Finansinspektionen varnar – ny trend för investeringar

2025 03 27

Finansinspektionen besväras av en ny trend.

Myndigheten går ut med ett meddelande där de informerar om att många – speciellt unga – använder sig av artificiell intelligens för att få råd vid investeringar.

Finansinspektionen framhåller att det inte är en bra idé att lita blint på AI för sådana beslut.

1 av 3

1 av 3 personer i 20-årsåldern skulle fråga en AI om råd om hur man ska investera sina pengar. 

Det visar en ny undersökning från Finansinspektionen.

– Det finns dock flera anledningar att vara försiktig när det gäller denna typ av användning. Därför varnar nu FI och Esma för att använda AI för att få investeringsråd, framhåller myndigheten.

Blir vanligare

I takt med den artificiella intelligensens aggressiva framfart och utbredning vill myndigheten påminna om att det finns risker som associeras med att använda AI för investeringar.

Bland personer i åldersgruppen 20–29 år kan 1 av 3 tänka sig att fatta beslut kring sitt långsiktiga sparande baserat på råd från en AI. 

Bland 30–39-åringarna är det ungefär 1 av 4 och äldre åldersgrupper är mer skeptiska.

“Kan inte lita”

Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI, uttalar sig om trendens faror.

– Du kan inte lita på AI som en genväg till snabba vinster, sådana finns inte på finansmarknaden. Alla investeringar är och förblir en risk, även med AI, säger hon.

Fem tips

Finansinspektionen har upprättat fem tips för att investerare ska kunna skydda sig.

De lyder så här:

- AI är ett komplement – inte allt. Använd AI-verktyg som en av flera informationskällor och var alltid källkritisk, även till AI.

- Var skeptisk till snabba vinster. AI kan inte förutse marknadens svängningar. Alla investeringstips som lovar hög avkastning på kort tid ska bemötas med försiktighet.

- Välj reglerade alternativ. Publika AI-verktyg saknar skyldigheter att agera i ditt bästa intresse och står inte under tillsyn.

- Se begränsningarna. AI-råd kan vara baserade på föråldrad eller ofullständig information och är inte alltid anpassade för svårförutsägbara marknader. Du behöver alltid göra din egen riskbedömning av en investering.

- Skydda din data. Dela aldrig personliga uppgifter med publika AI-verktyg, som ofta saknar tillräcklig datasäkerhet och kan utsätta dig för risk.

Foto: C. Liverani

Text: Redaktionen

BILBRANSCHEN: Går i konkurs efter 40 år

2025 04 23

Konkurserna fortsätter i bilbranschen.

Pressen tycks inte lätta i bilbranschen.

Under de senaste åren har många europeiska aktörer tvingats kasta in handduken.

Nu kommer nästa konkursbesked – och på nytt är det i Tyskland.

Efter 40 år

Bohai Trimet, som bland annat tillverkar karossdelar till Volkswagenbilar, tvingas tacka för sig.

Efter 40 år i branschen är det nu över för företaget.

Det rapporterar tyska MDR.

Går i konkurs

Krisen inom fordonsindustrin håller alltså på att nå sin kulmen även i tyska Sachsen-Anhalt. 

Det Harzgerode-baserade företaget Bohai Trimet är nästa leverantör att ansöka om konkurs. 

Jobben för de 580 anställda står på spel. 

Konkursförvaltaren Olaf Spiekermann hoppas kunna hitta en ny investerare så att anläggningen i Harzgerode kan bevaras.

Spiekermann förklarar att han kommer att vara på plats med ett team för att få en överblick över affärsverksamheten och informera de anställda om den aktuella situationen. 

Deras löner ska enligt uppgifter vara säkrade för de kommande tre månaderna.

Tullar hotar

Den europeiska bilindustrin befinner sig alltjämt på en svår plats.

Eventuella tullar från andra sidan Atlanten kan komma att ställa till det ytterligare.

– Det innebär att enskilda företag måste diversifiera sin försäljning över hela världen, säger den tyske ekonomen Thomas Hutzschenreuter till Euronews.

– Med andra ord måste de nedprioritera den amerikanska marknaden och prioritera andra marknader högre. Detta diskuteras för närvarande i de flesta tyska företag

“Tar tid”

Hutzschenreuter fortsätter.

– Problemet är dock att man inte kan reagera lika snabbt som tullarna införs. Reaktion tar mer tid. Och därför kommer många att påverkas på kort sikt.

Det återstår att se vad som blir av Donald Trumps tullar.

Den amerikanske presidenten har sedan tidigare pausat tullar i 90 dagar – och igår kom besked om att Trump är redo att sänka de tullar som i nuläget är riktade mot Kina.

Samtidigt pågår handelsförhandlingar mellan USA och en rad länder.

Foto: C. Aranda

Text: Redaktionen

Mångmiljardär går till attack mot Trump

2025 04 24

Mångmiljardären Richard Branson går till attack.

Virgin Atlantic-grundaren är inte alls glad över Trumps ekonomiska politik.

Han menar att presidentens handelspolitik kommer att orsaka stor skada över hela världen – och beskriver Trump som mycket oförutsägbar.

Det rapporterar flera medier.

Går till attack

Grundaren av Virgin Group säger att Trumps politik är ”mycket svår för företag att hantera”, efter att Washington denna månad tillkännagav en våg av tullar och handelshinder som har skakat om de globala marknaderna.

– Oförutsägbarheten är fruktansvärd för alla runt om i världen. Det är bara oregelbundet, oförutsägbart, vilket är mycket, mycket svårt för företag att hantera, säger Branson enligt The Hill.

“Inte bra för någon”

Branson fortsätter.

– En orolig omvärld är inte bra för någon. Människor skjuter upp beslut om investeringar och utgifter. Om han fortsätter riskerar han att göra så mycket skada i världen.

Miljardärerna sålde

Donald Trumps tullpolitik har fått börsen att skaka ordentligt, och ny data visar att flera miljardärer lyckades sälja sina innehav innan raset.

Metas vd Mark Zuckerberg, Oracles vd Safra Catz och JP Morgans vd Jamie Dimon var bland de 10 största aktieförsäljarna i värde under de första tre månaderna i år, enligt uppgifter från The Washington Service, som spårar köp och försäljning av företagsinsiders.

Det rapporterar CNN.

3,9 miljarder dollar

Tillsammans sålde de 10 främsta insiderförsäljarna mer än 28 miljoner aktier i sina företag, till ett värde av sammanlagt 3,9 miljarder dollar under första kvartalet, visar uppgifterna. 

Det var innan marknaderna föll kraftigt när Trump den 2 april meddelade omfattande tullhöjningar på USA:s handelspartners. 

Trump har sedan dess backat från många av dessa tullplaner, men osäkerheten har fortsatt att skaka om marknaderna.

Under gårdagen steg börsen i såväl Sverige som USA på förhoppningar om att Kina och USA kan komma att nå ett nytt handelsavtal.

Det råder dock alltjämt stora osäkerheter om tullarna framöver.

Foto: The White House

Text: Redaktionen