EU rasar mot Ukraina – skickar skarp varning till Zelenskyj

2025 07 22

EU riktar hård kritik mot Ukraina.

Ukrainas parlament har på tisdagen röstat igenom en lagändring som möter hård kritik.

Den nya lagen innebär att två viktiga antikorruptionsmyndigheter, NABU och SAPO, fråntas sin självständighet, enligt kritiker.

Även EU riktar hård kritik mot Ukraina.

Måste undertecknas av Zelenskyj

Den nya lagen innebär att riksåklagaren får stor makt över de två antikorruptionsmyndigheterna, som därmed förlorar sitt oberoende, rapporterar Kyiv Independent.

Riksåklagaren anses stå president Volodymyr Zelenskyj nära.

Lagen röstades igenom i parlamentet med stöd av 263 ledamöter, medan bara 13 röstade emot och 13 avstod.

I Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, var det enligt uppgifter bara en person som röstade emot: Anastasiia Radina, som är chef för parlamentets antikorruptionskommitté.

Lagen måste undertecknas av Zelenskyj för att träda i kraft, och den ukrainska presidenten har även möjlighet att lägga in sitt veto.

Igår genomfördes även en räd mot de två myndigheterna, som motiverades med misstankar om rysk infiltration.

Svårt att utreda personer nära presidenten

Den nya lagen ger riksåklagaren stor makt att utfärda direktiv till de två myndigheterna och även att avsluta utredningar, enligt tidningen.

Organisationer som motarbetar korruption har varnat för att den nya lagen kan göra det svårt för de berörda myndigheterna att utreda personer som står president Zelenskyj nära.

De två myndigheterna har tydligt kritiserat den nya lagen.

– Ukrainas antikorruptionsinfrastruktur, som byggts sedan 2015, kommer att förstöras, hävdar myndigheten NABU i ett uttalande.

Och även EU riktar hård kritik mot beslutet i Ukrainas parlament.

Hård kritik från EU

EU-kommissionens talesperson Guillaume Mercier uttrycker oro och skickar en skarp varning till Ukraina och Zelenskyj om att EU:s stora ekonomiska stöd till Ukraina kommer med vissa villkor.

– Europeiska unionen är oroad över Ukrainas senaste agerande gentemot sina antikorruptionsinstitutioner, NABU och SAPO. Dessa institutioner är avgörande för Ukrainas reformagenda och måste verka självständigt för att bekämpa korruption och upprätthålla allmänhetens förtroende, säger Guillaume Mercier, enligt tidningen.

– EU ger betydande ekonomiskt stöd till Ukraina, villkorat av framsteg inom transparens, rättsliga reformer och demokratisk samhällsstyrning. Ukrainas EU-anslutning kommer att kräva en stark kapacitet att bekämpa korruption och säkerställa institutionell motståndskraft, understryker EU-kommissionens talesperson.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen

Panik i Ryssland – på väg mot massiv konkursvåg

2025 07 22

Ryssland är på väg mot en våg av konkurser.

Ryssland har fortsatt stora problem med ekonomin.

Nu riskerar en av landets viktigaste sektorer att drabbas av en våg av konkurser.

Anledningen är att skyhöga räntor pressar de ryska företagen.

”Varje företag – utan undantag”

Den ryska byggsektorn dras med mycket allvarliga problem, rapporterar Moscow Times.

Nu slår vd:n för Rysslands största byggholdingbolag larm om att situationen är akut.

Alexei Krapivin, vd för byggjätten Natsproektstroy, säger att den ryska centralbankens styrränta på 20 procent har försämrat tillgången till kapital – så mycket att byggsektorn riskerar en våg av konkurser nästa år.

– Varje företag, utan undantag, känner av effekterna av dyrt kapital, säger Krapivin, enligt tidningen.

Ryska byggföretag har svårt att betala sina skulder eller att finansiera pågående projekt, menar byggjättens vd.

– Många entreprenörer trodde att de kunde hantera sina skuldportföljer och investera i sina program och andra projekt, men kan nu inte betala med de befintliga utlåningsräntorna, förklarar han.

Extremt pressad situation

Den ryska byggsektorn brukar ha det tufft även i normala fall, med låga vinstmarginaler.

Men nu är situationen extremt pressad, och sektorn riskerar alltså en massiv konkursvåg.

– Stora infrastrukturprojekt är kapitalintensiva och tar år att slutföra, säger Alexei Krapivin.

– Om man beräknar återbetalningstider enbart matematiskt är sådana projekt inte lönsamma. Man skulle tjäna mer genom att sätta in pengarna på ett sparkonto, tillägger han, enligt tidningen.

Infrastrukturen är av högsta vikt för Ryssland precis som för alla andra länder, och en konkursvåg inom sektorn skulle slå hårt mot landet.

Ryska myndigheter försöker åtgärda situationen, och enligt byggjättens vd så riskerar många bolag att kollapsa om de inte får statligt stöd.

Ryssland har den senaste tiden brottets med stora ekonomiska problem, vilket bland annat kan kopplas till landets krig i Ukraina. De ekonomiska svårigheterna kan också långsiktigt sätta käppar i hjulen för Putins krigsmaskineri, eftersom kriget måste finansieras.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen

Trumps finansminister rasande – ”Vad håller ni på med egentligen?”

2025 07 22

Trumps finansminister Scott Bessent är rasande.

President Donald Trumps finansminister Scott Bessent går till hårt angrepp mot USA:s centralbank Federal Reserve.

Bessent menar att Feds oberoende i penningpolitiken hotas – när den lägger sig i områden som ligger utanför dess mandat.

Samtidigt vill Bessent se en uttömmande granskning av centralbankens agerande.

”Vad håller de på med egentligen?”

Bessent skriver på X att Fed ständigt överskrider sitt mandat genom att ”krypa in på områden som ligger bortom dess kärnuppdrag, vilket provocerar fram berättigad kritik som i onödan kastar ett moln över Feds värdefulla oberoende i penningpolitiken”.

Trumps finansminister anser att en granskning av Fed bör genomföras, bland annat av den kostsamma renovering av huvudkontoret som har väckt mycket kritik på senare tid, rapporterar Reuters.

I en intervju med CNBC utvecklar Bessent sin kritik mot Fed. Han jämför med luftfartsmyndigheten Federal Aviation Adiministration, och menar att om den gjorde lika många fel som Fed så skulle det vara självklart att göra en stor granskning av verksamheten.

– Om detta vore Federal Aviation Administration och vi gjorde så många misstag, skulle vi gå tillbaka och titta på varför. Varför har detta hänt? säger Bessent till kanalen.

Han ifrågasätter Feds anställda och deras kompentens.

– Alla dessa doktorer där borta, jag vet inte vad de håller på med egentligen, säger den amerikanska finansministern.

”Skrämselpropaganda”

Scott Bessent anklagar också Fed för att ha bedrivit ”skrämselpropaganda” gällande effekterna av Donald Trumps tullpolitik.

Detta trots att tullarna har haft liten om ens någon effekt hittills, enligt finansministern.

Scott Bessent vill inte kommentera uppgifter om att han ska ha avrått Donald Trump från att sparka Fed-chefen Jerome Powell.

Han understryker att sådana beslut fattas av Donald Trump och att presidenten tar in en mängd åsikter och kunskap från omgivningen innan han fattar ett beslut.

Det har spekulerats i att Scott Bessent själv är en kandidat till att ta över som Fed-chef om Jerome Powell sparkas.

Donald Trump har dock förnekat uppgifter om att han planerar att sparka Fed-chefen. Trump och hela hans administration har dock gått till angrepp mot Fed-chefen vid flera tillfällen, bland annat för att man är missnöjda med att räntan inte sänks.

Foto: United States Department of the Treasury, Wikimedia resp R. DeAnda

Text: Redaktionen