Forskare varnar för populär mat – ”Finns ingen säker mängd”

2025 07 02

Forskare går nu ut och varnar för populär mat.

Mat som många av oss äter är i själva verket mycket farligare än vi tror.

Forskare går nu ut och varnar för en särskild typ av mat som leder till ökad risk för bland annat cancer, hjärtsjukdomar och diabetes typ 2.

”Ingen säker mängd”

Det handlar om processat kött, alltså kött som har bearbetats så att det tydligt förändrats jämfört med den ursprungliga produkten.

I en ny studie har man analyserat över 60 tidigare studier om processat kött, rapporterar CNN.

Slutsatsen som har dragits är att det ”inte finns någon säker mängd processat kött att äta”, enligt forskarna.

Detsamma gäller sockerhaltiga drycker och transfettsyror.

– Vanemässig konsumtion av även små mängder bearbetat kött, sockerhaltiga drycker och transfettsyror är kopplad till ökad risk att utveckla typ 2-diabetes, ischemisk hjärtsjukdom och kolorektal cancer, säger huvudförfattaren till studien, Dr. Demewoz Haile, som är verksam som forskare vid Institute for Health Metrics and Evaluation i Seattle.

Medför stora risker

Ett exempel på processat kött är varmkorv.

Enligt studien, som har publicerats i tidskriften Nature Medicine, löper en person som äter en varmkorv om dagen 11 procent högre risk för typ 2-diabetes och 7 procent högre risk för kolorektal cancer.

Siffrorna när det gäller att dricka läsk är också dystra.

Att dricka ungefär 350 ml läsk om dagen är förknippat med en 8 procent högre risk att drabbas av diabetes typ 2, och en 2 procent högre risk att drabbas av ischemisk hjärtsjukdom.

– Denna aktuella forskning har återigen visat, och i linje med tidigare forskning, att för att uppnå hälsovinster är det bäst att undvika eller minimera den vanemässiga konsumtionen av både bearbetat kött, sockersötade drycker och industriellt producerade transfettsyror, säger Dr. Nita Forouhi, chef för näringsepidemiologi vid University of Cambridge i Storbritannien.

Foto: Ball Park Brand

Text: Redaktionen

Anrik kedja går i konkurs – hundratals butiker påverkas

2025 07 07

En av Sveriges största leverantörer av sällskapsspel, musikprylar och film går i konkurs.

Det rör sig om distributören Musikservice Sweden AB, som levererar produkter till över 800 butiker i Sverige.

Bland kedjans kunder finns exempelvis stora varumärken som Ica, Willys, Coop, Hemköp, City Gross och ÖoB.

Men nu upphör leveranserna.

Efter en längre tid med ekonomiska svårigheter går Musikservice Sweden i konkurs, rapporterar Dagens Handel.

– Förutsättningarna har ändrats mycket inom det segment de jobbar inom. De har hållit på med cd-skivor, videokassetter och olika typer av mediaupplägg, säger konkursförvaltaren Johan Sölveland från Ackordscentralen till tidningen.

– Man har försökt ställa om men inte riktigt klarat av det. Det man tillhandahåller marknaden är överspelat och det har varit svårt att hitta nya vägar att anpassa sig.

Funnits i nästan 50 år

Musikservice Sweden grundades 1976.

I dag har bolaget 15 anställda. Omsättningen under 2024 beräknas till cirka 40 miljoner kronor.

Huvudkontoret ligger i Mölndal, strax söder om Göteborg.

Bolagets kunder består huvudsakligen av stormarknader, dagligvarubutiker samt butiker inom elektronikhandeln, leksakshandeln och E-handeln.

– Vårt Motto är att med säljande och trevliga produkter vill vi skapa glädje för alla att handla i butik. Våra återförsäljare skall erbjudas en anpassad produktmix med starka varumärken som skall vara enkelt att hantera i butik samt kunna leverera en god lönsamhet, skriver bolaget om sin affärsidé.

LÄS MER:

Batteribolag går i konkurs | Ekonomibladet

Tung konkurs i bilbranschen – går under efter 104 år | Ekonomibladet

Svenskt modebolag går i konkurs | Ekonomibladet

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen

Vladimir Putin: “Vi utklassar väst”

2025 07 06

Vladimir Putin hävdar stora framgångar för BRICS.

BRICS-samarbetet – bestående av länder som Ryssland, Kina och Indien – utklassar väst.

Det hävdar Vladimir Putin på söndagskvällen i samband med ett toppmöte som Putin själv inte har kunnat närvara på grund av en arresteringsorder.

Istället deltar Putin online – och storhyllar samarbetet.

“Vi utklassar väst”

Putin hävdar att BRICS-samarbetet utklassar västerländska motsvarigheter – exempelvis G7 som består av Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

– BRICS-länderna står inte bara för en tredjedel av jordens territorium och nästan hälften av dess befolkning, de står också för 40 procent av den globala ekonomin, med en sammanlagd BNP i köpkraftsparitet på 77 biljoner dollar, enligt IMF:s uppgifter för 2025, säger han.

– Förresten överträffar BRICS avsevärt vissa andra sammanslutningar, inklusive Group of Seven med sina 57 biljoner dollar.

Ingen Xi

Förutom Vladimir Putin saknas även Kinas ledare Xi Jinping vid mötet.

För första gången på över  ett decennium av styre kommer den kinesiske ledaren Xi Jinping – som har gjort BRICS till en central del av sin strävan att omforma den globala maktbalansen -- inte att delta i det årliga ledarmötet, uppger CNN.

Det är oklart varför han inte deltar.

Det är BRICS

De länder som ingår i BRICS – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika samt fem nya medlemmar – är en informell gruppering av tillväxtekonomier som hoppas kunna öka sitt inflytande i den globala ordningen. 

BRICS bildades 2009 med utgångspunkten att de internationella institutionerna var alltför dominerade av västmakterna och hade upphört att tjäna utvecklingsländerna.

Det förklarar tankesmedjan Council on Foreign Relations.

Finns utmaningar

BRICS har kämpat med intern splittring i en rad frågor, bland annat relationen till USA och Rysslands invasion av Ukraina.

– Samtidigt ökar det växande medlemsantalet både dess inflytande och skapar nya spänningar, uppger tankesmedjan.

– Även om vissa analytiker varnar för att blocket kan underminera den västledda internationella ordningen, menar skeptiker att dess ambitioner att skapa en egen valuta och utveckla ett fungerande alternativ till befintliga institutioner står inför potentiellt oöverstigliga utmaningar.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen