Biljätte störtdyker på börsen

2025 07 17

Smällarna fortsätter att komma för franska Renault.

Så sent som förra veckan kom besked om att den franska biljätten Renault har förlorat över 105 miljarder kronor i en misslyckad investering.

På onsdagen störtdyker företagets aktie på börsmarknaden.

Detta efter att bolaget sänkte sin prognos för 2025, rapporterar CNBC.

Störtdyker på börsen

Den Parisnoterade aktien störtdyker på börsen och faller med 18,5 procent, och har därmed nått den lägsta nivån på ett år. 

Det rör sig om en av de värsta handelsdagarna på flera år för Renault.

Efter stängning på onsdagen handlas Renault-aktien för drygt 33 euro.

Värre än väntat

Bolaget uppger att de nu siktar på att uppnå en rörelsemarginal på 6,5 procent för helåret, vilket är lägre än det tidigare målet på minst 7 procent.

Renault meddelar att de kommer att intensifiera kostnadsbesparingsåtgärderna för att förbättra marginalerna under andra halvåret, men vissa analytiker menar att marknadstrycket på längre sikt kan fortsätta.

– Vi förutser ett mer långsiktigt marknadstryck som kommer att fortsätta efter juni. De flesta av de europeiska biltillverkarna lanserade en ny serie prisvärda elbilar, vilket ökade konkurrensen, förklarar Morningstars analytiker för Reuters.

Renault siktar på ett fritt kassaflöde på mellan 1 miljard euro och 1,5 miljarder euro, ned från tidigare cirka 2 miljarder euro.

100-miljarderssmäll

Renault kommer även att bokföra en engångsförlust på cirka 9,5 miljarder euro, eller 11 miljarder dollar, på sitt innehav i Nissan Motor.

Det motsvarar ungefär 105 miljarder svenska kronor.

Renault äger för närvarande 35,7 procent av Nissan, varav 17,05 procent ägs direkt och resten genom en stiftelse.

Har drabbats hårt

Nissan har drabbats hårdare än andra biltillverkare av övergången till elfordon och har aldrig helt återhämtat sig från flera års kris som utlöstes av att den tidigare ordföranden Carlos Ghosn avsattes och greps 2018.

Nissan står inför minskad försäljning och ett åldrande fordonssortiment och rapporterade en nettoförlust på 4,5 miljarder dollar under året fram till slutet av mars och har avböjt att ge en prognos i år.

Företaget har bett vissa leverantörer att tillåta dem att skjuta upp betalningar för att frigöra kortsiktigt kapital.

Foto: V. Pechar resp J. Street

Text: Redaktionen

Storkedja gör comeback – stängde 79 butiker i Sverige

2025 07 16

För drygt en månad kom det dystra beskedet.

Hälsokedjan Life, med 79 butiker runt om i landet, kastade in handduken och ansökte om konkurs. 

Men nu återvänder kedjan i nytt format.

Det bekräftar Lifes tidigare koncern-vd Wictoria Glans i ett inlägg på Linkedin.

– Life har fått nya ägare. Tillsammans med mina kolleger i ledningen lämnar vi med stolthet över stafettpinnen till de nya norska ägarna.

Glans specificerar inte vilka de nya ägarna är, men hon bekräftar att det rör sig om ett norskt övertagande.

– I dag är Norge Lifes största marknad och det känns därför naturligt att Lifes nästa ägare har sin bas i Norge, framhåller hon.

Spår en stark framtid

Wictoria Glans tror att Life har en ljus framtid. Hon betonar att de nya ägarna tar över ett starkt varumärke.

– Bolaget växer både i försäljningskronor och i kunder, har ett fräscht butiksnät, växande attraktionskraft i varumärket, en organisation full av kompetens inom försäljning, teknik och modern detaljhandel och med en toppmodern systempark.

– Med rätt styrning och beslut kommer ni att kunna skapa en spjutspetsaktör inom wellbeing med en kundupplevelse i världsklass. Vi önskar er stort lycka till.

Därför gick Life i konkurs

Life lämnade in sin konkursansökan den 11 juni 2025.

Beslutet fattades efter en svår tid för hälsokedjan. Under en längre tid har Life tampats med ökade kostnader, vilket försatte kedjan i en finansiellt pressad situation som slutligen ledde till konkurs.

Nu är det upp till de nya ägarna att få ordning på skutan.

Butikerna tillfälligt stängda

Som en följd av konkursen har Lifes butiker varit tillfälligt stängda.

Det återstår att se hur många av butikerna som återigen slår upp portarna i Sverige.

Foto: M. Petrucci

Text: Redaktionen

Putin har fått tungt besked – direkt från toppminister

2025 07 16

De ekonomiska utmaningarna hopar sig för Ryssland.

Rysslands ekonomi står inför betydande problem.

Inflationstakten och ränteläget ligger alltjämt på höga nivåer – samtidigt som fallande oljeintäkter ställer till med problem för krigskassan.

Samtidigt har landet mycket stora demografiska problem – och Vladimir Putin har fått ett tungt besked om det från en rysk toppminister, rapporterar Business Insider.

Putin har fått besked

Arbetsminister Anton Kotyakov har förklarat problemets omfattning under ett möte med Vladimir Putin.

Då tydliggjorde han de enorma demografiska problemen som Ryssland har.

– Enligt våra beräkningar behöver vi idag och fram till 2030 involvera 10,9 miljoner människor i ekonomin, har han sagt till den ryske ledaren.

De låga födelsetalen i Ryssland och det pågående kriget i Ukraina har lett till en demografisk kris.

Demografisk kris

Kotyakov sade att antalet krävs för att ersätta 10,1 miljoner människor som kommer att nå pensionsåldern och 800 000 nya jobb.

Arbetsministern varnade för att om produktivitetstillväxten understiger de antaganden som ingår i den nuvarande prognosen, kan det bli ”en ytterligare brist på personal”.

År 2024 sjönk antalet födda i Ryssland till 1,22 miljoner – den lägsta nivån sedan 1999 – medan antalet döda ökade med 3,3 procent till 1,82 miljoner, enligt officiella uppgifter. 

Landets befolkning uppgick till cirka 146 miljoner förra året.

“En perfekt storm”

Rysslands centralbank har undersökt 14 000 arbetsgivare från icke-finansiella sektorer och fann att antalet tillgängliga anställda ligger på den lägsta nivån sedan 1998, rapporterar Newsweek.

– En demografisk kris, förluster i kriget i Ukraina och en utvandring av ryssar som försöker undvika värnplikten har bildat en perfekt storm för Rysslands ekonomi.

Har det svårast

De branscher som hade svårast att hitta arbetskraft är tillverkning, industriföretag, vattenförsörjning, gruvdrift samt transport och magasinering.

– Man skulle kunna säga att denna brist på arbetskraft och kompetens kommer att vara lika skadlig för Rysslands framtida ekonomiska tillväxtutsikter som sanktionerna mot teknik, säger Chris Weafer, verkställande direktör för strategikonsultföretaget Macro Advisory.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen