Vindkraftspark går i konkurs

2025 05 19

En vindkraftspark i Sverige går i graven.

Så sent som förra veckan meddelade branschorganisationen Svensk vindenergi att det blivit tvärnit för vindkraftstillstånd.

Kommunala veton och invändningar från Försvarsmakten beskrevs som anledningar.

Nu kommer besked om att en vindkraftspark i Sverige går i konkurs, rapporterar Dagens industri.

Går i konkurs

Det är den krisdrabbade vindkraftsparken Aldermyrberget utanför Skellefteå som tvingas tacka för sig.

Stockholms tingsrätt har tagit beslutet efter att såväl gruvkoncernen Boliden som det tyska bolaget som äger parken ansökt om att försätta vindkraftsparken i konkurs.

Tillgängliga siffror

Aldermyrberget har tidigare ingått i rekonstruktion med anledning av negativa resultat och problem med lönsamheten.

Nu har det ekonomiska trycket blivit för stort, och konkursen är ett faktum.

Enligt de senast tillgängliga siffrorna hade bolaget en nettoomsättning på 87 812 000 kronor, och bokförda tillgångar på 675 554 000 kronor, uppger Konkurslistan.

Larm från branschorganisationen

Det var förra veckan som branschorganisationen Svensk vindenergi slog larm om tillståndet i svensk vindkraft.

– Kommunala veton och Försvarsmaktens invändningar var de främsta orsakerna till att endast två nya tillstånd gavs för vindkraft på land och till havs i Sverige under fjolåret, framhåller de i ett pressmeddelande.

– Nu hotas den storskaliga utbyggnaden av elproduktionen i Sverige. Svensk Vindenergis rapporter om avgjorda tillståndsärenden för vindkraft i Sverige under 2024 målar en dyster bild av utbyggnaden av den storskaliga energiproduktionen i landet.

“Allvarligt”

Av de 16 ansökningar om landbaserade vindkraftsprojekt som slutligt avgjordes under 2024 var det endast ett projekt som delvis beviljades tillstånd.

– Det är oerhört allvarligt att så mycket ny elproduktion stoppas när utbyggnaden behöver öka kraftigt, säger branschjurist Ina Müller Engelbrektson.

– Regeringen har möjligheten att snabbt förbättra förutsättningarna genom att ändra formerna för det kommunala vetot och få de utlovade incitamenten till kommuner, närboende och lokalsamhälle på plats.

Arkivfoto: American Public Power Association

Text: Redaktionen

USA HOTAR: ”Maxstraff” kan vänta flera länder

2025 05 19

Länder som inte förhandlar med USA i ”god tro” riskerar ”maxtullar”.

Det säger USA:s finansminister Scott Bessent till NBC News.

Enligt Bessent kan de amerikanska importtullarna höjas till samma skyhöga nivåer som president Trump tidigare annonserat.

– Jag tror att de kan uppgå till 2 april-nivå, säger han till kanalen.

Bessent hänvisar till de handelstullar som Trump införde i början av april mot länder runt om i hela världen.

För EU:s och Sveriges del handlade det om tullar på 20 procent. 

Men bara timmar efter att tullarna trätt i kraft pausade de i 90 dagar för alla länder utom Kina. Trump förklarade att han fattat beslutet eftersom flera länder utryckt en vilja att förhandla om nya handelsavtal med USA.

Presidentens vändning kom också efter flera röda börsdagar och stora protester mot de massiva tullarna.

Uppgifter om 24 länder

USA har än så länge enats om ett nytt handelsavtal med Storbritannien.

Enligt landets handelsminister Howard Lutnick och handelsrepresentant Jamieson Greer är dock flera nya avtal på gång. I en intervju med Fox News meddelade ministrarna att förhandlingar pågår mellan USA och 24 länder.

Men ingen går säker.

Länder som inte når en överenskommelse med USA kommer att straffas, betonar finansminister Scott Bessent.  

– President Trump har varit tydlig med vilka förhandlingsvillkor som gäller. Om man inte vill förhandla så kommer tullnivån återgå till nivån från den 2 april, säger han till NBC.

Handelskrig mellan EU och USA?

EU och USA har hittills inte lyckats nå en överenskommelse om nya handelsvillkor.

Om inget avtal är på plats senast i juli kommer handelskriget att eskalera, enligt uppgifter till Bloomberg.

Enligt nyhetsbyråns källor förbereder EU mottullar på amerikanska importvaror till ett sammanlagt värde av 9,5 miljarder euro, vilket skulle innebära att unionens tullar mot USA berör varor till ett värde av 116 miljarder euro.

Siffran är däremot avsevärt lägre än värdet på de varor som för närvarande omfattas av amerikanska tullar mot EU, vilket uppskattas till 379 miljarder euro.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen

Nytt land storsatsar i Sverige – fyller hyllorna på Ica och Coop

2025 05 16

Snart kommer det bli enklare att hitta ukrainska varor i svenska matbutiker.

Det uppger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M). 

Under fredagen presenterar ministern ett nytt svenskt-ukrainskt initiativ för ukrainska produkter på svenska butikshyllor tillsammans med företrädare för Sveriges tre största livsmedelskedjor – Ica, Axfood och Coop. Matjättarna har anslutit sig till initiativet som går under namnet "Handelslandet Sverige Tillsammans för Ukraina".

– Vi vill med detta initiativ göra en insats för att göra det enklare för ukrainska livsmedelsföretag att nå den svenska marknaden och därigenom bidra till en långsiktig ekonomisk utveckling i Ukraina, samtidigt som vi ger svenska kunder ökad möjlighet att köpa ukrainska produkter, säger Eric Lundberg, vd Ica Sverige, i ett uttalande.

Benjamin Dousa konstaterar att satsningen kommer leda till ett ”bredare utbud” för svenska kunder. 

–  Ukraina behöver vårt fortsatta stöd, och nu blir det enklare att bidra till det. I dag presenteras en storsatsning på fler ukrainska varor i svenska butiker. Svenska konsumenter får ett bredare utbud i mataffären och en enkel möjlighet att hjälpa det ukrainska folket som kämpar för hela Europas frihet och säkerhet. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger han.

Tre delar

Storsatsningen innehåller tre delar:

- ett snabbspår för ukrainska leverantörer

- särskild marknadsföring av ukrainska produkter

- donationer av utrustning som till exempel kyllastbilar från svenska matkedjor till Ukraina

"Bidra till landets ekonomiska utveckling"

Axfood och Coop har också uttalat sig om det nya initiativet.

–  Genom att stärka våra affärsmässiga förbindelser med Ukraina vill vi både bidra till landets ekonomiska utveckling och främja ett långsiktigt stöd för det ukrainska folket. Vi ser fram emot att utforska hur vi kan förstärka vårt engagemang för Ukraina och erbjuda Coops medlemmar och kunder fler ukrainska produkter, säger Anders Torell, tf vd Coop Sverige. 

Han får medhåll av Peter Holm, vice vd på Axfoods logistik och inköpsbolag Dagab.

– Svenskt näringsliv kan stötta Ukraina på många sätt. Inom Axfood har vi bland annat skapat ett snabbspår för ukrainska leverantörer, givit ekonomiska donationer och skänkt ett flertal last- och kylbilar samt förnödenheter utifrån de behov och önskemål som funnits, säger han och tillägger:

– Det är positivt att Svensk Handel och handelsministern med detta initiativ möjliggör för fler inom handeln att bidra på de sätt som de kan.

Foto: Coop

Text: Redaktionen