Nytt krav aktuellt: godkända dieselbilar kan plötsligt underkännas

2025 03 19

Mängder av dieselbilar slinker igenom besiktningen trots att de borde underkännas.

Det larmet kommer från Fordonsbesiktningsbranschen, FBB, på tisdagen.

Enligt ny statistik godkänns i princip samtliga svenska dieselbilar vid avgasmätning, medan nio procent får rött ljus i bland annat Tyskland, Belgien och Nederländerna.

I Sverige släpps 99,79 procent av bilarna igenom trots att många av dem borde underkännas, enligt branschen.

– Att bara två promille får underkänt är ett bevis på att regelverket är katastrof, säger Tord Fornander, ordförande för FBB, i en kommentar och tillägger:

– Vi släpper igenom bilar med extrema utsläpp, vilket skadar både hälsan och miljön. Fler dör i förtid av luftföroreningar än i trafikolyckor. Sverige och Transportstyrelsen måste agera.

Använder annan metod

Siffrorna från FBB baseras på över 630 000 avgasmätningar vid svenska besiktningar under fjolåret och drygt två miljoner i Europa.

Att skillnaden är så stor beror enligt branschen inte på att svenska bilar är renare eller bättre, utan om vilken metod som används för att mäta dem.

I Sverige används en 50 år gammal metod, som beskrivs som en med “betydligt mer generösa gränsvärden”, än den moderna teknik som upptäcker trasiga eller manipulerade partikelfilter som andra EU-länder har anammat.

"Måste bort från vägarna"

Resultatet är tydligt, enligt FBB.

Det leder till att dieselbilar “med skyhöga utsläpp godkänns utan problem”.

– Vi vet att en liten andel av bilarna står för nästan alla partikelutsläpp. Det är dessa vi måste identifiera och få bort från vägarna. Den här statistiken borde göra det omöjligt för Transportstyrelsen att fortsätta bromsa – nu måste myndigheten börja införa partikelräkning, säger Tord Fornander.

Kan komma som en chock

Transportstyrelsen har redan inlett en utredning om att införa partikelräkning. Utöver branschens omedelbara krav har myndigheten även uppmanats av EU-kommissionen att införliva metoden.

Börjar Sverige mäta på samma sätt som andra EU-länder kan det dock bli en chock för många dieselbilsägare.

Det skulle innebära att drygt 60 000 dieselbilar som idag godkänns plötsligt kan underkännas utifrån EU:s regelverk, enligt siffror från bilsajten Carup.

Foto A. Podrez

Text: Redaktionen

Massflykt i Ryssland – pengar flödar ut

2025 07 09

Det råder nu stor oro hos Rysslands centralbank.

Nu kommer besked om att stora pengar flödar ut från Ryssland.

En ny rapport från landets centralbank visar att de ryska hushållen skickade rekordhöga 52,3 miljarder rubel -- nästan 650 miljoner dollar -- till utländska mäklare i maj, rapporterar Moscow Times.

Det motsvarar över sex miljarder svenska kronor.

Stora utflöden

Siffran överträffar den tidigare toppnoteringen på 45,2 miljarder rubel (580 miljoner dollar) som noterades i december 2023 och till och med de 42,1 miljarder rubel (540 miljoner dollar) som flyttades utomlands i oktober 2022, den första månaden efter Kremls ”partiella” militära mobilisering.

Före Rysslands invasion av Ukraina 2022 ägde privatpersoner vanligtvis internationella aktier via inhemska plattformar som S:t Petersburgbörsen, som har handlat med utländska värdepapper sedan 2014, och Moskvabörsen, som lanserade sådana erbjudanden 2020.

Oro hos centralbanken

Omfattande sanktioner, ökande kapitalkontroller och statlig inblandning i den privata sektorn har fått investerare att söka säkerhet utanför Ryssland. 

Enligt uppgifter från centralbanken skickade ryssarna 226 miljarder rubel (2,9 miljarder dollar) till utländska mäklare under 2024, en ökning med 58 procent från föregående år. 

Ytterligare 141 miljarder rubel (1,8 miljarder dollar) har redan överförts under de första fem månaderna 2025. 

Centralbanken har under lång tid uttryckt oro över ryska investerares intresse för utländska mäklare och varnat för risken för ett ”betydande utflöde av inhemska pengar till globala finansinstitut”.

Budgetunderskottet stiger

Samtidigt kommer besked om att det ryska budgetunderskottet stiger.

Rysslands budgetunderskott uppgick till 3,69 biljoner rubel (46,89 miljarder dollar), eller 1,7 procent av bruttonationalprodukten, under första halvåret, vilket är samma nivå som väntas för helåret, uppger Reuters.

Med en fjärdedel

De statliga försvarsutgifterna höjdes med en fjärdedel 2025 till 6,3 procent av BNP, den högsta nivån sedan kalla kriget, samtidigt som landet fortsatte kriget i Ukraina, som nu är inne på sitt fjärde år.

– Regeringen planerar att utnyttja sina finanspolitiska reserver för 447 miljarder rubel, eller cirka en tiondel av sina likvida tillgångar, för att balansera budgeten 2025, uppger Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen

EU planerar med USA – vill slå till stenhårt mot Ryssland

2025 07 08

EU är på väg att introducera mycket tuffa sanktioner mot Ryssland.

Det säger Frankrikes utrikesminister Jean-Noel Barrot.

Enligt Barrot planerar EU sanktionerna tillsammans med amerikanska senatorer.

Enligt honom kommer det att bli de tuffaste sanktionerna som har lagts fram under de senaste tre åren, rapporterar Kyiv Independent.

Tuffaste hittills

Den amerikanska senatorn Lindsey Graham sade den 29 juni att USA:s president Donald Trump är redo för senaten att rösta om ett lagförslag om att införa nya sanktioner mot Ryssland. 

Den republikanske senatorn har upprepade gånger krävt att ytterligare sanktioner mot Moskva ska införas. 

Frankrikes Barrot uppger att EU planerar att införa de strängaste sanktionerna mot Ryssland som unionen har infört sedan 2022.

“Kan inte fortsätta”

Utrikesministern kommenterar.

– Detta krig kan inte fortsätta; det måste få ett slut. För att uppnå detta, i samordning med amerikanska senatorer, förbereder sig Europa för att, baserat på franska förslag, införa de hårdaste sanktioner som vi har infört under de senaste tre åren, säger han.

– De kommer direkt att utarma de resurser som gör det möjligt för Vladimir Putin att fortsätta sitt krig.

Läs mer: Krisdrag från Kreml – tung smäll för miljontals ryssar

Prioriterar Pokrovsk

Betydande ekonomiska utmaningar till trots fortsätter de ryska styrkorna att trycka på.

Ryska styrkor verkar omprioritera offensiva operationer i Pokrovsk-riktningen framför Kostyantynivka-riktningen efter flera veckors misslyckad aktivitet som syftade till att avancera mot Kostyantynivka.

Det uppger tankesmedjan Institute for the Study of War.

Avancerar

ISW förklarar.

– Geolokaliserade bilder som publicerades den 6 och 7 juli visar att ryska styrkor nyligen avancerade nordost om Novoekonomichne öster om Pokrovsk och i södra Novoekonomichne under ett mekaniserat angrepp i plutonsstorlek, uppger tankesmedjan.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen