EU storsatsar – för att få folk att välja bort USA
2025 05 05
EU presenterar en ny jättesatsning inom forskning.
På bara några månader har den ekonomiska världen förändrats.
Donald Trump försöker kapa kostnader på andra sidan Atlanten och vill enligt egen utsago sätta USA först genom bland annat handelstullar.
Nu presenterar EU en ny jättesatsning inom forskning för att få folk att välja bort USA.
Det rapporterar NBC News.
EU storsatsar
EU inleder på måndagen en kampanj för att locka vetenskapsmän och forskare till Europa med erbjudanden om bidrag och nya politiska planer.
Detta efter att Trump-administrationen fryst den amerikanska statliga finansieringen kopplad till initiativ för mångfald, rättvisa och inkludering.
– För några år sedan hade ingen kunnat föreställa sig att en av världens största demokratier skulle avbryta forskningsprogram under förevändning att ordet mångfald fanns med i programmet, säger Frankrikes president Emmanuel Macron vid ett event i Paris.
Stora summor
Stora summor har förberetts för satsningen.
Enligt Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen handlar det om att tillföra pengar till ett program som finns sedan tidigare.
Hon förklarar att 500 miljoner euro – ungefär 5,5 miljarder svenska kronor – kommer att läggas fram under 2025-2027 ”för att göra Europa till en magnet för forskare”.
Pengarna ska gå till Europeiska forskningsrådet, som redan har en budget på över 16 miljarder euro – alltså ungefär 170 miljarder kronor – för 2021-2027.
Nya tullar
På måndagen har besked även kommit om att Donald Trump tillkännager nya tullar – den här gången inom filmindustrin.
Donald Trump säger att han kommer att belägga filmer som görs i andra länder med 100-procentiga tullar.
Det rapporterar BBC.
“Samlad ansträngning”
Trump säger att han bemyndigade handelsdepartementet att inleda processen för att införa avgiften eftersom USA:s filmindustri håller på att dö ”en mycket snabb död”.
Han pekar på en ”samlad ansträngning” från andra länder som erbjuder incitament för att locka till sig filmskapare och studior, vilket han beskrev som ett ”nationellt säkerhetshot”.
Foto: Natilyn Hicks Photography resp G. Perigois
Text: Redaktionen