Ort i Sverige agerar mot Trump – vill skapa fristad

2025 06 05

En ort i Sverige vill skapa en fristad för amerikaner.

President Donald Trump har rört upp starka känslor under sin andra mandatperiod i Vita huset.

Trumpadministrationen har bland annat fryst ekonomiskt stöd till universitet som Harvard och kraftigt skurit ned på ekonomiska satsningar på forskning.

Forskningen är emellertid viktig för den ekonomiska utvecklingen, och nu vill en svensk ort skapa en fristad för amerikanska forskare.

Vill skapa fristad

Liberalerna i Huddinge vill att Flemingsberg utanför Stockholm ska bli en fristad för amerikanska forskare, rapporterar SVT.

Det liberala oppositionsrådet i Huddinge, Carl Otto Engberg (L), menar att Trump har startat ett ”ideologiskt korståg” mot amerikanska forskare, och föreslår därför att Flemingsberg ska bli en fristad för dessa.

– Det som vi vill se är någon typ av mjuklandning, så att när amerikanska forskare kommer hit till Flemingsberg så ska det vara enkelt att kanske få ett korttidskontrakt på en bostad eller på andra sätt få praktiska möjligheter att enkelt komma in i Sverige och få professionella och sociala kontakter. Där tror jag inte minst att de lokala företagen är viktiga, säger Carl Otto Engberg till kanalen.

Förslaget ska tas upp i kommunstyrelsen i mitten av juni, och kommunstyrelsens ordförande Sara Heelge Vikmång (S) är positiv.

– Jag håller med om att Flemingsberg är den perfekta platsen för forskare som letar efter en fri akademisk miljö att bli verksam i. Här inviger vi snart 800 nya forskningsbostäder, och vi arbetar redan intensivt med att attrahera internationell spetskompetens inom bland annat Life science, säger Sara Heelge Vikmång (S) till kanalen.

Kan attrahera spetskompetens

Socialdemokraterna har redan tidigare lyft förslaget att göra Sverige och Stockholm till en fristad för forskare och akademisk frihet, efter att Trump drog in anslag till Harvard.

När forskning begränsas i USA påverkas även tillväxt och innovationsförmåga i Europa, framhöll partiledaren Magdalena Andersson (S) och finansregionrådet i Region Stockholm Aida Hadžialić (S) i en debattartikel i DI i maj.

– Men det skapar också en möjlighet att attrahera internationell spetskompetens till Sverige. Forskare, både i USA och internationellt, ser sig nu om efter miljöer där akademisk frihet värnas. Här finns en chans att både stå upp för våra värderingar och stärka vår attraktionskraft, skrev Andersson och Hadžialić i debattartikeln.

Foto: Official-White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen

EU rasar mot Ukraina – skickar skarp varning till Zelenskyj

2025 07 22

EU riktar hård kritik mot Ukraina.

Ukrainas parlament har på tisdagen röstat igenom en lagändring som möter hård kritik.

Den nya lagen innebär att två viktiga antikorruptionsmyndigheter, NABU och SAPO, fråntas sin självständighet, enligt kritiker.

Även EU riktar hård kritik mot Ukraina.

Måste undertecknas av Zelenskyj

Den nya lagen innebär att riksåklagaren får stor makt över de två antikorruptionsmyndigheterna, som därmed förlorar sitt oberoende, rapporterar Kyiv Independent.

Riksåklagaren anses stå president Volodymyr Zelenskyj nära.

Lagen röstades igenom i parlamentet med stöd av 263 ledamöter, medan bara 13 röstade emot och 13 avstod.

I Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, var det enligt uppgifter bara en person som röstade emot: Anastasiia Radina, som är chef för parlamentets antikorruptionskommitté.

Lagen måste undertecknas av Zelenskyj för att träda i kraft, och den ukrainska presidenten har även möjlighet att lägga in sitt veto.

Igår genomfördes även en räd mot de två myndigheterna, som motiverades med misstankar om rysk infiltration.

Svårt att utreda personer nära presidenten

Den nya lagen ger riksåklagaren stor makt att utfärda direktiv till de två myndigheterna och även att avsluta utredningar, enligt tidningen.

Organisationer som motarbetar korruption har varnat för att den nya lagen kan göra det svårt för de berörda myndigheterna att utreda personer som står president Zelenskyj nära.

De två myndigheterna har tydligt kritiserat den nya lagen.

– Ukrainas antikorruptionsinfrastruktur, som byggts sedan 2015, kommer att förstöras, hävdar myndigheten NABU i ett uttalande.

Och även EU riktar hård kritik mot beslutet i Ukrainas parlament.

Hård kritik från EU

EU-kommissionens talesperson Guillaume Mercier uttrycker oro och skickar en skarp varning till Ukraina och Zelenskyj om att EU:s stora ekonomiska stöd till Ukraina kommer med vissa villkor.

– Europeiska unionen är oroad över Ukrainas senaste agerande gentemot sina antikorruptionsinstitutioner, NABU och SAPO. Dessa institutioner är avgörande för Ukrainas reformagenda och måste verka självständigt för att bekämpa korruption och upprätthålla allmänhetens förtroende, säger Guillaume Mercier, enligt tidningen.

– EU ger betydande ekonomiskt stöd till Ukraina, villkorat av framsteg inom transparens, rättsliga reformer och demokratisk samhällsstyrning. Ukrainas EU-anslutning kommer att kräva en stark kapacitet att bekämpa korruption och säkerställa institutionell motståndskraft, understryker EU-kommissionens talesperson.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen

SD vill ta bort 2000 jobb

2025 07 22

Sverigedemokraterna vill ta bort 2000 tjänster.

SD riktar hård kritik mot Trafikverket efter den senaste tidens tågstrul.

Nu kräver partiet att regeringen skär ner på myndigheten.

Hela 2000 tjänster kan försvinna i ett första skede om SD får som de vill.

Kräver stora nedskärningar

SD anser att Trafikverket inte fungerar som det ska, rapporterar SR.

Därför kräver partiet nu att regeringen gör stora nedskärningar i myndigheten.

– Trafikverkets organisation är alldeles för stor, den är för otymplig, den är ineffektiv och man får inte jobbet gjort. De är nästan 12 000 anställda och man måste ställa sig frågan: Är det nödvändigt? säger Thomas Morell (SD), trafikpolitisk talesperson, till radiokanalen.

Morell menar att man i ett första läge bör minska Trafikverkets personalstyrka med 2000 personer, sedan får man se om det behöver göras ytterligare nedskärningar.

”Lyfter inte en spade”

SD:s trafikpolitiske talesperson tycker att det är fullt rimligt att skära ned på Trafikverket när det är stora problem med den svenska järnvägen.

– Det finns inte en enda av de som jobbar på Trafikverket som lyfter en spade eller gör någonting för att reparera järnvägen, utan det är andra som gör det, säger Morell till radiokanalen.

Han tillägger att det finns ett fåtal på Trafikverket som är praktiskt inriktade men att de flesta är administratörer.

Hård kritik – efter tågkaos

Utspelet kommer efter att tågtrafiken under förra veckan lamslogs på flera håll i landet på grund av omfattande signalfel.

Efter kaoset sade Trafikverket att de nu skärpt upp sin förmåga att möta liknande situationer om de skulle uppstå igen, vilket SVT har rapporterat.

– Vi ska kunna köra ut vatten och toaletter om situationen skulle uppstå igen, sade Trafikverkets säkerhetsdirektör Mattias Dejke till kanalen förra veckan.

Trafikverket fick stenhård kritik efter tågkaoset, som innebar kraftiga förseningar och att resenärer blev fast på tågen. Det var bland annat ett Snälltåg som satt fast i över elva timmar. Många fick också vänta väldigt länge på evakueringsbussar, rapporterade Aftonbladet.

– I det här fallet var det ju extraordinärt och man fick sitta extraordinärt länge vilket är väldigt beklagligt i det sammanhanget, sade Mattias Dejke till tidningen.

SD vill nu alltså skära ned på Trafikverket. Samtidigt meddelar Miljöpartiet att de istället för Trafikverket vill se en tågmyndighet som enbart ansvarar för järnvägen, enligt radiokanalen.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen