Populär julmat rusar i pris – 1 200 procent dyrare
2025 11 26
En julfavorit ökar i pris med 1 200 procent.
Det är nästan en månad kvar till julafton, men redan nu är efterfrågan på populära julvaror stor.
En julklassiker riskerar i år att bli bristvara – och säljs på andrahandsmarknaden för hutlösa priser.
1 200 procent dyrare
Det har tidigare rapporterats att tillgången till ansjovis är väldigt begränsad i år eftersom fisket har varit historiskt dåligt.
Ansjovis är en mycket viktig ingrediens i julklassikern Janssons frestelse.
Nu säljs ansjovis på andrahandsmarknaden, rapporterar DI.
Och priserna är upp till 1 200 procent högre än det genomsnittliga butikspriset, enligt tidningen.
Som exempel nämns att en säljare på Tradera säljer tio konservburkar Grebbestads Ansjovis Original – till utropspriset 4 000 kronor.
Kunder måste skynda sig
Ansjovis säljs nu på både Tradera, Blocket och Facebooks Marketplace, ibland till mycket höga priser, som exemplet ovan visar.
Det finns dock fortfarande ansjovis att köpa till mer normala priser i vissa vanliga butiker – men kunder uppmanas att skynda sig på.
Tillgången till ansjovis varierar från butik till butik, enligt Ica, och man jobbar för att alla butiker ska ha den eftertraktade varan.
Coop rekommenderar kunder att skynda sig om de vill ha ansjovis.
– Är man ute efter ansjovis är det bäst att gå till sin Coop-butik ganska snart och fråga om det finns ansjovis, säger Coop Sveriges pressekreterare Marcus Björling till tidningen.
Dålig fiskelycka
Skälet till att tillgången till ansjovis är begränsad uppges alltså vara att fisket har varit väldigt dåligt.
– Under flera år har det varit lite tuffare förhållanden och det har varit olika anledningar till det. Förra året hade vi ganska tuff väderlek och vi fick inte upp de volymerna som vi ville ha, säger Orkla Foods kommunikationschef Kajsa Petersson, till SR.
Årets fiske har dock börjat starkare.
Men det hjälper inte tillgången inför julen 2025.
– När man bereder anjovis så behöver den ligga på tunna för att bli riktigt smarrig och det tar lite tid. Så volymerna kan vara påverkade fram till jul, säger Kajsa Petersson.
Foto: J. Wellington
Text: Redaktionen


