Biljätte stänger stor fabrik efter 64 år

2025 07 16

En japansk biljätte tvingas stänga en större fabrik.

Det är många bilmärken som just nu står inför betydande utmaningar.

Nu kommer besked om att den japanska biljätten Nissan kommer att stänga ner en stor fabrik i hemlandet.

Detta efter 64 år av bilproduktion.

Stänger ner

Nissan stänger sin flaggskeppsfabrik i Oppama, Japan, för att sänka kostnaderna och flytta all sin produktion där till en annan anläggning i sydvästra Japan.

Fordonsproduktionen vid Oppama-fabriken i Kanagawa Prefecture söder om Tokyo kommer att avslutas i slutet av räkenskapsåret 2027, i mars 2028.

Det uppger den japanska biltillverkaren i ett uttalande, rapporterar The Independent.

Öppnade 1961

När Oppama-fabriken öppnade 1961 var det en av Japans första storskaliga bilfabriker och en symbol för Nissans och Japans globala ambitioner. 

Fabriken, som länge kallats Nissans ”moderfabrik”, har 3 900 anställda och har hittills tillverkat mer än 17,8 miljoner fordon.

Tidigare i år meddelade Nissan att bolaget skulle minska sin globala personalstyrka med cirka 15 procent, vilket motsvarar cirka 20 000 anställda.

Tufft för Volvo

Volvo har samtidigt gett besked om att de åker på en smäll värd 11,4 miljarder kronor.

Det är en perfekt storm som nu slår mot företaget.

Höjda tullar från amerikanskt håll, lanseringsförseningar av de egna modellerna, pressade marginaler och ökade utvecklingskostnader ställer till det.

Företaget bedömer att Volvo EX90 kommer att ha en minskad lönsamhet över livscykeln,”trots en omfattande uppgradering av mjukvarukvaliteten och en planerad volymökning”. 

– Detta beror på tidigare betydande förseningar av lanseringen och, till följd av det, ökade utvecklingskostnader, framhåller bolaget i ett pressmeddelande.

11,4 miljarder

Volvo meddelar att på grund av importtullar kan de inte för närvarande inte sälja Volvo ES90 lönsamt i USA, medan marginalerna även är under press i Europa av samma anledning.

Det innebär en miljardsmäll för biljätten.

– Mot bakgrund av ovanstående meddelar Volvo Cars idag att man kommer att redovisa en icke-kassapåverkande engångsnedskrivning om 11,4 miljarder kronor under andra kvartalet 2025, menas det.

Arkivfoto: C. Aranda

Text: Redaktionen

Putin har fått tungt besked – direkt från toppminister

2025 07 16

De ekonomiska utmaningarna hopar sig för Ryssland.

Rysslands ekonomi står inför betydande problem.

Inflationstakten och ränteläget ligger alltjämt på höga nivåer – samtidigt som fallande oljeintäkter ställer till med problem för krigskassan.

Samtidigt har landet mycket stora demografiska problem – och Vladimir Putin har fått ett tungt besked om det från en rysk toppminister, rapporterar Business Insider.

Putin har fått besked

Arbetsminister Anton Kotyakov har förklarat problemets omfattning under ett möte med Vladimir Putin.

Då tydliggjorde han de enorma demografiska problemen som Ryssland har.

– Enligt våra beräkningar behöver vi idag och fram till 2030 involvera 10,9 miljoner människor i ekonomin, har han sagt till den ryske ledaren.

De låga födelsetalen i Ryssland och det pågående kriget i Ukraina har lett till en demografisk kris.

Demografisk kris

Kotyakov sade att antalet krävs för att ersätta 10,1 miljoner människor som kommer att nå pensionsåldern och 800 000 nya jobb.

Arbetsministern varnade för att om produktivitetstillväxten understiger de antaganden som ingår i den nuvarande prognosen, kan det bli ”en ytterligare brist på personal”.

År 2024 sjönk antalet födda i Ryssland till 1,22 miljoner – den lägsta nivån sedan 1999 – medan antalet döda ökade med 3,3 procent till 1,82 miljoner, enligt officiella uppgifter. 

Landets befolkning uppgick till cirka 146 miljoner förra året.

“En perfekt storm”

Rysslands centralbank har undersökt 14 000 arbetsgivare från icke-finansiella sektorer och fann att antalet tillgängliga anställda ligger på den lägsta nivån sedan 1998, rapporterar Newsweek.

– En demografisk kris, förluster i kriget i Ukraina och en utvandring av ryssar som försöker undvika värnplikten har bildat en perfekt storm för Rysslands ekonomi.

Har det svårast

De branscher som hade svårast att hitta arbetskraft är tillverkning, industriföretag, vattenförsörjning, gruvdrift samt transport och magasinering.

– Man skulle kunna säga att denna brist på arbetskraft och kompetens kommer att vara lika skadlig för Rysslands framtida ekonomiska tillväxtutsikter som sanktionerna mot teknik, säger Chris Weafer, verkställande direktör för strategikonsultföretaget Macro Advisory.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen

Storkedja gör comeback – stängde 79 butiker i Sverige

2025 07 16

För drygt en månad kom det dystra beskedet.

Hälsokedjan Life, med 79 butiker runt om i landet, kastade in handduken och ansökte om konkurs. 

Men nu återvänder kedjan i nytt format.

Det bekräftar Lifes tidigare koncern-vd Wictoria Glans i ett inlägg på Linkedin.

– Life har fått nya ägare. Tillsammans med mina kolleger i ledningen lämnar vi med stolthet över stafettpinnen till de nya norska ägarna.

Glans specificerar inte vilka de nya ägarna är, men hon bekräftar att det rör sig om ett norskt övertagande.

– I dag är Norge Lifes största marknad och det känns därför naturligt att Lifes nästa ägare har sin bas i Norge, framhåller hon.

Spår en stark framtid

Wictoria Glans tror att Life har en ljus framtid. Hon betonar att de nya ägarna tar över ett starkt varumärke.

– Bolaget växer både i försäljningskronor och i kunder, har ett fräscht butiksnät, växande attraktionskraft i varumärket, en organisation full av kompetens inom försäljning, teknik och modern detaljhandel och med en toppmodern systempark.

– Med rätt styrning och beslut kommer ni att kunna skapa en spjutspetsaktör inom wellbeing med en kundupplevelse i världsklass. Vi önskar er stort lycka till.

Därför gick Life i konkurs

Life lämnade in sin konkursansökan den 11 juni 2025.

Beslutet fattades efter en svår tid för hälsokedjan. Under en längre tid har Life tampats med ökade kostnader, vilket försatte kedjan i en finansiellt pressad situation som slutligen ledde till konkurs.

Nu är det upp till de nya ägarna att få ordning på skutan.

Butikerna tillfälligt stängda

Som en följd av konkursen har Lifes butiker varit tillfälligt stängda.

Det återstår att se hur många av butikerna som återigen slår upp portarna i Sverige.

Foto: M. Petrucci

Text: Redaktionen