Rutavdraget kan förändras kraftigt

2025 07 23

Moderaterna vill förändra rutavdraget.

Rutavdraget är ett skatteavdrag på hushållsnära tjänster i Sverige.

Nu överväger Moderaterna att föreslå en stor förändring av rutavdraget.

Förslaget är en del i partiets politik för att råda bot på det låga barnafödandet.

Vill bredda rutavdraget

Partiet vill göra det lättare för människor att kombinera jobb och familjeliv.

Därför föreslår nu en arbetsgrupp inom M ett breddat rutavdrag, rapporterar SvD.

Förslaget kommer från partiet och inte från regeringen.

Arbetsgruppen, som tar fram partiets nya ekonomiska politik, leds av finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Han menar att ett breddat rutavdrag kan vara ett sätt att underlätta för familjer, så att fler vill skaffa barn. Wykman förklarar att ett breddat rutavdrag kan innebära flera saker.

– Det kan vara hjälp med att hämta och lämna. Man kanske behöver kunna få skjuts till fritidsaktiviteter. Det växer fram tjänster kring hemleverans och man kan fundera över om man kan ta ned kostnaderna i sådana branscher, säger Niklas Wykman till tidningen.

Att bredda rutavdraget eftersom det är större krav på föräldrar idag, menar Wykman. Samhället har förändrats.

– I dag finns det en annan förväntan på föräldrar att följa med på aktiviteter till exempel, vilket många gånger kan vara motiverat givet hur samhället utvecklas, säger han till tidningen.

Barnafödandet en het fråga

Wykman menar att bland annat studietiden kan vara en bra tid att skaffa barn, förutsatt att samhället kan erbjuda goda villkor för det. Han föreslår bland annat förskolor i anslutning till vissa universitet.

Frågan om det låga barnafödandet har diskuterats mycket den senaste tiden.

Regeringen har tillsatt en utredning om frågan.

– Staten behöver fundera på faktorer som utgör hinder för barnafödande, som boende, ekonomi, jämställdhet och livsbalans, sade socialminister Jakob Forssmed (KD) på en presskonferens nyligen, rapporterar SVT.

Den utveckling som vi ser idag, med allt lägre barnafödande, kan leda till att varje ny generation blir 30 procent mindre än sin föräldrageneration, enligt kanalen.

Det skapar stora problem i samhället, då arbetskraften och därmed skatteintäkterna minskar, samtidigt som man måste möta stora kostnader för en åldrande befolkning.

Foto: M. Lis resp Elin Drysen Regeringskansliet

Text: Redaktionen

EU rasar mot Ukraina – skickar skarp varning till Zelenskyj

2025 07 22

EU riktar hård kritik mot Ukraina.

Ukrainas parlament har på tisdagen röstat igenom en lagändring som möter hård kritik.

Den nya lagen innebär att två viktiga antikorruptionsmyndigheter, NABU och SAPO, fråntas sin självständighet, enligt kritiker.

Även EU riktar hård kritik mot Ukraina.

Måste undertecknas av Zelenskyj

Den nya lagen innebär att riksåklagaren får stor makt över de två antikorruptionsmyndigheterna, som därmed förlorar sitt oberoende, rapporterar Kyiv Independent.

Riksåklagaren anses stå president Volodymyr Zelenskyj nära.

Lagen röstades igenom i parlamentet med stöd av 263 ledamöter, medan bara 13 röstade emot och 13 avstod.

I Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, var det enligt uppgifter bara en person som röstade emot: Anastasiia Radina, som är chef för parlamentets antikorruptionskommitté.

Lagen måste undertecknas av Zelenskyj för att träda i kraft, och den ukrainska presidenten har även möjlighet att lägga in sitt veto.

Igår genomfördes även en räd mot de två myndigheterna, som motiverades med misstankar om rysk infiltration.

Svårt att utreda personer nära presidenten

Den nya lagen ger riksåklagaren stor makt att utfärda direktiv till de två myndigheterna och även att avsluta utredningar, enligt tidningen.

Organisationer som motarbetar korruption har varnat för att den nya lagen kan göra det svårt för de berörda myndigheterna att utreda personer som står president Zelenskyj nära.

De två myndigheterna har tydligt kritiserat den nya lagen.

– Ukrainas antikorruptionsinfrastruktur, som byggts sedan 2015, kommer att förstöras, hävdar myndigheten NABU i ett uttalande.

Och även EU riktar hård kritik mot beslutet i Ukrainas parlament.

Hård kritik från EU

EU-kommissionens talesperson Guillaume Mercier uttrycker oro och skickar en skarp varning till Ukraina och Zelenskyj om att EU:s stora ekonomiska stöd till Ukraina kommer med vissa villkor.

– Europeiska unionen är oroad över Ukrainas senaste agerande gentemot sina antikorruptionsinstitutioner, NABU och SAPO. Dessa institutioner är avgörande för Ukrainas reformagenda och måste verka självständigt för att bekämpa korruption och upprätthålla allmänhetens förtroende, säger Guillaume Mercier, enligt tidningen.

– EU ger betydande ekonomiskt stöd till Ukraina, villkorat av framsteg inom transparens, rättsliga reformer och demokratisk samhällsstyrning. Ukrainas EU-anslutning kommer att kräva en stark kapacitet att bekämpa korruption och säkerställa institutionell motståndskraft, understryker EU-kommissionens talesperson.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen

SD vill ta bort 2000 jobb

2025 07 23

Sverigedemokraterna vill ta bort 2000 tjänster.

SD riktar hård kritik mot Trafikverket efter den senaste tidens tågstrul.

Nu kräver partiet att regeringen skär ner på myndigheten.

Hela 2000 tjänster kan försvinna i ett första skede om SD får som de vill.

Kräver stora nedskärningar

SD anser att Trafikverket inte fungerar som det ska, rapporterar SR.

Därför kräver partiet nu att regeringen gör stora nedskärningar i myndigheten.

– Trafikverkets organisation är alldeles för stor, den är för otymplig, den är ineffektiv och man får inte jobbet gjort. De är nästan 12 000 anställda och man måste ställa sig frågan: Är det nödvändigt? säger Thomas Morell (SD), trafikpolitisk talesperson, till radiokanalen.

Morell menar att man i ett första läge bör minska Trafikverkets personalstyrka med 2000 personer, sedan får man se om det behöver göras ytterligare nedskärningar.

”Lyfter inte en spade”

SD:s trafikpolitiske talesperson tycker att det är fullt rimligt att skära ned på Trafikverket när det är stora problem med den svenska järnvägen.

– Det finns inte en enda av de som jobbar på Trafikverket som lyfter en spade eller gör någonting för att reparera järnvägen, utan det är andra som gör det, säger Morell till radiokanalen.

Han tillägger att det finns ett fåtal på Trafikverket som är praktiskt inriktade men att de flesta är administratörer.

Hård kritik – efter tågkaos

Utspelet kommer efter att tågtrafiken under förra veckan lamslogs på flera håll i landet på grund av omfattande signalfel.

Efter kaoset sade Trafikverket att de nu skärpt upp sin förmåga att möta liknande situationer om de skulle uppstå igen, vilket SVT har rapporterat.

– Vi ska kunna köra ut vatten och toaletter om situationen skulle uppstå igen, sade Trafikverkets säkerhetsdirektör Mattias Dejke till kanalen förra veckan.

Trafikverket fick stenhård kritik efter tågkaoset, som innebar kraftiga förseningar och att resenärer blev fast på tågen. Det var bland annat ett Snälltåg som satt fast i över elva timmar. Många fick också vänta väldigt länge på evakueringsbussar, rapporterade Aftonbladet.

– I det här fallet var det ju extraordinärt och man fick sitta extraordinärt länge vilket är väldigt beklagligt i det sammanhanget, sade Mattias Dejke till tidningen.

SD vill nu alltså skära ned på Trafikverket. Samtidigt meddelar Miljöpartiet att de istället för Trafikverket vill se en tågmyndighet som enbart ansvarar för järnvägen, enligt radiokanalen.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen