ARBETE: Jättebrist på personal – i 15 av 21 län
2025 04 22
Bristen på grundskollärare blir allt större.
Det råder brist på personal inom skolan.
I synnerhet är bristen allvarlig i grundskolan – där det råder brist på grundskollärare i 15 av 21 län i Sverige.
Det rapporterar TV4.
Stor brist
Det är även mycket svårt att få tag på vikarier till grundskolan.
TV4 har pratat med elever på en skola i Lycksele som ibland får håltimmar istället för lektioner eftersom det är så svårt att få tag på vikarier.
– Det är ju inte så bra för då missar man saker som man måste ta igen sedan, säger en av eleverna.
“Är svårt”
Skolans rektor bekräftar utmaningarna.
– Vi har vikariebrist, det är svårt att få tag i behöriga lärare som kan vikariera, då får vi lösa det med den personal vi har på skolan, säger hon.
“Är allvarligt”
I en rapport från tidigare i år understryker Skolverket att det råder fortsatt brist på behöriga lärare och förskollärare.
Trots minskade barnkullar kommer det att saknas cirka 10 600 behöriga lärare och förskollärare i skolväsendet år 2038.
Det visar Skolverkets nya lärarprognos.
– Det är allvarligt att prognosen pekar på en fortsatt brist på behöriga lärare och förskollärare i flera skolformer, säger Sanna Vent, undervisningsråd vid Skolverket och rapportförfattare.
– Att elever får möta engagerade och kompetenta lärare är en av de viktigaste faktorerna för att elever ska nå framgång i skolan.
Behövs fler
Jämfört med idag skulle 1 000 fler studenter behöva påbörja en lärarutbildning varje år för att förhindra att den beräknade bristen uppstår.
Det motsvarar en ökning med 7 procent.
Antalet som påbörjar en speciallärarutbildning behöver öka med mer än 80 procent och antalet som påbörjar ett program mot yrkeslärarexamen skulle behöva öka med 70 procent för att täcka behovet.
– Det är tydligt att lärarbristen inte är jämnt fördelad och att utmaningarna skiljer sig mellan olika skolformer, säger Sanna Vent.
– När det gäller till exempel förskolan behöver det utbildas 10 500 fler förskollärare om vi ska ha samma andel behöriga som idag.
Källa: Skolverket
Foto: Y. Timoshenko
Text: Redaktionen