Dyrare bensin att vänta för svenska folket

2025 05 19

Inom några år kommer bensin-och dieselpriser bli dyrare.

Under den senaste tiden har drivmedelspriserna sjunkit – bland annat i samband med fallande oljepriser.

Samtidigt står det redan nu klart att priserna på bensin och diesel kommer att öka i samband med att ett nytt utsläppshandelssystem från EU träder i kraft.

Det rapporterar SVT.

Nytt system

År 2027 träder det nya systemet i kraft – och det innebär bland annat krav på att drivmedelsföretag köper utsläppsrätter.

Förtida handel av utsläppsrätter pekar på att det kan bli ungefär 2,5 kronor dyrare per liter.

I början av maj kostade en framtida utsläppsrätt för ett ton koldioxid 74 euro.

– Det här får man nog säga är den bästa gissningen av vad de här utsläppsrätterna kommer att kosta i framtiden, säger John Hassler, professor i nationalekonomi, till SVT.

Intäkter för staten

EU kommer att dela ut pengarna från utsläppsrätterna till medlemsländerna.

Det innebär intäkter för svenska staten från det nya systemet.

– Det finns ett bra signalvärde i att använda de här pengarna till exempelvis en klimatbonus till de svenska hushållen, fortsätter Hassler.

– Man kan även tänka sig att de här pengarna går till människor på landsbygden.

“Världens bästa styrmedel”

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har kommenterat det nya systemet.

– EU:s utsläppshandelssystem är världens bästa styrmedel för att minska utsläppen, säger hon.

– Eftersom det är väldigt bråttom så har regeringen beslutat att Sverige ska ligga i framkant och införa fler sektorer i det nya ETS-systemet, som vi är med i redan från start. 

“Avgörande”

Pourmokhtari menar vidare att “det kommer att bli avgörande för Sveriges väg mot nettonollutsläpp senast år 2045, samtidigt som vi bidrar till att stärka konkurrenskraften i det svenska näringslivet”.

Antalet nya utsläppsrätter i systemet kommer enligt regeringen minska årligen i en takt som ska resultera i att de berörda sektorerna i EU minskar sina utsläpp med 42 procent till år 2030 jämfört med 2005.

Foto: Cirkle K

Text: Redaktionen

Vindkraftspark går i konkurs

2025 05 19

En vindkraftspark i Sverige går i graven.

Så sent som förra veckan meddelade branschorganisationen Svensk vindenergi att det blivit tvärnit för vindkraftstillstånd.

Kommunala veton och invändningar från Försvarsmakten beskrevs som anledningar.

Nu kommer besked om att en vindkraftspark i Sverige går i konkurs, rapporterar Dagens industri.

Går i konkurs

Det är den krisdrabbade vindkraftsparken Aldermyrberget utanför Skellefteå som tvingas tacka för sig.

Stockholms tingsrätt har tagit beslutet efter att såväl gruvkoncernen Boliden som det tyska bolaget som äger parken ansökt om att försätta vindkraftsparken i konkurs.

Tillgängliga siffror

Aldermyrberget har tidigare ingått i rekonstruktion med anledning av negativa resultat och problem med lönsamheten.

Nu har det ekonomiska trycket blivit för stort, och konkursen är ett faktum.

Enligt de senast tillgängliga siffrorna hade bolaget en nettoomsättning på 87 812 000 kronor, och bokförda tillgångar på 675 554 000 kronor, uppger Konkurslistan.

Larm från branschorganisationen

Det var förra veckan som branschorganisationen Svensk vindenergi slog larm om tillståndet i svensk vindkraft.

– Kommunala veton och Försvarsmaktens invändningar var de främsta orsakerna till att endast två nya tillstånd gavs för vindkraft på land och till havs i Sverige under fjolåret, framhåller de i ett pressmeddelande.

– Nu hotas den storskaliga utbyggnaden av elproduktionen i Sverige. Svensk Vindenergis rapporter om avgjorda tillståndsärenden för vindkraft i Sverige under 2024 målar en dyster bild av utbyggnaden av den storskaliga energiproduktionen i landet.

“Allvarligt”

Av de 16 ansökningar om landbaserade vindkraftsprojekt som slutligt avgjordes under 2024 var det endast ett projekt som delvis beviljades tillstånd.

– Det är oerhört allvarligt att så mycket ny elproduktion stoppas när utbyggnaden behöver öka kraftigt, säger branschjurist Ina Müller Engelbrektson.

– Regeringen har möjligheten att snabbt förbättra förutsättningarna genom att ändra formerna för det kommunala vetot och få de utlovade incitamenten till kommuner, närboende och lokalsamhälle på plats.

Arkivfoto: American Public Power Association

Text: Redaktionen

Nytt land storsatsar i Sverige – fyller hyllorna på Ica och Coop

2025 05 16

Snart kommer det bli enklare att hitta ukrainska varor i svenska matbutiker.

Det uppger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M). 

Under fredagen presenterar ministern ett nytt svenskt-ukrainskt initiativ för ukrainska produkter på svenska butikshyllor tillsammans med företrädare för Sveriges tre största livsmedelskedjor – Ica, Axfood och Coop. Matjättarna har anslutit sig till initiativet som går under namnet "Handelslandet Sverige Tillsammans för Ukraina".

– Vi vill med detta initiativ göra en insats för att göra det enklare för ukrainska livsmedelsföretag att nå den svenska marknaden och därigenom bidra till en långsiktig ekonomisk utveckling i Ukraina, samtidigt som vi ger svenska kunder ökad möjlighet att köpa ukrainska produkter, säger Eric Lundberg, vd Ica Sverige, i ett uttalande.

Benjamin Dousa konstaterar att satsningen kommer leda till ett ”bredare utbud” för svenska kunder. 

–  Ukraina behöver vårt fortsatta stöd, och nu blir det enklare att bidra till det. I dag presenteras en storsatsning på fler ukrainska varor i svenska butiker. Svenska konsumenter får ett bredare utbud i mataffären och en enkel möjlighet att hjälpa det ukrainska folket som kämpar för hela Europas frihet och säkerhet. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger han.

Tre delar

Storsatsningen innehåller tre delar:

- ett snabbspår för ukrainska leverantörer

- särskild marknadsföring av ukrainska produkter

- donationer av utrustning som till exempel kyllastbilar från svenska matkedjor till Ukraina

"Bidra till landets ekonomiska utveckling"

Axfood och Coop har också uttalat sig om det nya initiativet.

–  Genom att stärka våra affärsmässiga förbindelser med Ukraina vill vi både bidra till landets ekonomiska utveckling och främja ett långsiktigt stöd för det ukrainska folket. Vi ser fram emot att utforska hur vi kan förstärka vårt engagemang för Ukraina och erbjuda Coops medlemmar och kunder fler ukrainska produkter, säger Anders Torell, tf vd Coop Sverige. 

Han får medhåll av Peter Holm, vice vd på Axfoods logistik och inköpsbolag Dagab.

– Svenskt näringsliv kan stötta Ukraina på många sätt. Inom Axfood har vi bland annat skapat ett snabbspår för ukrainska leverantörer, givit ekonomiska donationer och skänkt ett flertal last- och kylbilar samt förnödenheter utifrån de behov och önskemål som funnits, säger han och tillägger:

– Det är positivt att Svensk Handel och handelsministern med detta initiativ möjliggör för fler inom handeln att bidra på de sätt som de kan.

Foto: Coop

Text: Redaktionen