Sveriges största solcellspark är på plats
2025 04 30
Den största solcellsparken i landet är nu invigd.
Det är i Hallstavik utanför Norrtälje som solcellsparken har upprättats.
Solenergileverantören Alight och Axfood har officiellt invigt parken – som kan producera hushållsel för 12 600 villor om året.
Det framhåller Vattenfall i ett pressmeddelande.
Har förstärkt elnätet
För att möjliggöra anslutning av den nya solparken har Vattenfall Eldistribution förstärkt elnätet, bland annat genom att bygga en ny, fem kilometer lång ledning som kopplas till mottagningsstationen i Gråska.
Det är den största solcellsanslutningen för Vattenfall Eldistribution någonsin och den hittills största solcellsparken i Sverige.
Anläggningen har en installerad effekt som kommer att producera 63 GWh om året, vilket motsvarar förbrukningen av hushållsel för 12 600 villor.
“Viktig del”
Cecilia Zetterström, chef för Kund & Anslutningar på Vattenfall Eldistribution, kommenterar.
– Att ansluta mer fossilfri elproduktion är en viktig del i vårt uppdrag, och vi är stolta över att ha bidragit till att möjliggöra denna solpark så att ny fossilfri el kan tillföras i elsystemet, säger hon.
– Energiomställningen pågår i alla delar av vårt samhälle och efterfrågan på anslutning till elnätet är stor. Vi möter detta genom att stärka upp och bygga ut vårt elnät, men också genom att utveckla nya och smarta flexibilitetstjänster som gör att vi kan använda elnätet på ett ännu mer effektivt sätt.
Axfood delaktiga
Livsmedelsjätten Axfood har varit delaktiga i utvecklingen av solcellsparken.
I samarbete med solenergiföretaget Alight har Axfood byggt och driftsatt parken.
– För att lyckas med den gröna omställningen är det viktigt att addera ytterligare solel till marknaden, vilket vi nu gör genom att driftsätta Sveriges största solpark, säger Simone Margulies, Axfoods vd och koncernchef.
Återvinning av paneler
Elen som produceras i solparken är certifierad enligt Bra Miljövals kriterier, där bland annat återvinning av solpaneler och placering utanför skyddade naturområden ingår.
Foto: Bra Miljöval
Text: Redaktionen