Forskare slår larm om potatis – ökar risk för sjukdom
2025 08 07
Potatis ökar risken för en sjukdom.
Att äta mycket potatis är förknippat med en förhöjd risk att drabbas av diabetes typ 2.
Det visar forskning från ett forskarteam lett av Harvarduniversitetet och som publicerats i The BMJ.
Hur potatisen är tillredd spelar dock en avgörande roll.
Löper högre risk
Studien sträcker sig över flera decennier, rapporterar Euronews.
Och resultaten visar alltså att det finns en koppling mellan hög konsumtion av potatis och ökad risk för typ 2-diabetes.
Huruvida man tillreder potatisen som vanlig kokt potatis, potatismos eller pommes frites gör dock en avgörande skillnad, enligt forskarna.
Jämfört med personer som sällan äter potatis löper de som äter minst sju portioner potatis per vecka en 12 procent högre risk att utveckla diabetes typ 2, enligt studien.
Men personer som äter pommes frites tre gånger i veckan löper 20 procent högre risk att drabbas av diabetes typ 2 jämfört med personer som sällan äter pommes frites. Vid sju portioner per vecka är risken 27 procent.
Hur den tillagas spelar roll
Det tycks alltså vara pommes frites som är den överlägset största boven i dramat, även om risken också ökar vid stor konsumtion av andra potatisrätter.
– Sambandet mellan högre potatisintag och ökad risk för typ 2-diabetes drivs främst av intag av pommes frites, uppger forskare, enligt kanalen.
Hur mat tillagas är ofta avgörande för vilka risker den medför.
Resultaten i den här undersökningen tyder framför allt på att man bör undvika att äta alltför mycket friterad mat, menar forskarna.
Det bör dock noteras att studien bara handlar om samband, inte om orsak.
”Bör inte demonisera”
Forskarna har försökt ta hänsyn till andra faktorer, såsom livsstil i övrigt hos undersökningsdeltagarna, men studien har ändå vissa begränsningar i det hänseendet.
Det spelar också stor roll vad man äter tillsammans med potatis eller pommes frites. Det är vanligt att det äts tillsammans med rött kött, som också ökar risken för diabetes typ 2.
– Vi bör inte demonisera obearbetade livsmedel utan att tänka på hur de tillagas, vad de åtföljs av eller vad de ersätts med, säger forskaren Díaz Rizzolo, enligt kanalen.
Foto: T. Paolini
Text: Redaktionen