Svensk fabrik varslar – 60 anställda drabbas

2025 03 25

Ytterligare ett företag varslar om uppsägning.

Lågkonjunkturen fortsätter att slå hårt mot svenska företag.

Som bekant är det särskilt tufft i byggsektorn – någonting som nu slår mot det svenska träindustriföretaget Setra Group.

Fabriken i Dalarna varslar om uppsägning.

60 drabbas

Setra har beslutat att tillsvidare övergå från kontinuerlig till periodvis produktion av KL-trä och träkomponenter i fabriken i Långshyttan, Dalarna. 

Beslutet fattas för att “återställa ekonomisk hållbarhet”. 

Som en följd av produktionsomläggningen varslas drygt 60 medarbetare om uppsägning på grund av arbetsbrist. 

Konjunkturen påverkar

Marcus Westdahl, vd och koncernchef för Setra Group, kommenterar beskedet.

– Stigande timmerpriser, en kraftigt försämrad byggkonjunktur och överutbud av KL-trä och träkomponenter har satt press på marginaler och lönsamhet i affärsområdet, säger han i ett pressmeddelande.

– Beslutet att anpassa produktionen och verksamheten i Långshyttan är därmed affärsmässigt nödvändig och samtidigt ett oerhört tråkigt beslut som drabbar våra medarbetare

“Stor påverkan”

Westdahl fortsätter.

– Produktionsomläggningen har naturligtvis stor påverkan på de som varslas, deras familjer och lokalsamhället i Långshyttan. Vårt fokus nu är att hantera situationen med stor omsorg om våra medarbetare som ska få allt stöd de behöver, säger han.

550 miljoner kronor

Setra har sedan 2018 investerat cirka 550 miljoner kronor i träindustricentret i Långshyttan. 

Marknadsläget för träindustrin i Sverige beskriver bolaget som “generellt svårt”, med ett “överutbud i förhållande till efterfrågan”.

Setra meddelar att de avser att återuppta kontinuerlig produktion av KL-trä “när marknadsförhållandena förbättras”.

Den svaga konjunkturen fortsätter att ställa till det ordentligt för många företag runt om i landet.

Inte minst är läget i byggsektorn fortsatt svagt – år av höga räntor och återhållsamhet vad gäller nya investeringar har lett till en svaghet i byggsektorn som slår mot såväl byggföretagen som leverantörerna.

Foto: Setra Group

Text: Redaktionen

EU planerar med USA – vill slå till stenhårt mot Ryssland

2025 07 08

EU är på väg att introducera mycket tuffa sanktioner mot Ryssland.

Det säger Frankrikes utrikesminister Jean-Noel Barrot.

Enligt Barrot planerar EU sanktionerna tillsammans med amerikanska senatorer.

Enligt honom kommer det att bli de tuffaste sanktionerna som har lagts fram under de senaste tre åren, rapporterar Kyiv Independent.

Tuffaste hittills

Den amerikanska senatorn Lindsey Graham sade den 29 juni att USA:s president Donald Trump är redo för senaten att rösta om ett lagförslag om att införa nya sanktioner mot Ryssland. 

Den republikanske senatorn har upprepade gånger krävt att ytterligare sanktioner mot Moskva ska införas. 

Frankrikes Barrot uppger att EU planerar att införa de strängaste sanktionerna mot Ryssland som unionen har infört sedan 2022.

“Kan inte fortsätta”

Utrikesministern kommenterar.

– Detta krig kan inte fortsätta; det måste få ett slut. För att uppnå detta, i samordning med amerikanska senatorer, förbereder sig Europa för att, baserat på franska förslag, införa de hårdaste sanktioner som vi har infört under de senaste tre åren, säger han.

– De kommer direkt att utarma de resurser som gör det möjligt för Vladimir Putin att fortsätta sitt krig.

Läs mer: Krisdrag från Kreml – tung smäll för miljontals ryssar

Prioriterar Pokrovsk

Betydande ekonomiska utmaningar till trots fortsätter de ryska styrkorna att trycka på.

Ryska styrkor verkar omprioritera offensiva operationer i Pokrovsk-riktningen framför Kostyantynivka-riktningen efter flera veckors misslyckad aktivitet som syftade till att avancera mot Kostyantynivka.

Det uppger tankesmedjan Institute for the Study of War.

Avancerar

ISW förklarar.

– Geolokaliserade bilder som publicerades den 6 och 7 juli visar att ryska styrkor nyligen avancerade nordost om Novoekonomichne öster om Pokrovsk och i södra Novoekonomichne under ett mekaniserat angrepp i plutonsstorlek, uppger tankesmedjan.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen

Massflykt i Ryssland – pengar flödar ut

2025 07 09

Det råder nu stor oro hos Rysslands centralbank.

Nu kommer besked om att stora pengar flödar ut från Ryssland.

En ny rapport från landets centralbank visar att de ryska hushållen skickade rekordhöga 52,3 miljarder rubel -- nästan 650 miljoner dollar -- till utländska mäklare i maj, rapporterar Moscow Times.

Det motsvarar över sex miljarder svenska kronor.

Stora utflöden

Siffran överträffar den tidigare toppnoteringen på 45,2 miljarder rubel (580 miljoner dollar) som noterades i december 2023 och till och med de 42,1 miljarder rubel (540 miljoner dollar) som flyttades utomlands i oktober 2022, den första månaden efter Kremls ”partiella” militära mobilisering.

Före Rysslands invasion av Ukraina 2022 ägde privatpersoner vanligtvis internationella aktier via inhemska plattformar som S:t Petersburgbörsen, som har handlat med utländska värdepapper sedan 2014, och Moskvabörsen, som lanserade sådana erbjudanden 2020.

Oro hos centralbanken

Omfattande sanktioner, ökande kapitalkontroller och statlig inblandning i den privata sektorn har fått investerare att söka säkerhet utanför Ryssland. 

Enligt uppgifter från centralbanken skickade ryssarna 226 miljarder rubel (2,9 miljarder dollar) till utländska mäklare under 2024, en ökning med 58 procent från föregående år. 

Ytterligare 141 miljarder rubel (1,8 miljarder dollar) har redan överförts under de första fem månaderna 2025. 

Centralbanken har under lång tid uttryckt oro över ryska investerares intresse för utländska mäklare och varnat för risken för ett ”betydande utflöde av inhemska pengar till globala finansinstitut”.

Budgetunderskottet stiger

Samtidigt kommer besked om att det ryska budgetunderskottet stiger.

Rysslands budgetunderskott uppgick till 3,69 biljoner rubel (46,89 miljarder dollar), eller 1,7 procent av bruttonationalprodukten, under första halvåret, vilket är samma nivå som väntas för helåret, uppger Reuters.

Med en fjärdedel

De statliga försvarsutgifterna höjdes med en fjärdedel 2025 till 6,3 procent av BNP, den högsta nivån sedan kalla kriget, samtidigt som landet fortsatte kriget i Ukraina, som nu är inne på sitt fjärde år.

– Regeringen planerar att utnyttja sina finanspolitiska reserver för 447 miljarder rubel, eller cirka en tiondel av sina likvida tillgångar, för att balansera budgeten 2025, uppger Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen