Europeiskt land går emot Nato – risk för storbråk
2025 06 23
Ett europeiskt Natoland går emot försvarsalliansens planer.
Försvarsalliansen Nato befinner sig i ett skede av förändring.
Vid nästa veckas Natomöte i Haag väntas medlemsländerna komma överens om att höja försvarsutgifterna till 5 procent av BNP.
Men ett europeiskt Natoland har redan meddelat att de inte kommer att följa ett sådant beslut.
Kommer ignorera beslutet
Om Natoländerna kommer överens om att man ska lägga 5 procent av BNP på försvarsutgifter, vill Spanien undantas från det målet.
Spanien har meddelat att man förvisso inte kommer att lägga in veto mot ett sådant beslut – men att man heller inte kommer att följa det, rapporterar Politico.
– Spanien kommer att fortsätta att uppfylla sin skyldighet under de kommande åren och decennierna och kommer att fortsätta att aktivt bidra till den europeiska säkerhetsarkitekturen. Spanien kan dock inte åta sig ett specifikt utgiftsmål i termer av BNP vid detta toppmöte, meddelar landets premiärminister Pedro Sánchez, enligt tidningen.
2025 väntas alla Natoländer leva upp till 2-procentsmålet, har generalsekreterare Mark Rutte meddelat.
Men Spanien säger alltså för egen del nej till att höja det till ett 5-procentsmål.
Kan leda till storbråk
Frågan är mycket känslig eftersom USA:s president Donald Trump har gått hårt åt medlemsländer som han anser lägger för lite pengar på det egna försvaret.
Det spanska beskedet riskerar alltså att leda till ett nytt, uppslitande storbråk inom Nato. Även om Spanien är tydliga med att man inte kommer sätta käppar i hjulen för övriga länder.
– Naturligtvis är det inte vår avsikt att begränsa andra allierades utgiftsambitioner eller att hindra resultatet av det kommande toppmötet, meddelar Sánchez, enligt tidningen.
Spanien själva kommer dock att hålla sig till ett 2-procentsmål, även om det fattas beslut om ett 5-procentsmål vid toppmötet.
Nästa veckas möte är det första stora Natomötet sedan Donald Trump återvände till presidentposten.
Trump kräver alltså att försvarsutgiftsmålet höjs till 5 procent, och generalsekreterare Mark Rutte har föreslagit en lösning som innebär att 3,5 procent av BNP ska gå till rent militära utgifter medan 1,5 procent kan satsas på sådant som cybersäkerhet och militär mobilitet, enligt tidningen.
LÄS OCKSÅ: Glädjebesked för Trump – avgörande vändpunkt för Nato
Foto: Nato
Text: Redaktionen