CHOCKHÖJNING: Bortglömd skatt har ökat med 100 procent

2025 03 25

En mindre uppmärksammad skatt har ökat kraftigt. 

Det rör sig om den så kallade elektronikskatten, som även kallas kemikalieskatten.

Enligt branschorganisationen Applia har skatten fördubblats sedan 2017.

Under fjolåret fortsatte elektronikskatten dessutom uppåt.

– Under 2024 ökade skatteuttaget med drygt 21 procent och uppgick till 2,4 miljarder kronor, trots att försäljningen av vitvaror och hemelektronik minskade med cirka 7 procent, framhåller organisationen.

Applia uppger att den kraftiga ökningen framför allt beror på två faktorer:

- En årlig indexhöjning av skattesatserna med 9,31 procent

- Slopandet av avdragsrätt för reaktivt tillsatt flamskyddsmedel från och med juli 2023

Nytt beslut

Den 1 juli 2023 ändrade regeringen riktlinjerna för elektronikskatten. För att kunna göra avdrag på skatten måste produkten inte innehålla någon brom-, klor- eller fosforförening.

Men eftersom utbyte av grundämnena inte är möjligt innebär skattens nya utformning att i princip alla vitvaror blir 100 procent beskattade utan avdragsmöjlighet.

– Exempelvis belastas en tvättmaskin med nästan 700 kronor i extra kostnad på grund av skatten, vilket gör den inflationsdrivande och fördyrande för hushållen, skriver Applia som anser att skatten är ineffektiv och saknar faktisk miljönytta.

Enligt organisationen betalar Sveriges konsumenter hundratals miljoner i onödan för en skatt som inte leder till miljövänligare produkter.

– Elektronikskatten är ett dyrt och ineffektivt styrmedel som fördyrar energieffektiva produkter utan att skapa några miljöfördelar. Vi uppmanar regeringen att slopa skatten och istället satsa på riktade miljöåtgärder som verkligen gör skillnad, säger Kent Oderud, rapportförfattare och ordförande för Applia i Sverige.

Fakta elektronikskatten (kemikalieskatten)

- Skatten beräknas på varornas vikt utan emballage och är 12,33 kronor per kilo för vitvaror och 179,38 kronor per kilo för övrig elektronik. Skatten begränsas till maximalt 548,21 kronor per vara, så att en vara inte ska få en oproportionerligt hög skatt.

- Det finns möjlighet att göra avdrag på skatten om vissa delar av varan inte innehåller någon brom-, klor- eller fosforförening. Avdraget är 50 procent alternativt 95 procent av skattebeloppet beroende på bland annat vilken förening som varan inte innehåller.

Källa: Skatteverket

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen

Biljätten storsatsar i USA – med 212 miljarder kronor

2025 03 25

Sydkoreanska Hyundai investerar miljarder i USA.

Med tullar som ett verktyg vill USA:s president Donald Trump rikta mer resurser och pengar till inhemsk produktion.

Han har uppmanat företag att bedriva verksamhet i USA – och nu tycks den sydkoreanska biljätten Hyundai agera innan tullarna träder i kraft.

Detta genom att investera 21 miljarder dollar, motsvarande nästan 212 miljarder kronor i USA.

212 miljarder kronor

I planen ingår ett nytt stålverk för 5,8 miljarder dollar i delstaten Louisiana.

Hyundai framhåller också att de kommer att utöka sin amerikanska fordonsproduktion och investera flera miljarder dollar i ny teknik, inklusive autonom körning och artificiell intelligens

– Hyundai Motor Group fördjupar sitt partnerskap med USA och förstärker vår gemensamma vision om ett amerikanskt industriellt ledarskap, framhåller biljätten i ett pressmeddelande.

– Koncernens investeringar och ansträngningar kommer att ytterligare expandera vår verksamhet i USA och öka vår amerikanska arbetsstyrka. 

Nytt och befintligt

För att stärka sin produktionskapacitet kommer koncernen att investera totalt 9 miljarder dollar för att etablera en årlig produktionskapacitet i USA på 1,2 miljoner fordon för sina bilmärken Hyundai Motor, Kia och Genesis.

Dessutom planerar koncernen att investera i att förbättra sina produktionsanläggningar, inklusive Hyundai Motor Manufacturing Alabama och Kia Autoland Georgia, för att ytterligare förbättra sin strategi för att leverera högkvalitativa bilar.

Trump kommenterar

Donald Trump har kommenterat beskedet.

– Denna investering är ett tydligt bevis på att tullar är ett mycket viktigt verktyg, säger han enligt BBC.

Samarbetar

I samband med jätteinvesteringen meddelar Hyundai även strategiskt samarbete med flera amerikanska företag.

Det innefattar samarbete med Boston Dynamics för att utöka det amerikanska ekosystemet för robotkomponenter och etablera ett massproduktionssystem.

Det innebär även leverans av självkörande bilar till Waymo som en del av det strategiska partnerskapet med Hyundai Motor Company, och utvecklingen av tjänster för autonom körning tillsammans med Aptiv.

Foto: M. Katler resp The White House

Text: Redaktionen

Gick i konkurs – köps nu upp av indiskt jättebolag

2025 03 24

IAC Group Sweden köps nu upp.

För ett drygt halvår sedan kom nyheten om att svenska IAC Group Sweden gick i konkurs.

Bolaget – som var en underleverantör till fordonsindustrin – hade då omkring 1 400 anställda.

Sedan dess har det varit oklart vad som skulle bli av företaget – men nu står det klart att det köps upp av en indisk jätte.

Det rapporterar SVT.

Flera fabriker

IAC Group Sweden bedrev verksamhet i bland annat Skara, Färgelanda och Göteborg.

De tillverkade komponenter och annat som används i fordonsindustrin – och omsatte 2023 omkring 8,4 miljarder kronor.

Det uppger DN.

Indisk jätte

Nu köper den indiska komponentstillverkaren Tata Autocomp Systems det svenska bolaget.

– Jag kan bekräfta att det är sålt, man har skrivit ett bindande avtal, säger Mikael Kubu, konkursförvaltare till SVT Nyheter Väst.

– Det har varit en mycket omfattande process att sälja detta.

Innan affären går igenom måste EU-kommissionen godkänna avtalet – en process som kan ta uppemot tre månader.

Det är Tata Autocomp

Tata AutoComp Systems grundades 1995 under ledning av Tata Group för att introducera avancerad bilkomponentteknik i Indien och tillgodose den expanderande indiska bilindustrin.

Tata AutoComp Systems består av 18 affärsenheter, inklusive nio samriskföretag med ledande globala bilkomponentföretag, och driver 61 tillverkningsanläggningar över hela världen, bland annat i Indien, Nordamerika, Latinamerika, Europa och Kina.

Även till elbilar

På senare år har den indiska jätten även börjat arbeta med produkter till elbilar – såsom bland annat kylsystem och kompressorer.

– Tata AutoComp har etablerat en oberoende affärsenhet för komponenter till elfordon som levererar ett omfattande produktutbud, från batteripaket och elmotorer till batterikylsystem, elektriska kompressorer och laddare för elfordon, förklarar bolaget.

– Tata AutoComp har utökat sin närvaro inom segmenten passagerarfordon, kommersiella fordon, två- och trehjulingar samt industriella fordon.

Foto: N. Ahmed

Text: Redaktionen