Oväntad satsning från Netflix – “Hisnande”

2025 07 01

Netflix har ingått ett nytt partnerskap.

Under den senaste tiden har streamingjätten börjat livesända allt från boxningsmatcher till fribrottning.

Nu kommer besked om ännu en ny Netflix-satsning.

Giganten riktar blicken mot rymden – och kommer framöver att livesända rymdpromenader och raketuppskjutningar.

Det rapporterar NBC News.

“Hisnande”

Netflix har meddelat att de samarbetar med Nasa för att “ta rymden lite närmare hemmet" genom att streama direktsända uppskjutningar senare i sommar.

– Från och med i sommar kommer Netflix att börja streama raketuppskjutningar, astronauters rymdpromenader, uppdragsbevakning och hisnande livevyer över jorden från den internationella rymdstationen, menas det.

Senaste draget

Beskedet innebär att Netflix fortsätter sin resa in i livestreaminginnehåll, vilket hittills har visat sig vara framgångsrikt. 

Miljontals tittade på Netflix på juldagen i USA för en livestream av NFL-matcher, och en halvtidskonsert med Beyoncé som huvudperson.

Streamingjätten sände även den omdebatterade boxningsmatchen mellan sociala mediefenomenet Jake Paul och boxningslegendaren Mike Tyson.

“Måste dela”

Rebecca Sirmons, chef för Nasa+ på Nasas huvudkontor i Washington, kommenterar.

– National Aeronautics and Space Act från 1958 uppmanar oss att dela vår berättelse om rymdutforskning med största möjliga publik, säger hon.

– Tillsammans har vi åtagit oss att skapa en guldålder av innovation och utforskning – och inspirera nya generationer – direkt från soffan eller i handflatan från telefonen.

Mer tillgängligt

Nasas mål med draget är att “förmedla spänningen i organisationens upptäckter, uppfinningar och utforskning av rymden till människor, var de än befinner sig”.

– Genom detta partnerskap blir Nasas arbete inom vetenskap och utforskning ännu mer tillgängligt, vilket gör det möjligt för myndigheten att öka engagemanget och inspirera en global publik i ett modernt medielandskap, där Netflix når en global publik på mer än 700 miljoner människor.

Foto: VentiViews

Text: Redaktionen

Rusning efter svenska succén – “Kan sälja hur mycket som helst”

2025 07 01

Flera svenska företag gör internationell succé.

Intresset för svenskt godis är enormt.

På sociala medier har det unika svenska lösgodiset trendat – och det har lett till enorma framgångar för svenska företag.

Suget är stort såväl i Sverige som internationellt, rapporterar Breakit.

“Hur mycket som helst”

Eivind Granås, vd på godistillverkaren Godisfabriken Aroma, förklarar att det är ett enormt intresse.

– Det är som ett stort svart hål som man kan sälja hur mycket godis som helst till, säger han.

Internationellt sug

Granås berättar att hans företag ibland måste tacka nej till amerikanska kunder för att se till att efterfrågan hemma i Sverige möts först.

Han förklarar även att det är fler länder än USA som har fått upp intresset för det svenska godiset.

– Fler länder än USA visar intresse nu, Sydkorea exempelvis. Så det kanske blir nästa stora marknad, säger han.

Flera andra godisföretag som Breakit har pratat med vittnar om ett till synes omättligt intresse – som inte är på väg att försvinna inom en nära framtid.

Uppmärksammas

Det stora intresset för svenskt godis har uppmärksammats internationellt.

Amerikanska New York Post skriver så här:

– Det som lockar med den svenska sötsaken är att den innehåller riktigt socker, inte majssirap med hög fruktoshalt, ett vanligt sötningsmedel i amerikanska godisar, och att den dessutom finns i ovanliga smaker och former.

“Långvarig tradition”

Även det kanadensiska public service-bolaget har tagit upp trenden.

De skriver också att det som gör att svenskt godis sticker ut är att det lutar sig mot ovanliga former och smaker, och bort från tillsatser som vanligtvis finns i nordamerikanskt godis.

– Landet har en långvarig tradition som kallas lördagsgodis, där familjer är kända för att ladda upp med godis, skriver kanadensarna om det svenska fenomenet.

– Seden föddes ur en studie från 1950-talet av medicinska forskare som fann att nationens tandhälsa skulle förbättras om de begränsade sitt godisätande till en dag i veckan.

Foto: V. Gariev

Text: Redaktionen

Skickar ryska miljarder – för att stötta Ukraina

2025 06 30

Nu kommer ytterligare ekonomiskt stöd till Ukraina.

Ukrainas partners fortsätter att stötta det krigshärjade landet.

På måndagen kommer besked om att Kanada skickar ryska miljarder för att hjälpa Ukraina.

Det handlar om intäkter som genereras av frysta ryska tillgångar, rapporterar Ukrainska Pravda.

Ryska miljarder

Kanada överför cirka 1,7 miljarder dollar till Ukraina från intäkter som genererats av frysta ryska tillgångar, som en del av G7-initiativet Extraordinary Revenue Acceleration.

Det motsvarar ungefär 16 miljarder svenska kronor.

Även Storbritannien förbereder ekonomiskt stöd till Ukraina backat av intäkter från frysta ryska tillgångar, rapporterar The Guardian.

Shmyhal bekräftar

Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal bekräftar beskedet.

– Ukraina har mottagit cirka 1,7 miljarder dollar (2,3 miljarder kanadensiska dollar) från Kanada inom ramen för ERA-initiativet, skriver han på X.

– Dessa medel backas upp av intäkter från frysta ryska tillgångar. Tillsammans med våra partners tvingar vi Ryssland att betala för sina brott och sin förstörelse.

“Det behövs”

Shmyhal fortsätter.

– Vi insisterar på ett fullständigt konfiskering av de frysta ryska tillgångarna, menar han.

– De behövs för att kompensera offren för aggressionen och för att återuppbygga vår stat. Detta kommer också att vara en handling av rättvisa för att förhindra aggressiva krig i framtiden.

Läs mer: Ukraina nära stort avtal

Största attacken

Ryssland genomförde natten mellan den 28 och 29 juni sin största kombinerade attack under kriget genom att avfyra över 500 drönare och missiler mot Ukraina.

Drönare skickades från städerna Kursk, Oryol och Bryansk, Shatalovo i Smolensk oblast och ockuperade Cape Chauda på Krym.

Ukrainska tjänstemän rapporterade att ryska styrkor slog till mot civil infrastruktur, inklusive bostäder och utbildningsanläggningar, i Ternopil, Ivano-Frankivsk, Tjerkasy och Mykolaiv oblast samt mot järnvägs- och industriinfrastruktur i Lviv och Poltava oblast.

Det uppger tankesmedjan Institute for the Study of War.

Foto: EY. Soyzal

Text: Redaktionen