H&M-butik stänger – efter 50 år

2025 04 28

H&M stänger nu en butik som funnits sedan 1970-talet.

Modekedjan har tagit beslut om att slå igen dörrarna till butiken i Femman inne i Nordstan i Göteborg.

Detta efter 50 år.

Det är den andra H&M-butiken som stängs ner i Göteborg på kort tid, rapporterar Göteborgs-Posten.

Efter 50 år

I januari månad stängde H&M:s Cos-butik.

Nu bekräftar kedjan att butiken i Nordstan – som har funnits där sedan 1970-talet – stängs.

– Ja, det stämmer att vår butik i Femman ska stänga i slutet av året, förklarar presschef Pima Platin för GP.

Det är anledningen

Beslutet har tagits för att H&M anser att det finns andra platser där deras butiker kan gå bättre.

– Anledningen till det är helt enkelt att vi kontinuerligt utvärderar vår butiksportfölj för att säkerställa att våra butiker finns i de bästa lägena, vilket inkluderar både öppning och stängning av butiker, fortsätter Platin.

Och expanderar

Det är dock inte bara nedstängningar på gång för den klassiska modekedjan.

Tidigare i år gav H&M besked om att kedjan ska öppna sin första butik någonsin i El Salvador.

– H&M planerar att öppna sin första butik i El Salvador under andra halvåret 2025 genom franchisepartnern Hola Moda. H&M fortsätter därmed sin expansion i Latinamerika.

H&M finns för närvarande även i Mexiko, Peru, Uruguay, Chile, Colombia, Dominikanska republiken, Ecuador, Guatemala, Panama och Costa Rica. 

De har tidigare meddelat att bolaget kommer att öppna sin första butik och online i Brasilien i slutet av 2025.

Bred oro

Oron är fortsatt påtaglig vad gäller den bredare ekonomin.

Handeln befinner sig i en fortsatt svår situation och många butikskedjor inom bland annat mode har tvingats stänga ner under de senaste åren.

Osäkerheten är stor kring Donald Trumps tullar – och många inväntar fler detaljer om eventuella överenskommelser för nya handelsavtal från andra sidan Atlanten.

Det återstår att se hur tullarna kommer att påverka den globala ekonomin – men ekonomiska experter har uttryckt att tullarna kan komma att slå hårt.

Foto: Sei

Text: Redaktionen

Kremls missräkning – tung smäll för budgeten

2025 07 17

Rysslands budget blir allt mer ansträngd.

Under 2025 har Rysslands ekonomiska problem blivit allt mer tydliga.

Krigsmaskinen bränner igenom besparingarna, ränteläget och inflationstakten ligger kvar på höga nivåer och branscher som kol och järnväg är i kris.

Samtidigt kommer besked om att oljepriset ligger betydligt lägre än vad Kreml hade räknat med – ett stort slag med tanke på hur beroende Ryssland är av oljeförsäljningen.

Missräkning för Kreml

Det genomsnittliga ryska oljepriset räknat i rubel har hållit sig under den federala budgetens mål för 2025, visar nya beräkningar.

Svagheten kommer bland annat av en starkare rubel, som har stigit med cirka 45 procent sedan början av året på grund av en lättnad i de geopolitiska spänningarna och centralbankens strama penningpolitik, uppger Reuters.

Pressar budgeten

De internationella oljepriserna i dollar har samtidigt tappat cirka 10 procent av sitt värde. 

Ryssland höjde i april prognosen för budgetunderskottet 2025 till 1,7 procent av BNP från 0,5 procent efter att redan ha sänkt prognosen för energiintäkterna med 24 procent i väntan på en utdragen period med lägre oljepriser. 

De statliga utgifterna för det nationella försvaret höjdes med en fjärdedel 2025 till 6,3 procent av BNP, den högsta nivån sedan kalla kriget.

Larm om järnvägen

Samtidigt kommer larm om den ryska järnvägen.

Det statsägda monopolet Russian Railways befinner sig i en kris, bolagets “värsta sedan den stora finanskrisen för nästan två decennier sedan”.

Krisen utgörs av rekordlåga fraktvolymer på grund av de kombinerade effekterna av västvärldens sanktioner och minskande flöden av jordbruksvaror och byggmaterial, rapporterar ryska Novaja Gazeta.

Är en signal

Russian Railways är ett av Rysslands största och rikaste statsägda företag, och järnvägstransporterna är en indikator för ekonomin i stort – godset måste transporteras i dag för att affärerna ska kunna göras i morgon. 

När järnvägstrafiken störs är det vanligtvis en signal om att en industriell nedgång är nära förestående.

– Sammantaget har transporterna nu minskat 20 månader i rad, och trenden accelererar, uppger Novaja Gazeta.

– Förra året sjönk fraktvolymerna med drygt 4 procent, vilket var ett rekord efter Sovjetunionens fall. Men de har fortsatt att falla med mer än 7 procent bara under de första fem månaderna 2025.

Foto: S. Sakharovskyj

Text: Redaktionen

Ryska banker desperata – vädjar om hjälp

2025 07 18

Ryska banker är desperata och hoppas nu på akut hjälp.

Putinregimens Ryssland har fortsatt stora problem med ekonomin, vilket drabbar flera sektorer.

Problemen märks inte minst i bankvärlden.

Nu är minst tre av Rysslands största banker på väg att vädja om hjälp från centralbanken.

Behöver räddningspaket

Åtminstone tre av de största bankerna förbereder sig ”i tysthet” för att be den ryska centralbanken om ett stort räddningspaket, rapporterar Moscow Times.

Allt fler ryska låntagare klarar inte av att betala tillbaka sina lån.

Om andelen stiger ytterligare kommer flera av de största bankerna att behöva ett räddningspaket, uppger Bloomberg, som hänvisar till uppgifter från ryska tjänstemän samt interna bankdokument.

Läget har blivit allt mer akut inom hela den ryska bankbranschen, enligt tidningen. Det finns också allvarliga farhågor om att många banker befinner sig i en långt svårare situation än vad som redovisas.

Kan inte betala tillbaka

Statistik från den ryska centralbanken gör gällande att andelen förfallna lån uppgick till 10,5 procent för hushåll och 4 procent för företag under första kvartalet 2025, enligt tidningen.

Detta har lett till att statliga tjänstemän har gått ut och varnat för situationen, även i offentligheten.

Bland de banker som har allvarliga problem finns bland annat VTB Bank, en av Rysslands absolut största banker. Där har andelen så kallade nödlidande lån nått 5 procent i maj, men man har varnat för att siffran kommer att stiga till uppåt 7 procent.

Det betyder att man närmar sig samma nivåer som under Rysslands stora bankkris under åren 2014-16.

Beskrivs som ”systemviktiga”

Flera banker hoppas på att räddningsverktyget Banking Sector Consolidation Fund ska aktiveras igen. Det har tidigare använts för att rädda tre stora banker.

Exakt hur allvarlig situationen är, är dock svårt att säga eftersom den ryska regeringen har hemlighetsstämplat mycket information, enligt Bloomberg.

Det är oklart vilka banker som är hårdast drabbade, men enligt uppgifter rör det sig om banker som är av helt centralt vikt för den ryska ekonomin.

– Även om rapporten inte namngav vilka banker som söker diskussioner om räddningspaket, uppgav den att minst tre långivare som betecknats som "systemviktiga" är inblandade, rapporterar tidningen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen