Avgift införs – på miljontals paket i Sverige

2025 05 26

Varje år beställer svenska folket miljontals produkter från de kinesiska e-handelsjättarna Shein och Temu.

Enligt en undersökning från Prisjakt har nästan hälften av svenskarna (47 procent) har handlat från Temu eller Shein,

Detta trots att sajterna bland annat kritiseras för att bryta mot konsumentskyddande lagar, skadliga kemikalier i produkterna och dåliga arbetsvillkor. 

Kritiken har fått EU att agera.

För en vecka sedan meddelade EU-kommissionen att man planerar en fast avgift på cirka 2 euro för småpaket som exporteras från utlandet till Europa. Främst beräknas avgiften riktas mot leveranser från Shein och Temu, erfar Financial Times.

Sverige kan inför avgift

Nu ger sig den svenska regeringen in i debatten.

Om EU-avgiften inte bli verklighet kan Sverige införa en hanteringsavgift på nationell nivå. Det skriver finansminister Elisabeth Svantesson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och miljö- och klimatminister Romina Pourmokthari (L) på Aftonbladet Debatt.

– Vi har tidigare sagt att köp från kinesiska e-handlare kan uppfattas som ett riktigt klipp. Men baksidan är farliga produkter, höga klimatavtryck och osjyst konkurrens mot svenska och europeiska företag, framhåller ministrarna.

– Regeringen kraftsamlar därför på flera håll för att stoppa den osjysta konkurrensen. Kinesiska e-handelsjättar ska inte ha en gräddfil in i den europeiska marknaden utan betala för den kostnad de orsakar och följa EU:s krav.

Hur hög den eventuella avgiften blir specificeras inte.

Temu svarar

Ett av flera regelverk som Temu och Shein anklagas bryta mot är Digital Services Act (DSA), som bland annat ska garantera säkra digitala tjänster.

Det förstnämnda företaget har svarat på kritiken via sin svenska pr-byrå Agera.

– Temu tar sina förpliktelser gentemot DSA på stort allvar och investerar fortlöpande för att stärka efterlevnaden och värna konsumenternas intressen på vår plattform. Vi kommer att samarbeta fullt ut för att nå vårt gemensamma mål i form av en säker och betrodd marknadsplats, framhåller pr-byrån i en kommentar till sajten Market.

Shoppingplattformen har också kommenterat anklagelserna i ett mejl till Sveriges Radio.

– Vi kommer att samarbeta fullt ut med denna utredning, inte minst eftersom en sådan granskning på lång sikt gynnar våra kunder, framhåller Temu.  

På sajten Trustpilot skriver Temu att man följer ”strikta policyer” för att säkerställa produkternas kvalitet.   

– Vi implementerar strikta policyer och kontrollåtgärder för att säkerställa produktkvalitet och korrekta produktbeskrivningar. Om du inte är nöjd med någon av de produkter du fått, kan du ansöka om återbetalning inom 90 dagar efter köpet.

Foto: Rupixen 

Text: Redaktionen

Kreml gör jättebeslag – 50 miljarder dollar

2025 07 09

Kreml har gjort stora beslag till ett värde av 50 miljarder dollar.

I Ryssland är det mycket som har förändrats sedan diktatorn Vladimir Putin inledde sitt krig mot Ukraina.

Den ryska regimen har bland annat tagit kontroll över enorma tillgångar.

Kreml har genomfört nationaliseringar till ett värde av motsvarande 50 miljarder dollar, enligt en ny rapport.

Förstatligar tillgångar

Ryssland har alltså förstatligat privata tillgångar till ett värde av 50 miljarder dollar sedan invasionen av Ukraina inleddes, visar en rapport från advokatbyrån NSP i Moskva, rapporterar The Moscow Times.

Det rör sig om en enorm summa – som ungefär motsvarar landets årliga budgetunderskott eller en tredjedel av dess militära utgifter, enligt tidningen.

Enligt NSP har man dokumenterat 102 fall av beslagtagande av privata tillgångar sedan kriget inleddes.

Det rör sig om privata verksamheter inom många olika branscher, varav många anses strategiskt viktiga för Rysslands krig.

– Kreml löser två problem samtidigt, menar Rysslandsexperten Andrei Yakovlev vid Harvarduniversitetet, enligt tidningen.

När verksamheterna så småningom säljs vidare så får man intäkter, samtidigt som man knyter affärseliten till regimen, enligt experten.

Bortser från rättsnormer

Rysslands konstitutionsdomstol har avskaffat preskriptionstiden för avtal gällande privatisering, vilket har gjort att ryska myndigheter kan se över och i vissa fall upphäva avtal som går tillbaka till 90-talet, enligt tidningen.

När det gäller utländska företag har man också kringgått internationella avtal och regler med hjälp av ett presidentdekret som tillåter ”tillfällig” statlig kontroll.

Beslag görs ofta med hänvisning till lagar om strategiska nationella intressen.

Vissa beslag görs också med hänvisning till påstådd korruption, oegentligheter vid privatiseringen, åtgärder mot ”extremism”, med mera, enligt advokatbyrån.

Ryska staten hänvisar till att man måste skydda ”nationella intressen”, men kritiker menar att rättsnormer urholkas och att man då också tappar investerares förtroende.

Foto: Avinash Kumar resp President of Russia Office

Text: Redaktionen

Trump slår till med full kraft – rasar mot ”häxjakt”

2025 07 10

Donald Trump agerar stenhårt i protest mot vad han beskriver som en “häxjakt”.

Den amerikanske presidenten hotar nu med synnerligen höga tullar mot Brasilien.

En av de bidragande anledningarna till att Trump nu sätter siktet på Brasilien har att göra med att han tycker att den tidigare presidenten Jair Bolsonaro behandlas fel.

Trump beskriver det som en “häxjakt” – och kräver att det ska upphöra omedelbart.

“Häxjakt”

Bolsonaro, som tidigare har uttalat sig om sin närhet till Trump, står inför rätta för påstådda försök att iscensätta en kupp mot den sittande presidenten Lula da Silva.

– Brasilien gör en fruktansvärd sak när det gäller behandlingen av den tidigare presidenten Jair Bolsonaro, skriver Trump på Truth Social.

– Jag har sett på, och det har världen också, hur de inte har gjort något annat än att ge sig på honom, dag efter dag, natt efter natt, månad efter månad, år efter år!

50-procentiga tullar

USA:s president Donald Trump hotar nu Brasilien med en förödande tull på 50 procent från och med den första augusti, enligt ett brev som han har skickat till landets president.

– Det fina folket i Brasilien kommer inte att stå ut med vad de gör mot sin tidigare president, fortsätter Trump.

– Jag kommer att följa häxjakten på Jair Bolsonaro, hans familj och tusentals av hans anhängare mycket noga. Den enda rättegång som borde ske är en rättegång av Brasiliens väljare – det kallas ett val. LÄMNA BOLSONARO IFRED!

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

da Silva svarar

Lula da Silva lovar att återgälda Trump om han gör verklighet av sitt hot.

– Brasilien är en suverän nation med oberoende institutioner och kommer inte att acceptera någon form av förmyndarskap, skriver han på X.

– Alla åtgärder för att ensidigt höja tullarna kommer att besvaras mot bakgrund av Brasiliens lag om ekonomisk ömsesidighet.

Har underskott

Trump har sedan installationen förespråkat tullar som ett verktyg för att vända det amerikanska handelsunderskottet.

Nämnvärt i sammanhanget är att till skillnad från de 21 andra länder som har fått brev från Trump den här veckan hade Brasilien ett handelsunderskott på 6,8 miljarder dollar med USA förra året, vilket innebär att USA exporterade mer varor dit än det importerade därifrån, uppger CNN.

Foto: The White House

Text: Redaktionen