Oväntad smocka för kaffeälskare

2025 04 04

Regeringen Trumps nya tullar riskerar att slå hårt mot amerikanska kaffeälskare.

Den globala marknaden befinner sig i kaos efter att Donald Trump infört skyhöga tullar mot omvärlden i veckan.

Några som nu verkar drabbas hårt av de nya tarifferna är kaffedrickare, rapporterar Fortune.

Slår tillbaka 
Vietnam är världens ledande producent av robustakaffe, vilken är den sort som används i snabbdrycker och espressos.

Därför riskerar nu den nya massiva tullsatsen mot landet – 46 procent på alla vietnamesiska varor – att slå tillbaka mot alla amerikanska kaffedrickare.

Priserna redan höga

Tullsatsen på nästan 50 procent mot Vietnam är bland de högsta av de tullar som regeringen Trump infört på USA:s handelspartners.

De nya skyhöga handelstullarna kommer dessutom i ett läge där kaffepriserna sedan tidigare skjutit i höjden – på grund av dålig skörd.

– Tullarna kommer sannolikt att öka volatiliteten på kaffemarknaden, och förvärra det befintliga utbudet. Kaffepriserna i USA kan komma att stiga, särskilt för robustabaserade produkter, säger Priyanka Sachdeva, marknadsanalytiker på Phillip Nova i Singapore, enligt Fortune.

“Alla är oroliga”

Vietnam skeppar dock fortfarande mycket kaffebönor till andra regioner, såsom länder inom EU, vilket mildrar effekterna av Trumps tullar till viss del.

En som ändå chockas över de nya tarifferna är Nguyen Nam Hai, ordförande för Vietnams kaffe- och kakaoförbund.

Han säger sig vara “förbluffad” över den skyhöga skattesatsen mot landet.

– Alla är oroliga, särskilt för de påskrivna exportkontrakten, uppger han för tidningen.

Foto: Public Domain Pictures

Text: Redaktionen

Nytt land storsatsar i Sverige – fyller hyllorna på Ica och Coop

2025 05 16

Snart kommer det bli enklare att hitta ukrainska varor i svenska matbutiker.

Det uppger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M). 

Under fredagen presenterar ministern ett nytt svenskt-ukrainskt initiativ för ukrainska produkter på svenska butikshyllor tillsammans med företrädare för Sveriges tre största livsmedelskedjor – Ica, Axfood och Coop. Matjättarna har anslutit sig till initiativet som går under namnet "Handelslandet Sverige Tillsammans för Ukraina".

– Vi vill med detta initiativ göra en insats för att göra det enklare för ukrainska livsmedelsföretag att nå den svenska marknaden och därigenom bidra till en långsiktig ekonomisk utveckling i Ukraina, samtidigt som vi ger svenska kunder ökad möjlighet att köpa ukrainska produkter, säger Eric Lundberg, vd Ica Sverige, i ett uttalande.

Benjamin Dousa konstaterar att satsningen kommer leda till ett ”bredare utbud” för svenska kunder. 

–  Ukraina behöver vårt fortsatta stöd, och nu blir det enklare att bidra till det. I dag presenteras en storsatsning på fler ukrainska varor i svenska butiker. Svenska konsumenter får ett bredare utbud i mataffären och en enkel möjlighet att hjälpa det ukrainska folket som kämpar för hela Europas frihet och säkerhet. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger han.

Tre delar

Storsatsningen innehåller tre delar:

- ett snabbspår för ukrainska leverantörer

- särskild marknadsföring av ukrainska produkter

- donationer av utrustning som till exempel kyllastbilar från svenska matkedjor till Ukraina

"Bidra till landets ekonomiska utveckling"

Axfood och Coop har också uttalat sig om det nya initiativet.

–  Genom att stärka våra affärsmässiga förbindelser med Ukraina vill vi både bidra till landets ekonomiska utveckling och främja ett långsiktigt stöd för det ukrainska folket. Vi ser fram emot att utforska hur vi kan förstärka vårt engagemang för Ukraina och erbjuda Coops medlemmar och kunder fler ukrainska produkter, säger Anders Torell, tf vd Coop Sverige. 

Han får medhåll av Peter Holm, vice vd på Axfoods logistik och inköpsbolag Dagab.

– Svenskt näringsliv kan stötta Ukraina på många sätt. Inom Axfood har vi bland annat skapat ett snabbspår för ukrainska leverantörer, givit ekonomiska donationer och skänkt ett flertal last- och kylbilar samt förnödenheter utifrån de behov och önskemål som funnits, säger han och tillägger:

– Det är positivt att Svensk Handel och handelsministern med detta initiativ möjliggör för fler inom handeln att bidra på de sätt som de kan.

Foto: Coop

Text: Redaktionen

Massivt ryskt budgetunderskott – överväger drastiska åtgärder

2025 05 07

Sjunkande oljepriser ställer till det för Ryssland.

Styrkan i Rysslands ekonomi genereras i hög grad av försäljning av olja och naturgas.

Under den senaste tiden har priset på olja sjunkit ordentligt – till priser som Kreml inte hade planerat för när de satte budgeten.

Nu kommer besked om ett massivt ryskt budgetunderskott – någonting som kan tvinga Vladimir Putin till drastiska åtgärder.

Massivt budgetunderskott

Nya siffror visar att det ryska budgetunderskottet så här långt under 2025 landar på hela 39,9 miljarder dollar – motsvarande ungefär 380 miljarder svenska kronor.

Den nuvarande nivån på budgetunderskottet beror till stor del på förskottsfinansiering av utgifter i januari i år och nedgången i olje- och gasintäkter. 

Det rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån TASS.

Oljan faller

Just prisfallet på olja slår synnerligen hårt mot den ryska statskassan.

Rysslands budgetintäkter från olje- och gasförsäljning föll med cirka 12 procent i april jämfört med samma månad förra året.

Olje- och gasintäkter har länge varit den viktigaste källan till pengar för Kreml och har stått för mellan en tredjedel och hälften av de totala intäkterna i den federala budgeten under det senaste decenniet.

Det konstaterar Reuters.

Överväger drastiska åtgärder

Kreml kan tvingas till drastiska åtgärder för att hantera situationen.

Ryska myndigheter överväger tvingande nedskärningar i de federala utgifterna när fallande oljepriser tömmer de reserver som behövs för att finansiera kriget i Ukraina.

Det uppger Moscow Times.

Värre än planerat

Kreml hade inte planerat för att oljan skulle falla så mycket när de satte budgeten.

– I Rysslands budgetförslag för 2025 hade man antagit ett genomsnittligt pris på Uralolja på 69,70 dollar per fat – men i mars hade priset sjunkit till under 60 dollar. I april var genomsnittspriset bara 54 dollar och i början av maj föll det ytterligare till 49 dollar, rapporterar Moscow Times.

– Regeringen undersöker enligt uppgifter en översyn av den så kallade budgetregeln, den mekanism som dikterar hur medel från National Wealth Fund ska användas.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen