CHOCKHÖJNING: Bortglömd skatt har ökat med 100 procent
2025 03 25
En mindre uppmärksammad skatt har ökat kraftigt.
Det rör sig om den så kallade elektronikskatten, som även kallas kemikalieskatten.
Enligt branschorganisationen Applia har skatten fördubblats sedan 2017.
Under fjolåret fortsatte elektronikskatten dessutom uppåt.
– Under 2024 ökade skatteuttaget med drygt 21 procent och uppgick till 2,4 miljarder kronor, trots att försäljningen av vitvaror och hemelektronik minskade med cirka 7 procent, framhåller organisationen.
Applia uppger att den kraftiga ökningen framför allt beror på två faktorer:
- En årlig indexhöjning av skattesatserna med 9,31 procent
- Slopandet av avdragsrätt för reaktivt tillsatt flamskyddsmedel från och med juli 2023
Nytt beslut
Den 1 juli 2023 ändrade regeringen riktlinjerna för elektronikskatten. För att kunna göra avdrag på skatten måste produkten inte innehålla någon brom-, klor- eller fosforförening.
Men eftersom utbyte av grundämnena inte är möjligt innebär skattens nya utformning att i princip alla vitvaror blir 100 procent beskattade utan avdragsmöjlighet.
– Exempelvis belastas en tvättmaskin med nästan 700 kronor i extra kostnad på grund av skatten, vilket gör den inflationsdrivande och fördyrande för hushållen, skriver Applia som anser att skatten är ineffektiv och saknar faktisk miljönytta.
Enligt organisationen betalar Sveriges konsumenter hundratals miljoner i onödan för en skatt som inte leder till miljövänligare produkter.
– Elektronikskatten är ett dyrt och ineffektivt styrmedel som fördyrar energieffektiva produkter utan att skapa några miljöfördelar. Vi uppmanar regeringen att slopa skatten och istället satsa på riktade miljöåtgärder som verkligen gör skillnad, säger Kent Oderud, rapportförfattare och ordförande för Applia i Sverige.
Fakta elektronikskatten (kemikalieskatten)
- Skatten beräknas på varornas vikt utan emballage och är 12,33 kronor per kilo för vitvaror och 179,38 kronor per kilo för övrig elektronik. Skatten begränsas till maximalt 548,21 kronor per vara, så att en vara inte ska få en oproportionerligt hög skatt.
- Det finns möjlighet att göra avdrag på skatten om vissa delar av varan inte innehåller någon brom-, klor- eller fosforförening. Avdraget är 50 procent alternativt 95 procent av skattebeloppet beroende på bland annat vilken förening som varan inte innehåller.
Källa: Skatteverket
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen