Fem svenska län riskerar tung smäll – på grund av Trump

2025 03 27

Donald Trumps aggressiva handelspolitik kan slå hårt mot flera län i Sverige.

Det framhåller Länsförsäkringar i en ny undersökning.

Presidenten fortsätter att hota med höga tullar mot Europa. Nyligen införde han 25-procentiga tullar på alla importerade billar.

Inom kort väntas Trump offentliggöra bredare och mer omfattande tullar mot omvärlden, inklusive EU och Sverige. 

Det kommer få konsekvenser för svensk ekonomi.

– Sveriges varuexport till USA uppgick till 186 miljarder kronor under 2024, vilket var i nivå med storleken i fjol. Om amerikanska importörer inom kort måste betala mer för svenska varor kommer efterfrågan minska, vilket i sin tur kan påverka både sysselsättning och investeringar i Sverige, konstaterar Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.

Flera län i farozonen

Effekterna av Trumps handelskrig kommer dock variera mellan olika län.

Länsförsäkringar pekar ut fem län som särskilt sårbara. Detta eftersom de har en stor exportvolym till USA.

Det rör sig om följande län:

Län

Andel av läns export till USA

Andel av svensk export till USA

Uppsala län

29 procent

8 procent

Västra Götalands län

16 procent

35 procent

Södermanlands län

12 procent

4 procent

Västernorrlands län

15 procent

3 procent

Stockholms län

6 procent

17 procent

Länen som drabbas värst

Västra Götaland framställs som extra sårbart, eftersom länet både har en stor exportvolym till USA och samtidigt en hög andel av sin totala export riktad dit.

– Drygt en tredjedel av Sveriges samlade export till USA utgår från Västra Götaland, där Göteborg med dess hamn och fordonsindustri utgör en central punkt och på andra plats kommer Stockholms län som står för ca 17 procent av exporten. Men storleken på exporten ger inte hela bilden. Hur sårbara länen är för USA:s tullar kommer snarare bero på hur stor andel av den egna exporten som går till USA, säger Alexandra Stråberg.

– Eftersom tullarna ännu inte är offentliggjorda går det inte att med precision förutspå hur detta kommer att slå. Men det är klart att regioner med en stor andel av exporten riktad mot USA är mest sårbara. Samtidigt ska inte tullhotet överdrivas. Tullar på till exempel 25 procent betyder inte automatiskt att exporten minskar med 25 procent, fortsätter chefekonomen.

Ljuset i mörkret: Nytändning i Europa

Avslutningsvis påminner Stråberg om att övriga Europa också kommer påverkas av tullarna, vilket kommer öka pressen på Sverige ytterligare. 

– Det gäller att komma ihåg att USA är världens största importör. När efterfrågan från en sådan jätte nu minskar så får det en systemisk påverkan vid sidan av direkta effekter. Isolerat betraktat skulle detta kunna leda till en viss nedgång i efterfrågan också från våra europeiska handelspartner, säger hon.

– Samtidigt ser vi en nytändning nere på kontinenten när USA drar sig tillbaka. Vi kommer att se ökade satsningar inte minst på försvar framöver, vilket kan kompensera för amerikanskt bortfall. Dessvärre är det omöjligt att avgöra hur stor nettoeffekten av allt som sker nu kommer att bli i slutändan.

Foto: Official White House Photo by Tia Dufour

Text: Redaktionen

BILBRANSCHEN: Går i konkurs efter 40 år

2025 04 23

Konkurserna fortsätter i bilbranschen.

Pressen tycks inte lätta i bilbranschen.

Under de senaste åren har många europeiska aktörer tvingats kasta in handduken.

Nu kommer nästa konkursbesked – och på nytt är det i Tyskland.

Efter 40 år

Bohai Trimet, som bland annat tillverkar karossdelar till Volkswagenbilar, tvingas tacka för sig.

Efter 40 år i branschen är det nu över för företaget.

Det rapporterar tyska MDR.

Går i konkurs

Krisen inom fordonsindustrin håller alltså på att nå sin kulmen även i tyska Sachsen-Anhalt. 

Det Harzgerode-baserade företaget Bohai Trimet är nästa leverantör att ansöka om konkurs. 

Jobben för de 580 anställda står på spel. 

Konkursförvaltaren Olaf Spiekermann hoppas kunna hitta en ny investerare så att anläggningen i Harzgerode kan bevaras.

Spiekermann förklarar att han kommer att vara på plats med ett team för att få en överblick över affärsverksamheten och informera de anställda om den aktuella situationen. 

Deras löner ska enligt uppgifter vara säkrade för de kommande tre månaderna.

Tullar hotar

Den europeiska bilindustrin befinner sig alltjämt på en svår plats.

Eventuella tullar från andra sidan Atlanten kan komma att ställa till det ytterligare.

– Det innebär att enskilda företag måste diversifiera sin försäljning över hela världen, säger den tyske ekonomen Thomas Hutzschenreuter till Euronews.

– Med andra ord måste de nedprioritera den amerikanska marknaden och prioritera andra marknader högre. Detta diskuteras för närvarande i de flesta tyska företag

“Tar tid”

Hutzschenreuter fortsätter.

– Problemet är dock att man inte kan reagera lika snabbt som tullarna införs. Reaktion tar mer tid. Och därför kommer många att påverkas på kort sikt.

Det återstår att se vad som blir av Donald Trumps tullar.

Den amerikanske presidenten har sedan tidigare pausat tullar i 90 dagar – och igår kom besked om att Trump är redo att sänka de tullar som i nuläget är riktade mot Kina.

Samtidigt pågår handelsförhandlingar mellan USA och en rad länder.

Foto: C. Aranda

Text: Redaktionen

Mångmiljardär går till attack mot Trump

2025 04 24

Mångmiljardären Richard Branson går till attack.

Virgin Atlantic-grundaren är inte alls glad över Trumps ekonomiska politik.

Han menar att presidentens handelspolitik kommer att orsaka stor skada över hela världen – och beskriver Trump som mycket oförutsägbar.

Det rapporterar flera medier.

Går till attack

Grundaren av Virgin Group säger att Trumps politik är ”mycket svår för företag att hantera”, efter att Washington denna månad tillkännagav en våg av tullar och handelshinder som har skakat om de globala marknaderna.

– Oförutsägbarheten är fruktansvärd för alla runt om i världen. Det är bara oregelbundet, oförutsägbart, vilket är mycket, mycket svårt för företag att hantera, säger Branson enligt The Hill.

“Inte bra för någon”

Branson fortsätter.

– En orolig omvärld är inte bra för någon. Människor skjuter upp beslut om investeringar och utgifter. Om han fortsätter riskerar han att göra så mycket skada i världen.

Miljardärerna sålde

Donald Trumps tullpolitik har fått börsen att skaka ordentligt, och ny data visar att flera miljardärer lyckades sälja sina innehav innan raset.

Metas vd Mark Zuckerberg, Oracles vd Safra Catz och JP Morgans vd Jamie Dimon var bland de 10 största aktieförsäljarna i värde under de första tre månaderna i år, enligt uppgifter från The Washington Service, som spårar köp och försäljning av företagsinsiders.

Det rapporterar CNN.

3,9 miljarder dollar

Tillsammans sålde de 10 främsta insiderförsäljarna mer än 28 miljoner aktier i sina företag, till ett värde av sammanlagt 3,9 miljarder dollar under första kvartalet, visar uppgifterna. 

Det var innan marknaderna föll kraftigt när Trump den 2 april meddelade omfattande tullhöjningar på USA:s handelspartners. 

Trump har sedan dess backat från många av dessa tullplaner, men osäkerheten har fortsatt att skaka om marknaderna.

Under gårdagen steg börsen i såväl Sverige som USA på förhoppningar om att Kina och USA kan komma att nå ett nytt handelsavtal.

Det råder dock alltjämt stora osäkerheter om tullarna framöver.

Foto: The White House

Text: Redaktionen