Tre yrken skriker efter arbetskraft
2025 07 10
Flera yrken skriker efter arbetskraft.
Men det är inte dessa yrken som är populärast att utbilda sig till.
Det visar statistik över de ansökningar som har kommit in inför höstterminen på svenska högskolor.
Svenskt Näringsliv varnar för att för många svenskar utbildas inom fel områden.
”Vi felutbildar i Sverige”
De populäraste utbildningarna som flest har sökt till inför hösten är juristprogrammet i Uppsala, Stockholm, Lund och Göteborg, ekonomie kandidatprogram i Lund och Uppsala samt läkarprogrammet på Karolinska i Stockholm, enligt Universitets- och högskolerådet.
Men det svenska arbetslivet hungrar framför allt efter annan kompetens, varnar Svenskt Näringsliv, enligt SVT.
– Vi felutbildar i Sverige, säger Svenskt Näringslivs Ulrika Wallén till kanalen.
Behoven finns framför allt inom andra områden, förklarar hon.
Det handlar generellt om kompetens inom vissa ämnesområden – men enligt Svenskt Näringsliv finns det också tre konkreta exempel på yrken där behovet av arbetskraft är mycket stort.
– Mest efterfrågade är så kallade ”STEM”-yrken, alltså inom naturvetenskap, teknik, ingenjörskunskap och matematik, men även yrkesutbildningar som exempelvis speciallärare, skogsmästare och lantmästare, säger Ulrika Wallén.
Lättare att etablera sig
Speciallärare, skogsmästare och lantmätare är alltså riktiga framtidsyrken att satsa på, enligt Svenskt Näringsliv.
Organisationen varnar också för matchningsproblematik, och menar att Sverige står sig dåligt jämfört med resten av Europa när det gäller hur många som har jobb tre år efter examen.
En rapport som Svenskt Näringsliv släppte 2024 visade på stora skillnader i etableringsgrad beroende på val av utbildning.
– Den framtida arbetsmarknaden spelar en viktig roll både i valet att läsa vidare och vid valet av utbildning. Etableringsgraden varierar kraftigt mellan utbildningar. Därför är det viktigt som blivande student att göra informativa och medvetna val, sade Ulrika Wallén i ett uttalande när rapporten presenterades.
Elever som utbildar sig inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik har enligt rapporten lättare att etablera sig på arbetsmarknaden. Inom dessa områden har 97,8 procent av de examinerade etablerat sig på arbetsmarknaden, enligt rapporten.
Foto: M. Rad
Text: Redaktionen