Regeringen kan avskaffa förbud – ingen får säga nej
2025 07 11
Regeringen kan ändra regler så att kommuner förlorar sitt veto.
Den svenska regeringen öppnar för jätteprojekt genom att ta bort ett kommunalt veto.
Sedan länge har regeringen velat ta bort förbudet mot att utvinna uran i Sverige.
Nu kan ännu ett hinder tas bort – genom att den kommunala vetorätten slopas.
Kan köra över kommuner
I en promemoria som regeringen har publicerat föreslås att urangruvor inte längre ska räknas som kärntekniska anläggningar, rapporterar DI.
Det skulle innebära att kommuners vetorätt försvinner, eftersom det är just kärntekniska anläggningar som kräver ett kommunalt godkännande.
– Om lagen om kärnteknisk verksamhet ändras så att en anläggning för utvinning av uran eller annat kärnämne inte längre är en kärnteknisk anläggning, krävs det inte tillåtlighetsprövning av sådana anläggningar, står det i promemorian, enligt tidningen.
Regeringen överväger alltså att köra över kommunerna i den känsliga frågan, även om det fortfarande skulle finnas ett kommunalt inflytande genom andra lagar.
Om detta sker kan flera svenska kommuner påverkas.
Får hård kritik
Bland de kommuner som har motsatt sig uranbrytning finns bland annat Berg, Krokom, Östersund och Åre i Jämtland.
– Det är otänkbart att kommunen inte skulle ha möjlighet att säga ja eller nej till uranbrytning, har Sveriges Kommuner och Regioners ordförande Anders Henriksson tidigare sagt.
Men nu uppges alltså regeringen överväga just detta.
Att regeringen vill öppna upp för uranbrytning i Sverige har fått kritik från flera håll. Dels från vissa berörda kommuner, men också från Naturskyddsföreningen.
Föreningen har framfört sin kritik i tidigare remissvar.
– Vi betonade även då att uranbrytning är förknippat med betydande miljö- och hälsorisker, då metallen är både radiotoxisk och kemiskt toxisk, uppger Naturskyddsföreningen.
– Uranbrytning kan leda till skador på mark, vatten och den biologiska mångfalden, samt ha negativa klimateffekter. Vi påpekade också att värdefull jordbruksmark riskerar att tas i anspråk, tillägger föreningen.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) menar dock att det är ”hyckleri” att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.
Foto: Elima Mwinyipembe resp Magnus Liljegren Regeringskansliet
Text: Redaktionen