Byggbolag går i konkurs

2025 07 23

Nu kommer besked om att ytterligare ett svenskt byggbolag stupar.

De senaste åren har varit ett stålbad för byggbranschen.

Bolag i många olika branscher har tvingats tacka för sig – men den synnerligen räntekänsliga byggbranschen har stått inför särskilt stora utmaningar.

Nu kommer besked om ytterligare en konkurs i byggbranschen.

Går i konkurs

Den här gången handlar det om det Örebrobaserade bolaget Structural Group Sverige.

Företaget grundades år 2013 och har bland annat arbetat med betong- och anläggningsarbete.

– Det har varit en stor verksamhet med runt 80 miljoner i omsättning förra året och över 100 miljoner året innan, säger Clas Rosdahl som förvaltar konkursen till Nerikes Allehanda.

– Men det är en vikande marknad i byggbranschen.

Svårt att få in projekt

Bolaget har under den senaste tiden haft det svårt att få in nya projekt med hänvisning till den svajiga konjunkturen.

Verksamheten har nu stoppats och bolaget försöker sälja tillgångar, främst maskiner och fordon.

Förra året hade Structural Group Sverige 20 anställda – men nu har alla tvingats lämna.

Viss minskning

Om än just byggbranschen drabbats särskilt hårt av de senaste årens ekonomiska nedgång syns nu en viss minskning av antalet konkurser.

Affärs- och kreditinformationsföretaget UC noterar en minskning av konkurser inom bland annat byggbranschen och inom partihandeln, detta om 24 respektive 18 procent.

Utdragen lågkonjunktur

Amanda Aldestam, analytiker på UC, kommenterar.

– Sveriges ekonomi präglas av en utdragen lågkonjunktur med BNP lägre än vad som tidigare prognostiserats, hög arbetslöshet och avvaktande investeringar, säger hon.

– Riksbankens företagsundersökning från maj och Konjunkturinstitutets barometer från juni visar att den tidigare försiktiga optimismen hos företag i Sverige har mattats av. Trots detta visar våra junisiffror på en fortsatt försiktig nedgång när det kommer till konkurstal.

Läs mer: Modebolag går i konkurs

Foto: C. Hill

Text: Redaktionen

EU rasar mot Ukraina – skickar skarp varning till Zelenskyj

2025 07 22

EU riktar hård kritik mot Ukraina.

Ukrainas parlament har på tisdagen röstat igenom en lagändring som möter hård kritik.

Den nya lagen innebär att två viktiga antikorruptionsmyndigheter, NABU och SAPO, fråntas sin självständighet, enligt kritiker.

Även EU riktar hård kritik mot Ukraina.

Måste undertecknas av Zelenskyj

Den nya lagen innebär att riksåklagaren får stor makt över de två antikorruptionsmyndigheterna, som därmed förlorar sitt oberoende, rapporterar Kyiv Independent.

Riksåklagaren anses stå president Volodymyr Zelenskyj nära.

Lagen röstades igenom i parlamentet med stöd av 263 ledamöter, medan bara 13 röstade emot och 13 avstod.

I Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, var det enligt uppgifter bara en person som röstade emot: Anastasiia Radina, som är chef för parlamentets antikorruptionskommitté.

Lagen måste undertecknas av Zelenskyj för att träda i kraft, och den ukrainska presidenten har även möjlighet att lägga in sitt veto.

Igår genomfördes även en räd mot de två myndigheterna, som motiverades med misstankar om rysk infiltration.

Svårt att utreda personer nära presidenten

Den nya lagen ger riksåklagaren stor makt att utfärda direktiv till de två myndigheterna och även att avsluta utredningar, enligt tidningen.

Organisationer som motarbetar korruption har varnat för att den nya lagen kan göra det svårt för de berörda myndigheterna att utreda personer som står president Zelenskyj nära.

De två myndigheterna har tydligt kritiserat den nya lagen.

– Ukrainas antikorruptionsinfrastruktur, som byggts sedan 2015, kommer att förstöras, hävdar myndigheten NABU i ett uttalande.

Och även EU riktar hård kritik mot beslutet i Ukrainas parlament.

Hård kritik från EU

EU-kommissionens talesperson Guillaume Mercier uttrycker oro och skickar en skarp varning till Ukraina och Zelenskyj om att EU:s stora ekonomiska stöd till Ukraina kommer med vissa villkor.

– Europeiska unionen är oroad över Ukrainas senaste agerande gentemot sina antikorruptionsinstitutioner, NABU och SAPO. Dessa institutioner är avgörande för Ukrainas reformagenda och måste verka självständigt för att bekämpa korruption och upprätthålla allmänhetens förtroende, säger Guillaume Mercier, enligt tidningen.

– EU ger betydande ekonomiskt stöd till Ukraina, villkorat av framsteg inom transparens, rättsliga reformer och demokratisk samhällsstyrning. Ukrainas EU-anslutning kommer att kräva en stark kapacitet att bekämpa korruption och säkerställa institutionell motståndskraft, understryker EU-kommissionens talesperson.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen

SD vill ta bort 2000 jobb

2025 07 23

Sverigedemokraterna vill ta bort 2000 tjänster.

SD riktar hård kritik mot Trafikverket efter den senaste tidens tågstrul.

Nu kräver partiet att regeringen skär ner på myndigheten.

Hela 2000 tjänster kan försvinna i ett första skede om SD får som de vill.

Kräver stora nedskärningar

SD anser att Trafikverket inte fungerar som det ska, rapporterar SR.

Därför kräver partiet nu att regeringen gör stora nedskärningar i myndigheten.

– Trafikverkets organisation är alldeles för stor, den är för otymplig, den är ineffektiv och man får inte jobbet gjort. De är nästan 12 000 anställda och man måste ställa sig frågan: Är det nödvändigt? säger Thomas Morell (SD), trafikpolitisk talesperson, till radiokanalen.

Morell menar att man i ett första läge bör minska Trafikverkets personalstyrka med 2000 personer, sedan får man se om det behöver göras ytterligare nedskärningar.

”Lyfter inte en spade”

SD:s trafikpolitiske talesperson tycker att det är fullt rimligt att skära ned på Trafikverket när det är stora problem med den svenska järnvägen.

– Det finns inte en enda av de som jobbar på Trafikverket som lyfter en spade eller gör någonting för att reparera järnvägen, utan det är andra som gör det, säger Morell till radiokanalen.

Han tillägger att det finns ett fåtal på Trafikverket som är praktiskt inriktade men att de flesta är administratörer.

Hård kritik – efter tågkaos

Utspelet kommer efter att tågtrafiken under förra veckan lamslogs på flera håll i landet på grund av omfattande signalfel.

Efter kaoset sade Trafikverket att de nu skärpt upp sin förmåga att möta liknande situationer om de skulle uppstå igen, vilket SVT har rapporterat.

– Vi ska kunna köra ut vatten och toaletter om situationen skulle uppstå igen, sade Trafikverkets säkerhetsdirektör Mattias Dejke till kanalen förra veckan.

Trafikverket fick stenhård kritik efter tågkaoset, som innebar kraftiga förseningar och att resenärer blev fast på tågen. Det var bland annat ett Snälltåg som satt fast i över elva timmar. Många fick också vänta väldigt länge på evakueringsbussar, rapporterade Aftonbladet.

– I det här fallet var det ju extraordinärt och man fick sitta extraordinärt länge vilket är väldigt beklagligt i det sammanhanget, sade Mattias Dejke till tidningen.

SD vill nu alltså skära ned på Trafikverket. Samtidigt meddelar Miljöpartiet att de istället för Trafikverket vill se en tågmyndighet som enbart ansvarar för järnvägen, enligt radiokanalen.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen