Oväntad upptäckt om salt – inte bara blodtrycket som påverkas
2025 11 01
Forskare har nu upptäckt att salt påverkar mer än bara blodtrycket.
Det är sedan länge känt att hög saltkonsumtion kan leda till högt blodtryck.
Nu visar ny forskning att det inte bara är blodtrycket som påverkas – utan även ämnesomsättningen, framhåller Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande på lördagen.
Oväntad upptäckt
Ett högt saltintag är kopplat till förändringar i ämnesomsättningen.
Det kan i sin tur bidra till hjärt-kärlsjukdom på fler sätt än genom högt blodtryck.
– Våra resultat tyder på att personer som äter mindre salt i större utsträckning använder sina fettlager som energikälla. Hos dem som äter mer salt ser vi i stället högre nivåer av metaboliter i blodet som i tidigare forskning kopplats till inflammation och åderförkalkning, säger Jonas Wuopio, specialistläkare i internmedicin och forskare vid Karolinska institutet.
Finns en koppling
Den nya studien, som bygger på data från nästan 8 500 personer i SCAPIS-studien, visar att det finns en koppling mellan saltintag och kroppens energiomsättning.
Personer som åt mycket salt hade ett mönster av ämnen i blodet som tyder på att kroppen använde fett som bränsle i lägre utsträckning.
Samtidigt hade de högre nivåer av vissa fettrelaterade ämnen som i tidigare studier kopplats till både inflammation och åderförkalkning.
“Mer gynnsamt”
Hos de med lägre saltintag sågs i stället högre nivåer av ämnen som tyder på att kroppen i större utsträckning använder fett som energikälla.
Det är någonting som bedöms vara mer gynnsamt för hjärthälsan, understryker Hjärt-Lungfonden.
Vill se sänkta halter
Jonas Wuopio fortsätter.
– Den här studien visar att salt kan påverka kroppen på fler sätt än vi tidigare trott, säger han.
– Vi ser en koppling mellan saltintag och metabolismen – och det är en ny och viktig insikt som även kan ge ledtrådar till varför högt saltintag ofta hänger ihop med övervikt.
Mycket av saltet som konsumeras kommer från processade livsmedel, och Hjärt-Lungfonden vill därför se sänkt salthalt i den typen av mat.
Foto: T. Mossholder
Text: Redaktionen


