Elbilsjätten stäms – “Slavliknande förhållanden”

2025 05 28

Brasilien stämmer den kinesiska elbilsjätten BYD.

Det kinesiska elbilsbolaget har på senare tid uppmärksammats för framsteg på marknaden.

Nu kommer dock besked om att Brasilien stämmer BYD – och anklagar företaget för vad de beskriver som “slavliknande förhållanden”.

Det rapporterar BBC.

Stämmer BYD

Brasilianska åklagare stämmer den kinesiska elfordonsjätten och två av dess entreprenörer för att de ska ha varit ansvariga för människohandel och förhållanden ”som kan liknas vid slaveri” vid ett fabriksbygge i landet.

Den allmänna arbetsåklagarmyndigheten MPT i delstaten Bahia uppger att 220 kinesiska arbetare räddades efter att myndigheten inlett en utredning som svar på ett anonymt klagomål.

Kräver pengar

MPT kräver 257 miljoner brasilianska reais – motsvarande 45,5 miljoner dollar eller nästan 440 miljoner svenska kronor i skadestånd från de tre företagen.

BYD har inte svarat på en begäran om kommentar från BBC, men har tidigare sagt att man har ”nolltolerans mot brott mot mänskliga rättigheter”.

Myndigheterna stoppade byggandet av anläggningen i slutet av förra året efter att arbetare hade upptäckts bo i trånga bostäder med ”minimala komfort- och hygienförhållanden”, enligt MPT.

Vissa arbetare sov på sängar utan madrasser och en toalett delades av 31 personer, heter det i ett uttalande.

Läs mer: Ny tung konkurs i elbilsbranschen

Aktien faller

I övriga BYD-nyheter har bolagets aktie fallit på grund av kraftiga rabatter på flera modeller, vilket spär på farhågorna om ett förnyat priskrig på den kinesiska elbilsmarknaden.

Det uppger Euronews.

Flera bolag faller

De nya prissänkningarna har väckt oro över potentiellt avtagande efterfrågan på elbilar i en tid av ihållande svaghet i den kinesiska ekonomin.

Andra stora kinesiska elbilstillverkare noterade också nedgångar på måndagen, med aktier i Geely, Great Wall Motor och Xpeng som föll mellan 4 och 9 procent på grund av rädsla för att djupare rabatter skulle kunna pressa sektorns vinstmarginaler.

Foto: T. Ferreira

Text: Redaktionen

Kreml gör jättebeslag – 50 miljarder dollar

2025 07 09

Kreml har gjort stora beslag till ett värde av 50 miljarder dollar.

I Ryssland är det mycket som har förändrats sedan diktatorn Vladimir Putin inledde sitt krig mot Ukraina.

Den ryska regimen har bland annat tagit kontroll över enorma tillgångar.

Kreml har genomfört nationaliseringar till ett värde av motsvarande 50 miljarder dollar, enligt en ny rapport.

Förstatligar tillgångar

Ryssland har alltså förstatligat privata tillgångar till ett värde av 50 miljarder dollar sedan invasionen av Ukraina inleddes, visar en rapport från advokatbyrån NSP i Moskva, rapporterar The Moscow Times.

Det rör sig om en enorm summa – som ungefär motsvarar landets årliga budgetunderskott eller en tredjedel av dess militära utgifter, enligt tidningen.

Enligt NSP har man dokumenterat 102 fall av beslagtagande av privata tillgångar sedan kriget inleddes.

Det rör sig om privata verksamheter inom många olika branscher, varav många anses strategiskt viktiga för Rysslands krig.

– Kreml löser två problem samtidigt, menar Rysslandsexperten Andrei Yakovlev vid Harvarduniversitetet, enligt tidningen.

När verksamheterna så småningom säljs vidare så får man intäkter, samtidigt som man knyter affärseliten till regimen, enligt experten.

Bortser från rättsnormer

Rysslands konstitutionsdomstol har avskaffat preskriptionstiden för avtal gällande privatisering, vilket har gjort att ryska myndigheter kan se över och i vissa fall upphäva avtal som går tillbaka till 90-talet, enligt tidningen.

När det gäller utländska företag har man också kringgått internationella avtal och regler med hjälp av ett presidentdekret som tillåter ”tillfällig” statlig kontroll.

Beslag görs ofta med hänvisning till lagar om strategiska nationella intressen.

Vissa beslag görs också med hänvisning till påstådd korruption, oegentligheter vid privatiseringen, åtgärder mot ”extremism”, med mera, enligt advokatbyrån.

Ryska staten hänvisar till att man måste skydda ”nationella intressen”, men kritiker menar att rättsnormer urholkas och att man då också tappar investerares förtroende.

Foto: Avinash Kumar resp President of Russia Office

Text: Redaktionen

Massflykt i Ryssland – pengar flödar ut

2025 07 09

Det råder nu stor oro hos Rysslands centralbank.

Nu kommer besked om att stora pengar flödar ut från Ryssland.

En ny rapport från landets centralbank visar att de ryska hushållen skickade rekordhöga 52,3 miljarder rubel -- nästan 650 miljoner dollar -- till utländska mäklare i maj, rapporterar Moscow Times.

Det motsvarar över sex miljarder svenska kronor.

Stora utflöden

Siffran överträffar den tidigare toppnoteringen på 45,2 miljarder rubel (580 miljoner dollar) som noterades i december 2023 och till och med de 42,1 miljarder rubel (540 miljoner dollar) som flyttades utomlands i oktober 2022, den första månaden efter Kremls ”partiella” militära mobilisering.

Före Rysslands invasion av Ukraina 2022 ägde privatpersoner vanligtvis internationella aktier via inhemska plattformar som S:t Petersburgbörsen, som har handlat med utländska värdepapper sedan 2014, och Moskvabörsen, som lanserade sådana erbjudanden 2020.

Oro hos centralbanken

Omfattande sanktioner, ökande kapitalkontroller och statlig inblandning i den privata sektorn har fått investerare att söka säkerhet utanför Ryssland. 

Enligt uppgifter från centralbanken skickade ryssarna 226 miljarder rubel (2,9 miljarder dollar) till utländska mäklare under 2024, en ökning med 58 procent från föregående år. 

Ytterligare 141 miljarder rubel (1,8 miljarder dollar) har redan överförts under de första fem månaderna 2025. 

Centralbanken har under lång tid uttryckt oro över ryska investerares intresse för utländska mäklare och varnat för risken för ett ”betydande utflöde av inhemska pengar till globala finansinstitut”.

Budgetunderskottet stiger

Samtidigt kommer besked om att det ryska budgetunderskottet stiger.

Rysslands budgetunderskott uppgick till 3,69 biljoner rubel (46,89 miljarder dollar), eller 1,7 procent av bruttonationalprodukten, under första halvåret, vilket är samma nivå som väntas för helåret, uppger Reuters.

Med en fjärdedel

De statliga försvarsutgifterna höjdes med en fjärdedel 2025 till 6,3 procent av BNP, den högsta nivån sedan kalla kriget, samtidigt som landet fortsatte kriget i Ukraina, som nu är inne på sitt fjärde år.

– Regeringen planerar att utnyttja sina finanspolitiska reserver för 447 miljarder rubel, eller cirka en tiondel av sina likvida tillgångar, för att balansera budgeten 2025, uppger Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen