Glädjebesked för svenska butiker: “Trots global osäkerhet”

2025 05 19

Försäljningen i svenska butiker såg en ökning i april, trots ett spänt ekonomiskt läge i världen.

Trots ett tufft ekonomiskt läge i världen och en betydande inflationsoro ökade försäljningen för svensk dagligvaruhandel under april månad.

Visserligen gynnades årets april av att påsken inföll under månaden, i stället för i mars som i fjol, men trots det kan Svensk Dagligvaruhandel ändå rapportera en ökning i den rapport man släppte under fredagsmorgonen.

“Trots dämpande effekt”

Karin Brynell är vd på Svensk Dagligvaruhandel. Hon erkänner förvisso att den globala osäkerheten lägger något av en våt filt över de svenska konsumenternas köpkraft, men kan ändå konstatera en ökning i april – justerat för både inflation och kalenderkorrigering uppskattar man en försäljningsutveckling till 2,5 procent.

– Under påskveckan spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln jämfört med en genomsnittlig vecka. Trots att global osäkerhet och inflationsoro fortsatt har en dämpande effekt på konsumenternas köpkraft uppvisade dagligvaruhandeln volymtillväxt i april, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel i ett uttalande.

Läs mer: Apple kan höja priserna

Stor utveckling för butikerna

Svenska butiker såg en försäljningsutveckling som uppgick med 12 procent jämfört med samma period förra året. Även e-handeln såg en ökning, där försäljningen ökade med 5,6 procent.

Samtidigt rapporteras att hemleverans ökade med 1,6 procent under månaden, medan upphämtningen i butik ökade med hela 11 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick i april till 4,2 procent, enligt Svensk Dagligvaruhandel.

Påsken – en stor mathögtid – påverkar även hur försäljningen fördelar sig mellan kanalerna, menar Brynell.

– I april var det främst den fysiska butiksförsäljningen som bidrog till dagligvaruhandelns positiva utveckling. Eftersom många konsumenter är bortresta under påskledigheten och då har ett mer spontant köpbeteende minskade e-handelsandelen något under perioden, avslutar Karin Brynell.

Läs också: Svenska godissuccén lanseras i USA – “Världens största marknad”

Foto: F. Chamaki

Text: Redaktionen

Ryska banker desperata – vädjar om hjälp

2025 07 17

Ryska banker är desperata och hoppas nu på akut hjälp.

Putinregimens Ryssland har fortsatt stora problem med ekonomin, vilket drabbar flera sektorer.

Problemen märks inte minst i bankvärlden.

Nu är minst tre av Rysslands största banker på väg att vädja om hjälp från centralbanken.

Behöver räddningspaket

Åtminstone tre av de största bankerna förbereder sig ”i tysthet” för att be den ryska centralbanken om ett stort räddningspaket, rapporterar Moscow Times.

Allt fler ryska låntagare klarar inte av att betala tillbaka sina lån.

Om andelen stiger ytterligare kommer flera av de största bankerna att behöva ett räddningspaket, uppger Bloomberg, som hänvisar till uppgifter från ryska tjänstemän samt interna bankdokument.

Läget har blivit allt mer akut inom hela den ryska bankbranschen, enligt tidningen. Det finns också allvarliga farhågor om att många banker befinner sig i en långt svårare situation än vad som redovisas.

Kan inte betala tillbaka

Statistik från den ryska centralbanken gör gällande att andelen förfallna lån uppgick till 10,5 procent för hushåll och 4 procent för företag under första kvartalet 2025, enligt tidningen.

Detta har lett till att statliga tjänstemän har gått ut och varnat för situationen, även i offentligheten.

Bland de banker som har allvarliga problem finns bland annat VTB Bank, en av Rysslands absolut största banker. Där har andelen så kallade nödlidande lån nått 5 procent i maj, men man har varnat för att siffran kommer att stiga till uppåt 7 procent.

Det betyder att man närmar sig samma nivåer som under Rysslands stora bankkris under åren 2014-16.

Beskrivs som ”systemviktiga”

Flera banker hoppas på att räddningsverktyget Banking Sector Consolidation Fund ska aktiveras igen. Det har tidigare använts för att rädda tre stora banker.

Exakt hur allvarlig situationen är, är dock svårt att säga eftersom den ryska regeringen har hemlighetsstämplat mycket information, enligt Bloomberg.

Det är oklart vilka banker som är hårdast drabbade, men enligt uppgifter rör det sig om banker som är av helt centralt vikt för den ryska ekonomin.

– Även om rapporten inte namngav vilka banker som söker diskussioner om räddningspaket, uppgav den att minst tre långivare som betecknats som "systemviktiga" är inblandade, rapporterar tidningen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen

Ryssland kan tvingas till desperat försäljning – ”Behöver allt”

2025 07 17

Kreml kan tvingas till statliga försäljningar.

Ryssland står som bekant inför betydande ekonomiska problem.

Fallande gas-och oljeintäkter skapar huvudbry för Kreml.

Anatoly Artamonov, ordförande i federationsrådets utskott för budget och finansmarknader, menar att de nu kan tvingas till statliga försäljningar, rapporterar Kyiv Independent.

Kan tvingas sälja

Artamonov kritiserar nu den ryska regeringens tvekan att gå vidare med privatiseringsarbetet.

Genom att sälja vissa statligt ägda tillgångar skulle Kreml kunna få fram välbehövliga medel för att fylla budgethålen, säger han.

– Vi måste använda alla tillgängliga resurser för att öka intäktsbasen.

Intäkterna faller

Enligt finansministeriet föll Rysslands olje- och gasintäkter med 17 procent under första halvåret 2025 jämfört med samma period förra året. 

Samtidigt ökade de offentliga utgifterna med 20 procent, vilket skapade ett underskott på 3,7 biljoner rubel (41 miljarder dollar) – sex gånger större än förra året.

Artamonov pekar också på det utbredda problemet med skugganställningar – odeklarerat arbete som ofta betalas kontant för att undvika skatter och sociala avgifter. 

Myndigheterna uppskattar att dessa svarta löner uppgår till cirka 10 biljoner rubel (112 miljarder dollar) varje år, vilket innebär en stor förlust för staten.

Problemen hopar sig

Ryssland fortsätter att bränna igenom sin krigskassa och tar mycket pengar från Rysslands nationella förmögenhetsfond.

EU förbereder just nu ett nytt sanktionspaket mot Ryssland, och de ekonomiska farhågorna blir allt större.

Trumps hot

Samtidigt har Donald Trump hotat att införa 100-procentiga tullar mot Ryssland om något slags avtal inte nås inom 50 dagar.

Den amerikanska presidenten har även gett besked om att amerikanska vapen kommer att skickas till Ukraina via Nato.

Det kan du läsa mer om genom att klicka nedan:

Trump bekräftar massivt avtal för Ukraina – hotar Vladimir Putin

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen