Sverige går back – flera miljarder kronor

2025 05 23

Sveriges statskuld växer.

Det uppger Riksgälden i en ny prognos.

Enligt myndigheten kommer statskulden växa i år och nästa år eftersom staten fortsätter att gå med underskott.

– Det beror på att utgifterna för bland annat försvaret stiger samtidigt som skatteinkomsterna dämpas, fastslår Riksgälden.

82 miljarder kronor större

Den nya prognosen visar ett budgetunderskott på 93 miljarder kronor 2025 och 89 miljarder kronor 2026. Det sammantagna underskottet – det så kallade nettolånebehovet – är 82 miljarder kronor större jämfört med föregående prognos från november.

–  Utvecklingen av svensk ekonomi är högst osäker, men ökade statliga utgifter för bland annat försvar gör att vi kommer att ha budgetunderskott i år och nästa år. Statsskulden ökar, men förblir låg i ett historiskt och internationellt perspektiv, säger riksgäldsdirektör Karolina Ekholm.

Budgetunderskotten påverkar statsskulden.

Enligt prognosen kommer statsskulden öka under både 2025 och 2026. I slutet av 2026 beräknas den uppgå till 1 316 miljarder kronor, vilket motsvarar 19 procent av BNP.

Ökat lånebehov

Statens totala behov av att låna pengar, inklusive återfinansiering av förfallna lån, ökar både jämfört med föregående år och den tidigare prognosen.

För att möta detta kommer Riksgälden höja volymen för varje auktion av nominella statsobligationer från 5 till 6 miljarder kronor.

– Dessutom blir auktionerna något fler och Riksgälden kommer att introducera nya obligationer med kortare mellanrum. I den nya planen ligger också ett ytterligare obligationslån i utländsk valuta i år, skriver myndigheten.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen

OLW lanserar oväntad chipssmak – “Tydlig efterfrågan”

2025 05 22

Chipsjätten OLW smäller till med en ny smak.

Svenskarnas förkärlek för chips tycks aldrig försvinna.

Samtidigt är det många i vårt avlånga land som tycker om kebab.

Det väljer nu chipsjätten OLW och Schysst Käk att utforska genom att släppa chips med kebabsmak.

Ny chipssmak

Schysst Käk lanserade måltidslösningen Hemmakebab i den Svenska dagligvaruhandeln 2018 och har sedan dess gjort stor succé.

Det nya samarbetet mellan OLW och Schysst Käk introducerar en helt ny chipssmak.

– Sveriges fredagsmys nummer ett och Sveriges nya helgmatsfavorit är en så grym kombination, säger Amir Kheirmand, vd och grundare av Schysst Käk.

– När OLW hörde av sig sa vi ja direkt, nu med resultatet i chipsskålen så kunde jag inte vara gladare - krispigt, kebabigt och sjukt gott.

“Tydlig efterfrågan”

Chipsen beskrivs ha en “balanserad, smakrik profil utan att vara heta” och “återskapar känslan av kebab och sås utan att produkten innehåller kött”.

– Vi såg en tydlig efterfrågan på nya smaker, framför allt vitlök, och när chansen dök upp att samarbeta med Schysst Käk – vars vitlökskebabsås är en av Sveriges mest sålda såser – kände vi direkt att det här var en perfekt match, säger Therese von Sydow, brand manager på Orkla Snacks Sverige.  

OLW Schysst Käk Kebab & Vitlök finns i butik från och med vecka 24 med en förlansering exklusivt på Circle K från vecka 22. 

Chipsen tillverkas i OLW:s snacksfabrik i Filipstad.

Det är OLW

OLW är en av de ledande chipsaktörerna i Sverige och för nästan 60 år sedan kom man igång på riktigt.

Under våren 1968 stod den nya fabriken klar och den 13:e maj provkördes cheez doodles-linjen för första gången. 

Under sommaren kom även chipstillverkningen igång.

Då kom namnet

Det var först 1975 som namnet OLW satte sig.

– Enligt avtal med Borden får namnet Old London bara användas en begränsad tid, förklarar snacksjätten.

– Efter lång betänketid valdes akronymen OLW som det nya namnet. 

Läs mer: Svenska godissuccén lanseras i USA – “Världens största godismarknad”

Foto: Orkla Snacks

Text: Redaktionen

Räkning kan sjunka med 40 procent – ny tjänst lanseras i Sverige

2025 05 15

Från och med den 1 januari 2027 ska alla elnätsföretag ha infört en ny prismodell som inkluderar en så kallad effektavgift.

Den nya prismodellen innebär att elnäts­kostnaden kan bli lägre om kunder sprider ut eller flyttar sin elanvändning till tidpunkter där efterfrågan är mindre.

Samtidigt kan elkostnaderna bli högre om man använder mycket el samtidigt och vid tidpunkter då efterfrågan är stor. 

Nu arbetar många företag med att utveckla tjänster för att hjälpa kunder att anpassa elförbrukningen efter den nya modellen.

Ett av företagen är Ferroamps, som arbetar med energi- och effektoptimering för små och stora fastigheter. 

På torsdagen lanserar företaget en ny tjänst, som påstås kunna minska elkostnaderna med 40 procent.

Det handlar om AI-modellen ”FerroAI”, som integrerar solceller, hemmabatterier och elbilsladdning genom den svenska växelriktaren EnergyHub. Via tjänsten kan användare styra och optimera hela energisystemet, till exempel genom att maximera egenförbrukningen av solel, ladda ur när priset är högt eller kapa effekttoppar.

– Kombinationen av olika avgifter och tariffer gör det komplicerat även för elkunder med solceller och batterier att veta hur man bäst sänker sina elkostnader. FerroAI gör att man kan sänka både elräkning och elnätsavgift utan att behöva tänka så mycket på elförbrukningen, säger Kent Jonsson, vd på Ferroamp.

Kan minska med 40 procent

Hur mycket pengar hushåll kan spara på att aktivera AI-styrningen skiljer sig åt beroende på förutsättningar som hur mycket el man använder, hur stort batteri man har, hur mycket spotpriserna varierar och hur höga effektavgifter nätägaren har.

Ferroamp har dock kunnat konstatera att kunder med effekttariffer i Ellevios elnät kunde sänka sina totala elkostnader med upp till 40 procent jämfört med att ha ett batteri som enbart är inställt på att spara solel.

– Utvecklingen av AI kommer både hjälpa kunderna att sänka sina kostnader men också vara viktigt för förmågan att stabilisera elnätet. Vi kommer att fortsätta utveckla FerroAI för att till exempel kunna kombinera med stödtjänster och för att kunna utnyttja tillsamman med vår vehicle-to-grid laddare. Det handlar om att göra det enkelt att använda avancerad teknik, säger Kent Jonsson.

Foto: Kivra

Text: Redaktionen