Matpriser: Bättre tider kan vänta svenska folket
2025 04 30
Livsmedelspriserna stiger – men det finns anledning till optimism.
Det konstaterar HUI-experten William Lindquist.
I april månad väntas ytterligare en smäll – kategorin livsmedel och alkoholfria drycker ser ut att landa mellan 5,3 och 6,1 procent upp jämfört med förra året.
Däremot finns det flera anledningar till att tro på bättre utveckling framöver, rapporterar Dagens Nyheter.
Skäl till optimism
Under de senaste åren har svenska folket känt av inflationstrycket i plånboken.
Nu är prisuppgångarna inte lika stora – men fortsatt problematiska.
En starkare svensk krona ger dock skäl till optimism.
– Därtill har vi energipriser på en mer normal nivå nu, vilket är viktigt. Och hushållens köpkraft stärks, säger HUI-experten William Lindquist till DN.
“Inte lika stora”
Lindquist fortsätter.
– Förhoppningsvis gör det här att kostnadschocken och hålen som matpriserna rivit upp i plånboken tidigare inte blir lika stora, säger han.
“Starka skäl”
Vice riksbankschef Per Jansson tror även han på bättre tider framöver.
Under ett tal i början av april sade han att det finns starka skäl att förvänta sig att inflationen sjunker tillbaka.
– Det finns starka skäl att tro att uppgången inte kommer att vara bestående. Det ovanligt stora bidraget från den så kallade korgeffekten väntas falla ur nästa år.
“Faller tillbaka”
Jansson är inne på ett liknande spår som Lindquist.
– Därtill har världsmarknadspriserna på flera råvaror fallit tillbaka och kronan stärkts, vilket bör leda till att livsmedelspriserna inte ökar lika snabbt framöver, säger han.
Svenska folket kommer ihåg den inflationschock som slog hårt för ett par år sedan.
Då var inflationstakten uppe kring 10 procent och regeringens fulla ekonomiska fokus låg på att bekämpa inflationen.
Nu har inflationstakten kommit ned, men är fortfarande på en nivå där det ses på som ett problem.
Tullarna från USA kan komma att blåsa liv i inflationen igen – samtidigt som en starkare krona och lägre energipriser kan pressa ned inflationen.
Foto: R. Fath
Text: Redaktionen