Matpriser kan vara orsak när inflationen sjunker

2025 04 04

En sänkt inflation i mars kan bero på sjunkande matpriser, menar experten Frida Bratt.

Inflationen sjunker något oväntat i mars, visar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Från 2,9 procent i februari till 2,3 procent under den förra månaden.

En bakomliggande orsak till detta kan stavas sjunkande matpriser. Det menar sparekonomen Frida Bratt vid Nordnet.

– Varför inflationstakten backar vet vi först nästa vecka när vi får mer detaljerad information från SCB, men enligt sajten Matpriskollen.se var faktiskt matpriserna lite lägre i mars. Det skulle kunna vara anledningen, säger Bratt till TV4.

Dåliga skördar och högre fraktpriser

Flera faktorer har bidragit till högre matpriser i Sverige, såsom dåliga kaffeskördar i Brasilien, högre fraktpriser sedan pandemin och att utbudet på mjölk inte motsvarar efterfrågan, menar Bratt.

En annan anledning är den svaga kronan, som gör importen dyrare.

– Sedan finns ju en diskussion om konkurrensen mellan matjättarna, och att priserna skulle kunna pressas om den var bättre. Nu har vi sett en kronförstärkning som bör få genomslag, vilket också skulle kunna bidra till att pressa priserna, säger Bratt till kanalen.

Varnar för tullkriget

Samtidigt varnar Bratt för det pågående tullkriget, som hon målar upp som en “stor osäkerhetsfaktor” framöver.

Den globala ekonomin befinner sig för närvarande i tumult efter att regeringen Trump utropat skyhöga hämndtullar mot omvärlden.

Redo att förhandla med Trump

En som är redan är villig att sätta sig vid förhandlingsbordet med Trump är Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

Det klargjorde han strax efter att de nya massiva tullarna trätt i kraft.

– Sverige och EU är redo. Vi skulle förstås föredra att förhandla fram ett avtal. Vi vill inte ha växande handelshinder. Vi vill inte ha ett handelskrig, säger Kristersson i ett tal om den eskalerande situationen.

Foto: R. Fath

Text: Redaktionen

Nytt land storsatsar i Sverige – fyller hyllorna på Ica och Coop

2025 05 16

Snart kommer det bli enklare att hitta ukrainska varor i svenska matbutiker.

Det uppger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M). 

Under fredagen presenterar ministern ett nytt svenskt-ukrainskt initiativ för ukrainska produkter på svenska butikshyllor tillsammans med företrädare för Sveriges tre största livsmedelskedjor – Ica, Axfood och Coop. Matjättarna har anslutit sig till initiativet som går under namnet "Handelslandet Sverige Tillsammans för Ukraina".

– Vi vill med detta initiativ göra en insats för att göra det enklare för ukrainska livsmedelsföretag att nå den svenska marknaden och därigenom bidra till en långsiktig ekonomisk utveckling i Ukraina, samtidigt som vi ger svenska kunder ökad möjlighet att köpa ukrainska produkter, säger Eric Lundberg, vd Ica Sverige, i ett uttalande.

Benjamin Dousa konstaterar att satsningen kommer leda till ett ”bredare utbud” för svenska kunder. 

–  Ukraina behöver vårt fortsatta stöd, och nu blir det enklare att bidra till det. I dag presenteras en storsatsning på fler ukrainska varor i svenska butiker. Svenska konsumenter får ett bredare utbud i mataffären och en enkel möjlighet att hjälpa det ukrainska folket som kämpar för hela Europas frihet och säkerhet. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger han.

Tre delar

Storsatsningen innehåller tre delar:

- ett snabbspår för ukrainska leverantörer

- särskild marknadsföring av ukrainska produkter

- donationer av utrustning som till exempel kyllastbilar från svenska matkedjor till Ukraina

"Bidra till landets ekonomiska utveckling"

Axfood och Coop har också uttalat sig om det nya initiativet.

–  Genom att stärka våra affärsmässiga förbindelser med Ukraina vill vi både bidra till landets ekonomiska utveckling och främja ett långsiktigt stöd för det ukrainska folket. Vi ser fram emot att utforska hur vi kan förstärka vårt engagemang för Ukraina och erbjuda Coops medlemmar och kunder fler ukrainska produkter, säger Anders Torell, tf vd Coop Sverige. 

Han får medhåll av Peter Holm, vice vd på Axfoods logistik och inköpsbolag Dagab.

– Svenskt näringsliv kan stötta Ukraina på många sätt. Inom Axfood har vi bland annat skapat ett snabbspår för ukrainska leverantörer, givit ekonomiska donationer och skänkt ett flertal last- och kylbilar samt förnödenheter utifrån de behov och önskemål som funnits, säger han och tillägger:

– Det är positivt att Svensk Handel och handelsministern med detta initiativ möjliggör för fler inom handeln att bidra på de sätt som de kan.

Foto: Coop

Text: Redaktionen

Massivt ryskt budgetunderskott – överväger drastiska åtgärder

2025 05 07

Sjunkande oljepriser ställer till det för Ryssland.

Styrkan i Rysslands ekonomi genereras i hög grad av försäljning av olja och naturgas.

Under den senaste tiden har priset på olja sjunkit ordentligt – till priser som Kreml inte hade planerat för när de satte budgeten.

Nu kommer besked om ett massivt ryskt budgetunderskott – någonting som kan tvinga Vladimir Putin till drastiska åtgärder.

Massivt budgetunderskott

Nya siffror visar att det ryska budgetunderskottet så här långt under 2025 landar på hela 39,9 miljarder dollar – motsvarande ungefär 380 miljarder svenska kronor.

Den nuvarande nivån på budgetunderskottet beror till stor del på förskottsfinansiering av utgifter i januari i år och nedgången i olje- och gasintäkter. 

Det rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån TASS.

Oljan faller

Just prisfallet på olja slår synnerligen hårt mot den ryska statskassan.

Rysslands budgetintäkter från olje- och gasförsäljning föll med cirka 12 procent i april jämfört med samma månad förra året.

Olje- och gasintäkter har länge varit den viktigaste källan till pengar för Kreml och har stått för mellan en tredjedel och hälften av de totala intäkterna i den federala budgeten under det senaste decenniet.

Det konstaterar Reuters.

Överväger drastiska åtgärder

Kreml kan tvingas till drastiska åtgärder för att hantera situationen.

Ryska myndigheter överväger tvingande nedskärningar i de federala utgifterna när fallande oljepriser tömmer de reserver som behövs för att finansiera kriget i Ukraina.

Det uppger Moscow Times.

Värre än planerat

Kreml hade inte planerat för att oljan skulle falla så mycket när de satte budgeten.

– I Rysslands budgetförslag för 2025 hade man antagit ett genomsnittligt pris på Uralolja på 69,70 dollar per fat – men i mars hade priset sjunkit till under 60 dollar. I april var genomsnittspriset bara 54 dollar och i början av maj föll det ytterligare till 49 dollar, rapporterar Moscow Times.

– Regeringen undersöker enligt uppgifter en översyn av den så kallade budgetregeln, den mekanism som dikterar hur medel från National Wealth Fund ska användas.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen