Svensk dryck gör succé – hyllas i flera länder
2025 07 30
Svenskt vin gör oväntad succé och hyllas i flera länder.
Att kalla Sverige för ett vinland skulle ha uppfattats som märkligt för inte alls många år sedan.
Men nu växer den svenska vinbranschen i rekordfart – och uppmärksammas internationellt.
”Otrolig utvecklingsfas”
Antalet vingårdar ökar i Sverige, samtidigt som kvaliteten på svenska viner har höjts och intresset har skjutit i höjden även på internationell nivå.
Det finns idag 105 vinodlare i Sverige, varav 47 kommersiella, och odlingsarealen väntas nå uppåt 200 hektar under 2025, uppger vinexperten Fredrik Schelin.
– Svenskt vin är inne i en otrolig utvecklingsfas, säger han i ett uttalande.
40 procent av de svenska odlarna planerar också att utöka sin verksamhet.
Samtidigt har svenska viner börjat vinna medaljer i internationella tävlingar.
– Vi ser en kombination av pionjäranda och hög professionalism, vilket är ovanligt för en så ung vinregion. Kvaliteten har ökat markant och det finns en långsiktig tro på att Sverige kan etablera sig internationellt, säger Fredrik Schelin.
Kan konkurrera internationellt
Sverige är framför allt starkt inom vita och mousserade viner, vilket uppmärksammades vid arrangemanget The Norrviken Tasting nyligen.
Fredrik Schelin säger att han för bara tio år sedan var tveksam till om svenskt vin kunde mäta sig med de traditionellt etablerade vinländerna.
Idag tvivlar han inte längre.
– Sverige är ett av de mest spännande vinländerna att följa just nu. Vi är fortfarande i första generationens vinmakare, men potentialen är enorm och intresset från både besökare och internationella marknader ökar snabbt, säger Fredrik Schelin.
Druvan Solaris är en viktig framgångsfaktor för svenskt vin.
– Den dominerar svensk vinproduktion och passar både klimatet och kraven på hållbar odling. Kombinationen av fräschör, syra och arom gör den särskilt lämpad för både stilla och mousserande viner, säger vinexperten.
Foto: Douglas Lopez
Text: Redaktionen