Forskare varnar för populär mat – ”Finns ingen säker mängd”
2025 07 02
Forskare går nu ut och varnar för populär mat.
Mat som många av oss äter är i själva verket mycket farligare än vi tror.
Forskare går nu ut och varnar för en särskild typ av mat som leder till ökad risk för bland annat cancer, hjärtsjukdomar och diabetes typ 2.
”Ingen säker mängd”
Det handlar om processat kött, alltså kött som har bearbetats så att det tydligt förändrats jämfört med den ursprungliga produkten.
I en ny studie har man analyserat över 60 tidigare studier om processat kött, rapporterar CNN.
Slutsatsen som har dragits är att det ”inte finns någon säker mängd processat kött att äta”, enligt forskarna.
Detsamma gäller sockerhaltiga drycker och transfettsyror.
– Vanemässig konsumtion av även små mängder bearbetat kött, sockerhaltiga drycker och transfettsyror är kopplad till ökad risk att utveckla typ 2-diabetes, ischemisk hjärtsjukdom och kolorektal cancer, säger huvudförfattaren till studien, Dr. Demewoz Haile, som är verksam som forskare vid Institute for Health Metrics and Evaluation i Seattle.
Medför stora risker
Ett exempel på processat kött är varmkorv.
Enligt studien, som har publicerats i tidskriften Nature Medicine, löper en person som äter en varmkorv om dagen 11 procent högre risk för typ 2-diabetes och 7 procent högre risk för kolorektal cancer.
Siffrorna när det gäller att dricka läsk är också dystra.
Att dricka ungefär 350 ml läsk om dagen är förknippat med en 8 procent högre risk att drabbas av diabetes typ 2, och en 2 procent högre risk att drabbas av ischemisk hjärtsjukdom.
– Denna aktuella forskning har återigen visat, och i linje med tidigare forskning, att för att uppnå hälsovinster är det bäst att undvika eller minimera den vanemässiga konsumtionen av både bearbetat kött, sockersötade drycker och industriellt producerade transfettsyror, säger Dr. Nita Forouhi, chef för näringsepidemiologi vid University of Cambridge i Storbritannien.
Foto: Ball Park Brand
Text: Redaktionen