Swedbank larmar om 30-åringar: Många får det sämre
2025 03 20
Den finansiella hälsan backar bland 30-39-åringar.
Det uppger Swedbank i sin årliga rapport om svenskarnas finansiella hälsa.
I åldersgruppen har andelen med god eller stark finansiell hälsa minskat från 73 till 69 procent. Nedgången innebär att 30-39-åringar är den åldersgrupp som har sämst finansiell hälsa.
– 30-39-åringarna har lägre sparbuffert än alla andra åldersgrupper och har också ofta behövt ta av sparande eller låna till sina utgifter. I den här åldern bildar många familj och köper större boende, det kan göra att många av dem är mer ekonomiskt sårbara, säger Madelén Falkenhäll, ekonom för finansiell hälsa på Swedbank.
Bättre för unga och äldre
I andra åldersgrupper går trenden åt motsatt håll.
Hos unga vuxna (18-29 år) har den finansiella hälsan ökar. Många uppger att deras privatekonomi stärkts det senaste året och över var tredje person i åldersgruppen (73 procent) framhåller att de har en god eller stark finansiell hälsa.
– De unga har fått bättre koll på sin ekonomi. Det är den grupp som är bäst på att budgetera och planera, viktiga steg mot en tryggare ekonomi, säger Madelén Falkenhäll.
Bästa gruppen
Äldre svenskar har starkast finansiell hälsa. Hela 87 procent av personer över 60 år uppger att de har god eller stark finansiell hälsa.
– De äldre känner sig mer trygga med sin ekonomi. Många har hunnit bygga upp ett sparande och skaffat de försäkringar som behövs, och en stor del av dem är skuldfria. De äldre uppger dessutom i högre utsträckning än andra att de mår bra, säger Madelén Falkenhäll.
Foto: T. Barbhuiya
Text: Redaktionen