Historiskt mardrömsbesked för Tesla: “Vändpunkt ”

2025 05 26

För första gången någonsin säljer Tesla färre elbilar i Europa än den kinesiska rivalen BYD.

Anledningarna bakom det historiska tappet stavas bland annat vd:n Elon Musk och hans politik, samt en åldrande modelluppställning.

Det gör en färsk rapport från marknadsundersökningsföretaget JATO Dynamics gällande.

Den amerikanska elbilstillverkaren sålde 7 165 batteridrivna elfordon, BEV, i april – att jämföra med BYD:s 7 231 sålda under samma period.

“Är vid en vändpunkt”

Efterfrågan på elfordon i Europa får sägas vara fortsatt stabil. Antalet registrerade BEV-bilar ökade med 28 procent jämfört med förra året, till stor del drivet av kinesiska bilmärken.

Felipe Munoz är global analytiker på JATO Dynamics, och enligt honom talar rapporten sitt tydliga språk – den europeiska bilmarknaden står vid en vändpunkt.

– Särskilt om man betänker att Tesla har lett den europeiska BEV-marknaden i flera år, medan BYG officiellt sett inledde sin verksamhet utanför Norge och Nederländerna först i slutet av 2022, säger Felipe Munoz enligt Reuters.

Ökar trots nya tullavgifter

Trots att EU har infört tullar på elbilar tillverkade i Kina ökade sådana registreringar med 59 procent under månaden jämfört med ett år tidigare.

Samtidigt noterade biltillverkare från Europa, Japan, Sydkorea och USA en bra mycket blygare tillväxt på 26 procent.

Tesla rapporterade sin första nedgång i årliga leveranser förra året, och analytiker förväntar sig ytterligare en nedgång i år efter en nedgång på 13 procent under första kvartalet.

LÄS MER HÄR: Norsk tidning hävdar – om fem år vill ingen ha din hyrbil

Svag efterfrågan på Tesla

Musk uppger själv i veckan att Tesla redan har vänt försäljningen – och att efterfrågan är stark i alla regioner utom just Europa.

Techmiljardärens politiska gärning vid Donald Trumps sida har utlöst vågor av protester mot Tesla i USA och Europa, följt av en nedgång i försäljningen. 

Dessutom orsakade ett produktionsstopp för den omdesignade Model Y crossover globalt en minskning av försäljning och tillverkning under Q1, rapporterar nyhetsbyrån.

LÄS MER HÄR: Dyrare bensin väntar svenska folket

Foto: G. Skidmore samt Tesla

Text: Redaktionen

Kreml gör jättebeslag – 50 miljarder dollar

2025 07 09

Kreml har gjort stora beslag till ett värde av 50 miljarder dollar.

I Ryssland är det mycket som har förändrats sedan diktatorn Vladimir Putin inledde sitt krig mot Ukraina.

Den ryska regimen har bland annat tagit kontroll över enorma tillgångar.

Kreml har genomfört nationaliseringar till ett värde av motsvarande 50 miljarder dollar, enligt en ny rapport.

Förstatligar tillgångar

Ryssland har alltså förstatligat privata tillgångar till ett värde av 50 miljarder dollar sedan invasionen av Ukraina inleddes, visar en rapport från advokatbyrån NSP i Moskva, rapporterar The Moscow Times.

Det rör sig om en enorm summa – som ungefär motsvarar landets årliga budgetunderskott eller en tredjedel av dess militära utgifter, enligt tidningen.

Enligt NSP har man dokumenterat 102 fall av beslagtagande av privata tillgångar sedan kriget inleddes.

Det rör sig om privata verksamheter inom många olika branscher, varav många anses strategiskt viktiga för Rysslands krig.

– Kreml löser två problem samtidigt, menar Rysslandsexperten Andrei Yakovlev vid Harvarduniversitetet, enligt tidningen.

När verksamheterna så småningom säljs vidare så får man intäkter, samtidigt som man knyter affärseliten till regimen, enligt experten.

Bortser från rättsnormer

Rysslands konstitutionsdomstol har avskaffat preskriptionstiden för avtal gällande privatisering, vilket har gjort att ryska myndigheter kan se över och i vissa fall upphäva avtal som går tillbaka till 90-talet, enligt tidningen.

När det gäller utländska företag har man också kringgått internationella avtal och regler med hjälp av ett presidentdekret som tillåter ”tillfällig” statlig kontroll.

Beslag görs ofta med hänvisning till lagar om strategiska nationella intressen.

Vissa beslag görs också med hänvisning till påstådd korruption, oegentligheter vid privatiseringen, åtgärder mot ”extremism”, med mera, enligt advokatbyrån.

Ryska staten hänvisar till att man måste skydda ”nationella intressen”, men kritiker menar att rättsnormer urholkas och att man då också tappar investerares förtroende.

Foto: Avinash Kumar resp President of Russia Office

Text: Redaktionen

Trump slår till med full kraft – rasar mot ”häxjakt”

2025 07 10

Donald Trump agerar stenhårt i protest mot vad han beskriver som en “häxjakt”.

Den amerikanske presidenten hotar nu med synnerligen höga tullar mot Brasilien.

En av de bidragande anledningarna till att Trump nu sätter siktet på Brasilien har att göra med att han tycker att den tidigare presidenten Jair Bolsonaro behandlas fel.

Trump beskriver det som en “häxjakt” – och kräver att det ska upphöra omedelbart.

“Häxjakt”

Bolsonaro, som tidigare har uttalat sig om sin närhet till Trump, står inför rätta för påstådda försök att iscensätta en kupp mot den sittande presidenten Lula da Silva.

– Brasilien gör en fruktansvärd sak när det gäller behandlingen av den tidigare presidenten Jair Bolsonaro, skriver Trump på Truth Social.

– Jag har sett på, och det har världen också, hur de inte har gjort något annat än att ge sig på honom, dag efter dag, natt efter natt, månad efter månad, år efter år!

50-procentiga tullar

USA:s president Donald Trump hotar nu Brasilien med en förödande tull på 50 procent från och med den första augusti, enligt ett brev som han har skickat till landets president.

– Det fina folket i Brasilien kommer inte att stå ut med vad de gör mot sin tidigare president, fortsätter Trump.

– Jag kommer att följa häxjakten på Jair Bolsonaro, hans familj och tusentals av hans anhängare mycket noga. Den enda rättegång som borde ske är en rättegång av Brasiliens väljare – det kallas ett val. LÄMNA BOLSONARO IFRED!

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

da Silva svarar

Lula da Silva lovar att återgälda Trump om han gör verklighet av sitt hot.

– Brasilien är en suverän nation med oberoende institutioner och kommer inte att acceptera någon form av förmyndarskap, skriver han på X.

– Alla åtgärder för att ensidigt höja tullarna kommer att besvaras mot bakgrund av Brasiliens lag om ekonomisk ömsesidighet.

Har underskott

Trump har sedan installationen förespråkat tullar som ett verktyg för att vända det amerikanska handelsunderskottet.

Nämnvärt i sammanhanget är att till skillnad från de 21 andra länder som har fått brev från Trump den här veckan hade Brasilien ett handelsunderskott på 6,8 miljarder dollar med USA förra året, vilket innebär att USA exporterade mer varor dit än det importerade därifrån, uppger CNN.

Foto: The White House

Text: Redaktionen