Regeringens bilsatsning floppar – ”Oroande att de inte förstår”
2025 07 10
Regeringens skrotningspremie har inte gett resultat.
Det konstaterar branschorganisationen M Sverige.
För att påskynda omställningen till eldrivna fordon beslutade regeringen tidigare i år att höja skrotningspremien från 10 000 till 25 000 kronor.
Inte tillräckligt, menar M Sverige.
Inte gett resultat
Trots den höjda premien är det förhållandevis få som utnyttjar erbjudandet.
Boverket, som fått uppdraget att administrera utbetalningarna, har bara mottagit runt 400 nya ansökningar den första månaden, till och med den 26 juni.
– I den här takten kommer ytterligare 200 miljoner kronor lämnas outnyttjade. Det ger noll miljönytta. Släpp villkoren och ge bilägarna en rimlig chans att byta upp sig, säger Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på Riksförbundet M Sverige i ett pressmeddelande.
“Måste släppa”
För 2025 har 250 miljoner kronor avsatts för den så kallade tillfälliga skrotningspremien.
Med 400 ansökningar per månad fram till att premien inte längre går att söka, den sista oktober, kommer majoriteten av de tillgängliga medlen att gå tillbaka till statskassan.
– Regeringen måste släppa villkoren helt och hållet, säger Stjernvall.
“Är oroande”
Stjernvall fortsätter.
– Med en skrotningspremie utan villkor kommer effekten ändå att uppnås i och med att alla som skrotar sin bil kommer att använda pengarna för att köpa upp sig, säger han.
– Det ger ringar på vattnet och effekten blir att de bilar som skrotas av den totala vagnparken likväl måste ersättas med både nyare och helt nya bilar. Att kanslier och departement inte har insyn eller förståelse för det här är oroande, i stället skapar man en premie med så svåra villkor att ingen kan nyttja den.
“Enda rimliga”
Riksförbundet M Sverige menar att det enda rimliga för att föryngra fordonsparken är en skrotningspremie utan krav på köp av elbil.
Andelen laddbara bilar uppgick i juni till 65,3 procent.
Av dessa var 39 procent elbilar och cirka 26 procent laddhybrider.
Utfallet för första halvåret ligger på cirka 35 procent respektive 26 procent, uppger branschorganisationen Mobility Sweden.
Foto: L. Kearney
Text: Redaktionen