OLW lanserar oväntad chipssmak – “Tydlig efterfrågan”

2025 05 22

Chipsjätten OLW smäller till med en ny smak.

Svenskarnas förkärlek för chips tycks aldrig försvinna.

Samtidigt är det många i vårt avlånga land som tycker om kebab.

Det väljer nu chipsjätten OLW och Schysst Käk att utforska genom att släppa chips med kebabsmak.

Ny chipssmak

Schysst Käk lanserade måltidslösningen Hemmakebab i den Svenska dagligvaruhandeln 2018 och har sedan dess gjort stor succé.

Det nya samarbetet mellan OLW och Schysst Käk introducerar en helt ny chipssmak.

– Sveriges fredagsmys nummer ett och Sveriges nya helgmatsfavorit är en så grym kombination, säger Amir Kheirmand, vd och grundare av Schysst Käk.

– När OLW hörde av sig sa vi ja direkt, nu med resultatet i chipsskålen så kunde jag inte vara gladare - krispigt, kebabigt och sjukt gott.

“Tydlig efterfrågan”

Chipsen beskrivs ha en “balanserad, smakrik profil utan att vara heta” och “återskapar känslan av kebab och sås utan att produkten innehåller kött”.

– Vi såg en tydlig efterfrågan på nya smaker, framför allt vitlök, och när chansen dök upp att samarbeta med Schysst Käk – vars vitlökskebabsås är en av Sveriges mest sålda såser – kände vi direkt att det här var en perfekt match, säger Therese von Sydow, brand manager på Orkla Snacks Sverige.  

OLW Schysst Käk Kebab & Vitlök finns i butik från och med vecka 24 med en förlansering exklusivt på Circle K från vecka 22. 

Chipsen tillverkas i OLW:s snacksfabrik i Filipstad.

Det är OLW

OLW är en av de ledande chipsaktörerna i Sverige och för nästan 60 år sedan kom man igång på riktigt.

Under våren 1968 stod den nya fabriken klar och den 13:e maj provkördes cheez doodles-linjen för första gången. 

Under sommaren kom även chipstillverkningen igång.

Då kom namnet

Det var först 1975 som namnet OLW satte sig.

– Enligt avtal med Borden får namnet Old London bara användas en begränsad tid, förklarar snacksjätten.

– Efter lång betänketid valdes akronymen OLW som det nya namnet. 

Läs mer: Svenska godissuccén lanseras i USA – “Världens största godismarknad”

Foto: Orkla Snacks

Text: Redaktionen

Kreml gör jättebeslag – 50 miljarder dollar

2025 07 09

Kreml har gjort stora beslag till ett värde av 50 miljarder dollar.

I Ryssland är det mycket som har förändrats sedan diktatorn Vladimir Putin inledde sitt krig mot Ukraina.

Den ryska regimen har bland annat tagit kontroll över enorma tillgångar.

Kreml har genomfört nationaliseringar till ett värde av motsvarande 50 miljarder dollar, enligt en ny rapport.

Förstatligar tillgångar

Ryssland har alltså förstatligat privata tillgångar till ett värde av 50 miljarder dollar sedan invasionen av Ukraina inleddes, visar en rapport från advokatbyrån NSP i Moskva, rapporterar The Moscow Times.

Det rör sig om en enorm summa – som ungefär motsvarar landets årliga budgetunderskott eller en tredjedel av dess militära utgifter, enligt tidningen.

Enligt NSP har man dokumenterat 102 fall av beslagtagande av privata tillgångar sedan kriget inleddes.

Det rör sig om privata verksamheter inom många olika branscher, varav många anses strategiskt viktiga för Rysslands krig.

– Kreml löser två problem samtidigt, menar Rysslandsexperten Andrei Yakovlev vid Harvarduniversitetet, enligt tidningen.

När verksamheterna så småningom säljs vidare så får man intäkter, samtidigt som man knyter affärseliten till regimen, enligt experten.

Bortser från rättsnormer

Rysslands konstitutionsdomstol har avskaffat preskriptionstiden för avtal gällande privatisering, vilket har gjort att ryska myndigheter kan se över och i vissa fall upphäva avtal som går tillbaka till 90-talet, enligt tidningen.

När det gäller utländska företag har man också kringgått internationella avtal och regler med hjälp av ett presidentdekret som tillåter ”tillfällig” statlig kontroll.

Beslag görs ofta med hänvisning till lagar om strategiska nationella intressen.

Vissa beslag görs också med hänvisning till påstådd korruption, oegentligheter vid privatiseringen, åtgärder mot ”extremism”, med mera, enligt advokatbyrån.

Ryska staten hänvisar till att man måste skydda ”nationella intressen”, men kritiker menar att rättsnormer urholkas och att man då också tappar investerares förtroende.

Foto: Avinash Kumar resp President of Russia Office

Text: Redaktionen

Massflykt i Ryssland – pengar flödar ut

2025 07 09

Det råder nu stor oro hos Rysslands centralbank.

Nu kommer besked om att stora pengar flödar ut från Ryssland.

En ny rapport från landets centralbank visar att de ryska hushållen skickade rekordhöga 52,3 miljarder rubel -- nästan 650 miljoner dollar -- till utländska mäklare i maj, rapporterar Moscow Times.

Det motsvarar över sex miljarder svenska kronor.

Stora utflöden

Siffran överträffar den tidigare toppnoteringen på 45,2 miljarder rubel (580 miljoner dollar) som noterades i december 2023 och till och med de 42,1 miljarder rubel (540 miljoner dollar) som flyttades utomlands i oktober 2022, den första månaden efter Kremls ”partiella” militära mobilisering.

Före Rysslands invasion av Ukraina 2022 ägde privatpersoner vanligtvis internationella aktier via inhemska plattformar som S:t Petersburgbörsen, som har handlat med utländska värdepapper sedan 2014, och Moskvabörsen, som lanserade sådana erbjudanden 2020.

Oro hos centralbanken

Omfattande sanktioner, ökande kapitalkontroller och statlig inblandning i den privata sektorn har fått investerare att söka säkerhet utanför Ryssland. 

Enligt uppgifter från centralbanken skickade ryssarna 226 miljarder rubel (2,9 miljarder dollar) till utländska mäklare under 2024, en ökning med 58 procent från föregående år. 

Ytterligare 141 miljarder rubel (1,8 miljarder dollar) har redan överförts under de första fem månaderna 2025. 

Centralbanken har under lång tid uttryckt oro över ryska investerares intresse för utländska mäklare och varnat för risken för ett ”betydande utflöde av inhemska pengar till globala finansinstitut”.

Budgetunderskottet stiger

Samtidigt kommer besked om att det ryska budgetunderskottet stiger.

Rysslands budgetunderskott uppgick till 3,69 biljoner rubel (46,89 miljarder dollar), eller 1,7 procent av bruttonationalprodukten, under första halvåret, vilket är samma nivå som väntas för helåret, uppger Reuters.

Med en fjärdedel

De statliga försvarsutgifterna höjdes med en fjärdedel 2025 till 6,3 procent av BNP, den högsta nivån sedan kalla kriget, samtidigt som landet fortsatte kriget i Ukraina, som nu är inne på sitt fjärde år.

– Regeringen planerar att utnyttja sina finanspolitiska reserver för 447 miljarder rubel, eller cirka en tiondel av sina likvida tillgångar, för att balansera budgeten 2025, uppger Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen