Ny brödfabrik i Sverige – investerar 700 miljoner
2025 05 28
En ny produktionsanläggning för bröd är på gång.
Tidigt på onsdagsmorgonen ger Lantmännen besked om att en ny brödfabrik ska upprättas.
En investering om 700 miljoner kronor ska till för att öka produktionen av korv- och hamburgerbröd.
Det framhåller Lantmännen i ett pressmeddelande.
Ny investering
Det är i Örebro som den nya anläggningen ska byggas.
Korvbrödsbagarn har haft sin bas i Örebro sedan 1963.
I dag är anläggningen ett av Europas största specialbagerier för korv- och hamburgerbröd, med en produktionskapacitet på över två miljoner bröd per dygn.
“Ökar kapaciteten”
Jonas Lindell, vd på Lantmännen Unibake Sverige, kommenterar beskedet.
– Med expansionen ökar vi kapaciteten och därmed den svenska livsmedelsproduktionen, säger han.
– Arbetet med den nya anläggningen innehåller en rad åtgärder som stödjer våra klimatambitioner – inklusive solpaneler och tekniska uppgraderingar. Dessa förbättringar speglar vårt fortsatta fokus på ansvarsfull tillväxt och ständiga förbättringar i vårt miljöarbete.
13 000 kvadratmeter
Den nya anläggningen omfattar 13 000 kvadratmeter fördelat på tre plan, och kommer att byggas inom nuvarande fabriksområde.
Beskedet utgör nästa steg efter att Lantmännen invigde ett nytt centrallager i Örebro under 2023.
Läs mer: Systembolaget-strejk nära
Färdigt 2027
Byggarbetet börjar under hösten 2025 och beräknas vara slutfört 2027, fortsätter Lindell.
– Med den nya anläggningen möter vi den ökande efterfrågan från våra kunder.
– Satsningen stärker vår position i Norden, och visar att vi både tror och satsar på att öka svensk livsmedelsproduktion. Det är en långsiktig investering som följer våra högt ställda krav på leveranssäkerhet, produktkvalitet och innovation.
Korvbrödsbagarn grundades i Karlskoga 1957.
Under de första åren rullades ungefär 300 000 korvbröd per år, idag bakas det 2 miljoner korv- och hamburgerbröd per dygn i bageriet som snabbt expanderade och flyttade till Örebro, där det ligger än idag.
Arkivfoto: Ball Park Brand
Text: Redaktionen