Trump säkrar jätteaffär – värd 142 miljarder dollar

2025 05 14

Donald Trump är överens med Saudiarabien.

På tisdagen har den amerikanske presidenten varit på besök i Saudiarabien.

Där har han träffat ledande representanter och säkrat ett massivt nytt avtal.

Det handlar om vad Vita huset beskriver som “det största försvarsavtalet någonsin”.

Massivt avtal

USA och Saudiarabien har undertecknat “det största avtalet om försäljning av försvarsmateriel i historien” – närmare 142 miljarder dollar, som förser Saudiarabien med toppmodern krigsmateriel och tjänster från över ett dussin amerikanska försvarsföretag.

Paketet innehåller också omfattande utbildning och stöd för att bygga upp kapaciteten hos de saudiska väpnade styrkorna, inklusive förstärkning av saudiska militärakademier och militärmedicinska tjänster.

Fem kategorier

Avtalet täcker följande fem kategorier:

- Flygvapnets utveckling och rymdkapacitet

- Luft- och missilförsvar

- Sjöfarts- och kustsäkerhet

- Gränssäkerhet och modernisering av landstyrkor

- Uppgraderingar av informations- och kommunikationssystem

– Denna affär innebär en betydande investering i Saudiarabiens försvar och regionala säkerhet, byggd på amerikanska system och utbildning, meddelar Vita huset.

Och fler avtal

Vita huset ger på tisdagen besked om att USA och Saudiarabien är överens om nya avtal på flera områden.

Saudiarabiska DataVolt går vidare med planerna på att investera 20 miljarder dollar i AI-datacenter och energiinfrastruktur i USA.

Google, DataVolt, Oracle, Salesforce, AMD och Uber åtar sig att investera 80 miljarder dollar i “banbrytande transformativ teknik” i båda länderna.

Nära samarbete

Man har även kommit överens om nya omfattande exportavtal.

– Andra stora exportaffärer är GE Vernovas gasturbiner och energilösningar för totalt 14,2 miljarder dollar och Boeing 737-8 passagerarflygplan för AviLease för totalt 4,8 miljarder dollar.

Vita huset understryker att avtalen är bevis på USA:s och Saudiarabiens fördjupade relationer och att länderna kommer att samarbeta nära de kommande åren.

Foto: The White House

Text: Redaktionen

Tung varning om rysk ekonomi – inifrån Ryssland

2025 06 10

Problemen hopar sig för Ryssland.

Det är inte bara utmaningar vid krigsfronten som orsakar huvudbry för Kreml.

Ryssland står även inför ekonomiska utmaningar – inte minst efter den senaste tidens oljeprisfall.

Det fastslår institutet Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration, rapporterar Moscow Times.

Inifrån Ryssland

Rysslands nationella förmögenhetsfond, landets viktigaste finansiella buffert som under åren byggts upp av olje- och gasvinster, kan vara nästintill uttömd 2026 om nuvarande ekonomiska trender kvarstår.

Den varningen kommer från Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration.

Lägsta sedan 2008

Varningen, som ingår i en rapport om den federala budgeten för 2025, understryker det ökande finanspolitiska tryck som Kreml står inför när oljepriserna faller och rubeln stärks.

Det är två krafter som tillsammans urholkar de intäkter som traditionellt ligger till grund för Rysslands offentliga utgifter. 

Den nationella förmögenhetsfonden har endast motsvarande cirka 21 miljarder dollar i tillgångar i utländsk valuta, vilket är det lägsta beloppet sedan fonden bildades 2008. 

Fonden har också 139,5 ton guld, vilket är en kraftig minskning från över 400 ton innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022.

Fortsatta drönarattacker

Samtidigt fortsätter Ukraina att rikta återkommande drönarattacker mot Ryssland.

Det uppger tankesmedjan Institute for the Study of War.

Mot militära mål

ISW förklarar.

– Ukrainska styrkor fortsätter att genomföra drönarattacker mot ryska militära och försvarsindustriella mål som är inblandade i Rysslands långdistansdrönare och missilattacker mot Ukraina, rapporterar tankesmedjan.

– Den ukrainska generalstaben rapporterade den 9 juni att ukrainska styrkor, inklusive delar av Special Operations Forces, slog till mot Savasleyka Airbase i Nizhny Novgorod Oblast där ryska styrkor baserar MiG-31K stridsflygplan som bär Kinzhal aeroballistiska missiler.

Foto: N. Karimov

Text: Redaktionen

Ekonomiskt fiasko för S – skyller på media

2025 06 13

En verksamhet som ägs av Socialdemokraterna gör ekonomiskt fiasko.

Det går dåligt för det socialdemokratiskt ägda Kombispel.

Spelbolaget, som ägs av A-lotterierna vilket i sin tur ägs av Socialdemokraterna, gjorde en mångmiljonförlust förra året.

Nu skylls motgången på en ”medieskandal”.

Förlorade miljoner

Kombispel gick med stora förluster förra året, rapporterar DN.

Bolagets förlust efter finansiella poster uppgick till 4,2 miljoner under 2024, enligt tidningen.

Kombispel hamnade i blåsväder under fjolåret efter avslöjanden om aggressiva försäljningsmetoder.

När man nu går med förlust, efter att ha gått med vinst tre år i följd, skylls misslyckandet bland annat på medieskandalen.

– Under året medförde en mediaskandal i ett av lotterierna som bolaget driver att bolagets vd och styrelse fick lämna sina poster, heter det i företagets årsredovisning, enligt tidningen.

Stor skandal 2024

Efter skandalen avgick företagets styrelse och vd, och det blev ett turbulent år, vilket alltså syns i årsredovisningen.

Förlusterna tycks däremot inte främst bero på minskad försäljning av lotter, utan snarare på avgångsvederlag samt kostnader för den hjälp och rådgivning företaget har behövt i samband med skandalen.

Skandalen kring Kombispel fick stor uppmärksamhet under 2024, och handlade bland annat om att ett externt företag som anlitats för försäljning, använde sig av aggressiva och tvivelaktiga försäljningsmetoder.

Regeringen vill agera

Efter skandalen har regeringen sagt sig vilja skärpa kraven på partipolitiska lotterier.

Regeringen vill bland annat att det ska bli tydligare om ett parti står bakom försäljningen, rapporterade SVT i december 2024.

Partierna kan också tvingas att betala spelskatt, enligt förslaget.

– Det här är en trygghetsreform för enskilda människor, sade finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) enligt kanalen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen