Klädföretag går i konkurs efter 13 år

2025 05 20

E-handelsbolaget Jackan Skandinavien går i konkurs.

Nu kommer besked om ytterligare en konkurs.

Den här gången handlar det om familjeföretaget Jackan Skandinavien – som i 13 års tid har sålt jackor online.

Den ekonomiska situationen har blivit för tuff för bolaget – som tvingas tacka för sig, rapporterar Göteborgs-Posten.

Kända märken, men miljonförlust

Det Billdalbaserade företaget har lämnat in en konkursansökan till Göteborgs tingsrätt på grund av att de har hamnat på obestånd.

Jackan har sålt kläder från märken som Boomerang och Dolomite.

Förra året omsatte bolaget ungefär 16 miljoner kronor med en rörelseförlust på en miljon.

“Inga andra val”

Konkursförvaltaren Björn Svensson förklarar att det inte fanns så mycket mer att göra än att begära konkurs på grund av den ekonomiska situationen.

– Det är lönsamheten som inte riktigt hunnit med. Till slut fanns det inte så mycket annat att välja på än konkurs, säger han till GP.

– Merparten av skulderna kommer från varuinköp, men det finns vissa andra också. 

Återbetalning påverkar

I en ny rapport från affärs- och kreditinformationsföretaget UC framgår att ekonomisk osäkerhet och återbetalning av skatteanstånd slår hårt mot många aktiebolag.

– Av de aktiebolag som under april månad gått i konkurs är det ca 7 procent som har ett utestående skatteanstånd, förklarar UC.

– Deras sammanlagda anstånd uppgick i slutet av februari till omkring 93 miljoner kronor, pengar som Skatteverket nu riskerar att inte få in. 

I dessa branscher

Majoriteten av dessa företag var verksamma inom byggbranschen, följt av hotell- och restaurangverksamhet och detaljhandeln.

– Riksrevisionens granskning av skatteanstånd från i februari i år visar att företag som hade både låg lönsamhet och låg soliditet före pandemin tydligt var överrepresenterade bland dem som blev beviljade tillfälliga anstånd, säger Amanda Aldestam, analytiker på UC.

– Alltså befann sig många av de företag som nu ska betala tillbaka sina anstånd redan innan pandemin i en svag ekonomisk situation.

Arkivfoto: K. Loftus

Text: Redaktionen

Stefan Löfven går ut med varning – kräver systemskifte

2025 06 27

Stefan Löfven (S) varnar för en farlig utveckling och vill se ett stort skifte.

Stefan Löfven var partiledare för Socialdemokraterna 2012-2021 och Sveriges statsminister 2014-2021.

Idag är Löfven ordförande för Europeiska socialdemokratiska partiet.

Nu går den tidigare statsministern ut och varnar för att världen snart får sin första dollarbiljonär – och kräver att världens ledare agerar mot ojämlikheten.

Kräver förändring

Löfven har skrivit ett brev tillsammans med 39 andra tidigare regeringschefer, rapporterar The Guardian.

I brevet varnar Löfven och de andra för att världen står inför ett stort problem i form av global ojämlikhet. Snart ser vi de första dollarbiljonärerna, samtidigt som nästan halva mänskligheten lever i fattigdom, enligt de 40 brevskrivarna.

Förutom Stefan Löfven har bland annat Norges tidigare statsminister Kjell Magne Bondevik, Finlands expresident Tarja Hallonen och Storbritanniens förre premiärminister Gordon Brown skrivit under brevet.

– Volatilitet styr vår värld idag. Ojämlikheten ökar i spiral över nationer. Biljonärer kan dyka upp under detta årtionde, medan nästan hälften av mänskligheten lever i fattigdom. 3,3 miljarder människor bor i länder som spenderar mer på räntor för att betala av statsskulder än på utbildning eller hälsa, står det i brevet, enligt tidningen.

Nu kräver Löfven och de andra brevskrivarna att dagens världsledare agerar.

”Ett kraftfullt skifte är möjligt”

De tidigare regeringscheferna vill se mer samarbete mellan nationer, och ger vad som skulle kunna uppfattas som en pik till Trumps USA.

– Ensamt lämnas ett land – och dess folk – sårbart när ett annat väljer snäv unilateralism framför allt annat. Vi behöver internationellt samarbete, omarbetat för vår tid, står det i brevet.

Stefan Löfven och de andra tidigare regeringscheferna vill nu se ett stort systemskifte.

– Ett kraftfullt skifte är möjligt, menar de.

De kräver nu att länder som vill verka för jämlikhet och bekämpa fattigdom och miljöförstöring, ska gå samman i en ”koalition av villiga”.

– En ny ekonomisk koalition av länder som är villiga att samarbeta – för att bekämpa extrem ojämlikhet, avskaffa fattigdom och uppfylla mänskliga rättigheter. En koalition som bygger på värderingar om solidaritet och suveränitet, skriver de tidigare regeringscheferna, enligt tidningen.

Resurserna finns men hamnar alltför ofta i privata fickor, menar Löfven och de andra brevförfattarna.

– Det finns biljoner dollar för att finansiera utveckling – men för mycket offentliga pengar tas till vara av privat makt, skriver de i brevet, som har skrivits på initiativ av forumet Club de Madrid.

Foto: PES Communications

Text: Redaktionen

Putin riskerar jättesmäll – ”Farlig situation”

2025 06 27

Putins Ryssland riskerar en jättesmäll och en situation som beskrivs som ”farlig”.

Rysslands diktator Vladimir Putin ser ut att stå inför ett mycket allvarligt problem.

Landet har betydligt större ekonomiska problem än vad som erkänns officiellt, enligt uppgifter.

Nu riskerar Ryssland vad som beskrivs som en ”systematisk bankkris”.

”Farlig” situation för Ryssland

Ryssland riskerar en enorm bankkris de kommande 12 månaderna, uppger källor inom den ryska bankvärlden, rapporterar Bloomberg.

Situationen beskrivs som direkt farlig.

– Nuvarande och tidigare banktjänstemän har privat beskrivit situationen i Ryssland som farlig och sagt att det finns en växande risk för att en skuldkris sprider sig genom landets finanssektor under nästa år om omständigheterna inte förbättras, enligt nyhetskanalen.

Ryska banker är allvarligt bekymrade över att allt fler företags- och privatkunder inte klarar av att betala av sina lån.

Anledningen uppges vara att räntorna är höga, och många har det tufft ekonomiskt.

Källor inom den ryska bankvärlden, som uttalar sig anonymt, ser en direkt risk att Ryssland drabbas av en systematisk bankkris till följd av problemen.

Problemen kan i högsta grad påverka Putinregimen och dess krig i Ukraina.

Läge för sanktioner

Putins krig i Ukraina är dyrt i drift, och en stor bankkris på hemmaplan kan medföra betydande svårigheter för diktatorn att finansiera kriget.

Konsekvenserna skulle bli extra kännbara om det samtidigt infördes nya sanktioner med Ryssland, enligt nyhetskanalen.

Många aktörer har försökt få USA:s president Donald Trump att öka trycket på Ryssland genom att införa nya, hårdare sanktioner.

Trump har dock hittills sagt nej till förslaget.

Medger risk för problem

Även om Putinregimen delvis försöker dölja landets ekonomiska problem, har man i viss mån medgett att Ryssland riskerar att hamna i en svår situation.

– Vissa specialister, experter, pekar på riskerna för stagnation och till och med recession. Detta bör naturligtvis inte tillåtas under några omständigheter, sade landets diktator Vladimir Putin vid Sankt Petersburgs ekonomiska forum nyligen, enligt nyhetskanalen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen