Ryska turister erbjuds oväntad resa – prislappen: 28 000 kronor

2025 07 08

Resekrisen fortsätter för ryska turister.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har flera västerländska länder stängt luftrummet för ryska flygplan, vilket lett till färre flygrutter och dyrare biljettpriser för ryska resenärer.

Nu tvingas ryska resebolag vända blicken söderut.

Under de senaste veckorna har ett helt nytt semesteralternativ börjat marknadsföras.

Ryska resebolag har börjat erbjuda charterresor till den islamistiska diktaturen Afghanistan, som styrs av den hänsynslösa talibanregimen.

– Erbjudandena har dykt upp under de senaste dagarna. Ryska medborgare erbjuds organiserade resor till Afghanistan. Den första gruppen resenärer förväntas resa i mitten av juli, rapporterar oberoende Moscow Times.

28 000 kronor

Den som vill semestra i Afghanistan måste öppna plånboken.

Resepaketen kostar 235 000 rubel, motsvarande cirka 28 000 kronor.

Oväntad resa

Den ryska satsningen kommer som en överraskning. Afghanistan är inget vanligt resmål för turister.

I väst fortsätter regeringar att avråda från resor till Afghanistan, eftersom säkerheten inte kan garanteras för utländska medborgare.

Kontroversiellt land

Till skillnad från västvärlden har dock Ryssland en bra relation med talibanerna, som styrt Afghanistan sedan USA:s tillbakadragande 2021.

Ryssland blev förra veckan det första landet att officiellt erkänna Islamiska Emiratet Afghanistan (talibanernas namn på Afghanistan).

FN och människorättsorganisationer har fördömt talibanernas styre. Sedan islamisterna tog över makten har respekten för de mänskliga rättigheterna försämrats kraftigt i landet.

Talibanernas styre har präglats av ökat kvinnoförtryck, hård censur och återgång till sharialagar med offentliga avrättningar.

Oklara omständigheter

Det ökade förtrycket och osäkerheten i Afghanistan är dock inget som stoppar resorna från Ryssland.

Likväl rådet det oklara omständigheter kring semesterpaketen.

– Ryska myndigheter har inte kommenterat säkerhetsläget för resorna eller om staten kommer att erbjuda tillsyn eller stöd till medborgare som reser till landet, rapporterar Moscow Times.

Foto: M. Husaini 

Text: Redaktionen

Trump slår till – publicerar brev på sociala medier

2025 07 08

Donald Trump slår till mot Japan och Sydkorea.

Den nionde juli – om bara två dagar – är tullpausen över.

Då införs de högre tullarna som USA:s president Donald Trump gav besked om för några månader sedan för alla länder som inte nått nya handelsavtal med USA.

Nu publicerar Donald Trump brev på sociala medier för att demonstrera vad som gäller.

Publicerar brev

Än så länge har USA bara nått nya avtal med Kina, Storbritannien och Vietnam.

På måndagskvällen publicerar Trump brev som demonstrerar de nya tullarna mot Japan och Sydkorea.

– Vi har haft flera år på oss att diskutera våra handelsförbindelser med Korea och har dragit slutsatsen att vi måste komma bort från dessa långsiktiga och mycket ihållande handelsunderskott som orsakas av Koreas tullar, politik och handelshinder, framgår av brevet som publicerats på Truth Social.

– Våra förbindelser har tyvärr varit långt ifrån ömsesidiga.

25-procentiga tullar börjar gälla för Sydkorea den första augusti, enligt Trump.

Även för Japan

Trump har även publicerat ett liknande brev som gäller Japan.

– Från och med den första augusti 2025 kommer vi att debitera Japan en tull på endast 25 procent på alla japanska produkter som skickas till USA, separat från alla sektoriella tullar, menas det.

Lovande för EU

Sedan tullarna först tillkännagavs har USA slutit nya avtal med Kina, Storbritannien och Vietnam.

Förhandlingarna med EU har gått trögt – men på måndagen har besked kommit om att parterna kanske lyckas sluta ett avtal innan den nionde juni trots allt, rapporterar Reuters.

Det är målet

Europeiska unionen har fortfarande som mål att nå ett handelsavtal med USA senast den nionde juli efter att kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och USA:s president Donald Trump haft ett ”bra utbyte”.

Det uppger en talesperson för kommissionen på måndagen.

Ingenting konkret har dock kommit än från förhandlingarna – men förhoppningarna har höjts om att ett avtal kan nås inom de kommande dagarna.

Foto: The White House

Text: Redaktionen

Krisdrag från Kreml – tung smäll för miljontals ryssar

2025 07 07

Kreml har börjat anpassa sig efter en ny verklighet.

Ryssland står inför betydande ekonomiska utmaningar.

Det fallande oljepriset och det kostsamma kriget i Ukraina har satt rejäl press på statsbudgeten.

Det innebär att Kreml tvingas ta tuffa beslut – bland annat genom att nästintill halvera ett viktigt stöd till många ryssar.

Kraftig minskning

Ryssland har kraftigt minskat det statliga stödet till små och medelstora företag i takt med att landet brottas med ett växande budgetunderskott och en ekonomisk avmattning.

Draget väcker oro bland ekonomer och företagsledare för sektorns långsiktiga hälsa.

De statliga subventionerna till små och medelstora företag minskar med 43 procent under första kvartalet 2025 jämfört med samma period förra året, enligt en ny rapport från Higher School of Economics Development Center. 

Det totala stödet faller från 127,8 miljarder rubel (1,6 miljarder dollar) till 72,3 miljarder rubel (918 miljoner dollar), uppger Moscow Times.

Smäll för miljontals ryssar

Siffran är också lägre än det stöd som gavs i början av 2022, strax efter att Ryssland inlett sin fullskaliga invasion av Ukraina, då det uppgick till 75,8 miljarder rubel (962 miljoner dollar).

Ryska tjänstemän citerar siffror som visar att mer än 6,5 miljoner företag och över 29 miljoner människor är aktiva inom små och medelstora företag, som nu står för 21,7 procent av landets BNP.

Sprickorna börjar synas

Rysslands ekonomi, som trotsade de inledande sanktionerna och såg en tillväxt som drevs på av massiva militärutgifter och en robust oljeexport, visar nu tydliga tecken på nedgång.

De senaste ekonomiska indikatorerna blinkar rött: tillverkningsaktiviteten minskar, konsumtionen stramas åt och inflationen förblir envist hög, vilket tär på statsbudgeten, uppger Kyiv Independent med hänvisning till Wall Street Journal.

Oljepriset en utmaning

Det fallande oljepriset utgör alltjämt ett stort problem för Kreml.

– Priset på rysk råolja har konsekvent legat under den nivå som antogs i årets budget, och Rysslands olje- och gasintäkter föll i juni till den lägsta nivån sedan januari 2023, enligt uppgifter från finansministeriet, rapporterar Kyiv Independent.

Foto: A. Gavras

Text: Redaktionen